2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Közvilágítás-bővítés JETA pénzből Kalocsán – Ha nyerünk, még az idén kész lesz

Közvilágítás-bővítés JETA pénzből Kalocsán – Ha nyerünk, még az idén kész lesz
Illés György Cinó  |  2018. 01. 26., 18:41

Az atomerőműhöz köthető Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) „biztonságos életvitelt segítő beruházások” támogatására szánt forrásából pályázik közvilágítás-fejlesztésre Kalocsa városa. Amint arról testületi ülésen szó esett, a projekt megvalósítása során kiépítendő hálózat a környező telkekről történő rácsatlakozást is lehetővé teszi, így a város villamosítása szempontjából is előrelépés. A Róna utca egy része, a közforgalom számára megnyitott magánút volt, a pályázat sikeréhez a tulajdonos Logomatic Kft. az ingatlan-felajánlásával járult hozzá.

Lakossági kérések mellett több cég, köztük az emblematikus EMIKA és a városunk gazdasági életében egyre nagyobb súlyt képviselő, dinamikusan fejlődő Anda Present Kft. is több alkalommal kérte az önkormányzattól, hogy a Róna utcában, illetve a Miskei útnak egy szakaszán oldják meg a közvilágítást.

A Róna utca a vagyonfelajánlás elfogadását javasló előterjesztéshez mellékelt helyszínrajzon

A Róna utca egy szakasza magánút – illetve eddig az volt – amely a közforgalom számára nyitott, tulajdonosa a Logomatic Kft.

A több év óta fölmerülő igény kielégítésére, a közvilágítás és a hozzá szükséges hálózat  kiépítésére a JETA pályázati rendszerének 2017-ben megjelent kiírása lehetőséget kínál.

A JETA pályázatán való indulásnak nem volna ugyan feltétele az út önkormányzati tulajdonba vétele, azonban az ügyintézést bizonyára egyszerűsíti, és a fenntartási időszakra nézve könnyen áttekinthető viszonyokat eredményez. Időközben a tulajdonos fölajánlotta a városnak e vagyonelemét ingyenes átvételre.

Az út tulajdonjogának átruházásáról szóló felajánlás elfogadásáról a legutóbbi testületi ülésén tárgyalt a testület.

A FELAJÁNLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZAT PÁLYÁZATI PÉNZBŐL DECEMBER 31-EI HATÁRIDŐVEL MEGOLDJA A KÖZVILÁGÍTÁS KIÉPÍTÉSÉT.

A jogi és pénzügyi bizottság is tárgyalta és elfogadásra javasolta a határozatot, amely szerint a Logomatic Kft. ajándékozási szerződéssel történő vagyonátadásra irányuló felajánlást köszönettel elfogadja.
Kérdés és vita nem volt, így a napirendi pont pár perces tárgyalása után egyhangúlag, 12 igen szavazattal megszavazták a vagyonfelajánlást elfogadó javaslatot.

Az előzmények sorába tartozik, hogy a képviselő testület még decemberben megtartott ülésén Képviselő-testületünk 2017. december 21-i ülésén határozott arról, hogy a JETA pályázat keretében pályázatot készítsenek elő a hiányzó közvilágítás kiépítésére.

AZ ELŐZETES KALKULÁCIÓK SZERINT A TERVEZÉS, ELŐKÉSZÍTÉS KÖLTSÉGEIVEL EGYÜTT MINTEGY 30 MILLIÓ FORINTBÓL LESZ MEGVALÓSÍTHATÓ A KÖZVILÁGÍTÁS ÉS A HOZZÁ KIÉPÜLŐ ELEKTROMOS HÁLÓZAT.

A projekt megvalósítása a kiírás szerint 20% önerőt igényel majd a város részéről. Így várhatóan hozzávetőleg 6 millió forintot kell majd Kalocsa városának saját költségvetési forrásából biztosítania, amennyiben a pályázat kedvező elbírálásban részesül.

Az előterjesztés arra is kitért, hogy

AZ INGATLAN TULAJDONJOGÁNAK MEGSZERZÉSE AMIATT IS CÉLSZERŰ, MERT A KÖRNYEZETÉBEN TÖBB ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ INGATLAN TALÁLHATÓ.

Így ezek megközelítése könnyebben lesz biztosítható, illetve

EGY ESETLEGES TERÜLETRENDEZÉS ESTÉN KÖNNYEBBEN KIALAKÍTHATÓ A TERÜLETEN EGY EGYSÉGESEN ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ KÖZÚTHÁLÓZAT.

Bár annak nagyságát csak a pontos műszaki tartalom ismeretében lehet majd ténylegesen fölmérni,

A FEJLESZTÉS TOVÁBBI JELENTŐSÉGE, HOGY MÉRFÖLDKÖVET JELENTHET A VÁROS DÉLI IPARTERÜLETÉNEK HASZNÁLATBA VÉTELE FELÉ.

A közvilágítással együtt kiépülő villamos hálózat ugyanis újabb vállalkozásoknak nyithat lehetőséget a megtelepedéshez, illetve a már itt tevékenykedő cégek bővítkezéséhez, megteremtve a szükséges hálózati kapacitás kielégítésének infrastrukturális feltételeit.

A fénykép csupán illusztráció!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK