2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Így nyit Magyarország az 5 milliomodik beoltott után

Így nyit Magyarország az 5 milliomodik beoltott után
Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 23., 09:51

A május 21-én, az esti órákban a Magyar Közlönyben fontos jogszabály jelent meg: a rendelet egységes szerkezetben kezeli a már korábban ismertetett, és azon friss döntéseket, amelyek az 5 milliomodik beoltott után lépnek életbe. Fontosnak tartottuk, hogy olvasóink egy helyen, összefogottan tájékozódhassanak a nagyobb szabadságot biztosító rendelkezésekről.

Íme távirati stílusban, mi is az, ami változást hoz a korábbi, szinte drákói szigorhoz képest.

 • a kijárási tilalom megszűnik;
 • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
 • eltörlik a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettséget;
 • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
 • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
 • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
 • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
 • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett csak a védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
 • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
 • a 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.


A KORMÁNY DÖNTÉSE ÉRTELMÉBEN A TEMETÉS ÉS A HÁZASSÁGKÖTÉS NEM MINŐSÜL RENDEZVÉNYNEK, DE A LAKODALOM MÁR AZ.

Ha a házasságkötésre nem az anyakönyvi hivatal házasságkötő termében, a polgármesteri hivatal helyiségében vagy a vallási közösség vallási tevékenység céljára használt helyiségében kerül sor, a házasságkötésre az e rendelet családi eseményre vagy magánrendezvényre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

A CSALÁDI ESEMÉNYEKET ÉS MAGÁNRENDEZVÉNYEKET EGY KATEGÓRIÁBAN KEZELI A JOGSZABÁLY. EZEK SZERINT A CSALÁDI ESEMÉNYEN VAGY MAGÁNRENDEZVÉNYEN – AZ OTT FOGLALKOZTATOTTAKON KÍVÜL – EGY IDŐBEN A LAKODALOM ESETÉN LEGFELJEBB 200 FŐ, MINDEN MÁS CSALÁDI ESEMÉNY, MAGÁNRENDEZVÉNY ESETÉN LEGFELJEBB 50 FŐ LEHET JELEN.

A családi eseményen vagy magánrendezvényen a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás megengedett.

Az ilyen eseményeken a védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, valamint a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínével rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

Nem mindegy, hol tartják

A rendelet külön szabályokat állapít meg azokra az esetekre, ha egy rendezvényt vendéglátó üzletben (pl. étterem), vagy épp szálláshelyen (pl. hotel) tartanak.

HA A CSALÁDI ESEMÉNYT VAGY A MAGÁNRENDEZVÉNYT ÉTTEREMBEN TARTJÁK, AKKOR A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEKRE VONATKOZÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET KELL ALKALMAZNI.

Ez alól két kivétel lehet:

 • Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
 • Ha a vendéglátó üzlet rendelkezik olyan, a többi résztől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítve lehetnek, a koronavírus ellen nem védett személy e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a vendéglátó üzlet e helyiségében tartózkodhat.


A CSALÁDI ESEMÉNY VAGY MAGÁNRENDEZVÉNY RÉSZTVEVŐJE A FENTI KÉT ESETBEN AZ ESEMÉNY IDEJE ALATT NEM KÖTELES MASZKOT VISELNI.

Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt szálláshelyen tartják, akkor a szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, az alábbi kiegészítésekkel:

 • Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, azon  a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
 • Ha a szálláshely rendelkezik olyan, a szálláshely többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítve legyenek, a koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a szálláshely e helyiségében tartózkodhat.


A SZÁLLÁSHELYEN RENDEZETT ESEMÉNY BEFEJEZÉSE UTÁN A KORONAVÍRUS ELLEN NEM VÉDETTEK – A SZÁLLÁSHELYEN JOGSZERŰEN TARTOZÓDÓ VENDÉG KIVÉTELÉVEL – KÖTELESEK A SZÁLLÁSHELYET AZONNAL ELHAGYNI.

A zenés-táncos rendezvények

ZENÉS, TÁNCOS RENDEZVÉNYEN, ÉLETKORRA VALÓ TEKINTET NÉLKÜL KIZÁRÓLAG KORONAVÍRUS ELLEN VÉDETT SZEMÉLY TARTÓZKODHAT.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén koronavírus ellen nem védett személynek tilos tartózkodni. Tilos zenés, táncos rendezvényt koronavírus ellen nem védett személyeknek szervezni, tartani, hirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a videoklip-forgatáson vagy más audio- vagy videofelvételen statisztaként történő közreműködés kivételével – koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható azzal, hogy – a fellépők kivételével – a zenés, táncos rendezvény teljes időtartama alatt köteles maszkot viselni.

Ha a zenés, táncos rendezvény helyszínén videoklip-forgatást vagy más audio- vagy videofelvételt tartanak, a felvételen statisztaként kizárólag koronavírus ellen védett személy vehet részt.

A zenés, táncos rendezvény szervezője, valamint a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője vagy vezetője, illetve a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a személynek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét a rendeletben meghatározott módon nem igazolja.

A VÉDELMI INTÉZKEDÉS BETARTATÁSÁRÓL A ZENÉS, TÁNCOS RENDEZVÉNY SZERVEZŐJE, ILLETVE A ZENÉS, TÁNCOS RENDEZVÉNY HELYSZÍNÉNEK ÜZEMELTETŐJE KÖTELES GONDOSKODNI.

Egyéb rendezvények fő szabályai

Az egyéb rendezvények két típusát különbözteti meg a rendelet

HA AZ EGYÉB RENDEZVÉNYT SZABADTÉREN TARTJÁK – AZ OTT FOGLALKOZTATOTTAKON KÍVÜL –, HA ÖTSZÁZ FŐNÉL KEVESEBBEN VANNAK,  AZON A KORONAVÍRUS ELLEN NEM VÉDETT SZEMÉLY IS RÉSZT VEHET. HA 500 FŐ VAGY TÖBB SZEMÉLY VAN JELEN, AZON KIZÁRÓLAG A KORONAVÍRUS ELLEN VÉDETT SZEMÉLY, VALAMINT A FELÜGYELETE ALATT LÉVŐ TIZENNYOLCADIK ÉLETÉVÉT BE NEM TÖLTÖTT SZEMÉLY VEHET RÉSZT.

Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, az egyéb rendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül –kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személy számára – ide nem értve a fellépőket – a maszkhasználat szabályait a szervező – ennek hiányában a rendezvény helyszínének vezetője – határozza meg, de fontos, hogy ha a foglalkoztatott nem igazolja védettségét, akkor köteles maszkot viselni, ezt a szervező nem tilthatja meg.

A rendelet a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlés megtartásának szabályairól is szól.

HA EGY GYŰLÉSEN 500 FŐNÉL KEVESEBBEN VANNAK, AZON A KORONAVÍRUS ELLEN NEM VÉDETT SZEMÉLY IS RÉSZT VEHET, HA 500 FŐ VAGY ENNÉL TÖBB SZEMÉLY VAN JELEN, KIZÁRÓLAG A KORONAVÍRUS ELLEN VÉDETT SZEMÉLY, VALAMINT A FELÜGYELETE ALATT LÉVŐ TIZENNYOLCADIK ÉLETÉVÉT BE NEM TÖLTÖTT SZEMÉLY VEHET RÉSZT


Spontán gyűlést szervezni tilos és azon részt venni is tilos.

A RENDELET MINDEN PONTJA EGYETLEN KIVÉTELLEL AZ ÖTMILLIOMODIK KORONAVÍRUS-VAKCINA BEADÁSÁNAK NAPJÁT KÖVETŐ NAPON LÉP HATÁLYBA.

A május 21-i, péntek reggeli jelentés szerint 4,899 millió ember kapta meg az első oltást, így akár már vasárnap életbe léphetnek a szabályok. Az 5 millió első oltással rendelkező embert Pintér Sándor belügyminiszter fogja kihirdetni egy határozatban.

Az egységes hatályba lépés alól egy kivétel van: gyűléseket csak június 14-étől kezdődően lehet tartani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés