2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Közvilágítás-bővítés JETA pénzből Kalocsán – Ha nyerünk, még az idén kész lesz

Közvilágítás-bővítés JETA pénzből Kalocsán – Ha nyerünk, még az idén kész lesz
Illés György Cinó  |  2018. 01. 26., 18:41

Az atomerőműhöz köthető Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) „biztonságos életvitelt segítő beruházások” támogatására szánt forrásából pályázik közvilágítás-fejlesztésre Kalocsa városa. Amint arról testületi ülésen szó esett, a projekt megvalósítása során kiépítendő hálózat a környező telkekről történő rácsatlakozást is lehetővé teszi, így a város villamosítása szempontjából is előrelépés. A Róna utca egy része, a közforgalom számára megnyitott magánút volt, a pályázat sikeréhez a tulajdonos Logomatic Kft. az ingatlan-felajánlásával járult hozzá.

Lakossági kérések mellett több cég, köztük az emblematikus EMIKA és a városunk gazdasági életében egyre nagyobb súlyt képviselő, dinamikusan fejlődő Anda Present Kft. is több alkalommal kérte az önkormányzattól, hogy a Róna utcában, illetve a Miskei útnak egy szakaszán oldják meg a közvilágítást.

A Róna utca a vagyonfelajánlás elfogadását javasló előterjesztéshez mellékelt helyszínrajzon

A Róna utca egy szakasza magánút – illetve eddig az volt – amely a közforgalom számára nyitott, tulajdonosa a Logomatic Kft.

A több év óta fölmerülő igény kielégítésére, a közvilágítás és a hozzá szükséges hálózat  kiépítésére a JETA pályázati rendszerének 2017-ben megjelent kiírása lehetőséget kínál.

A JETA pályázatán való indulásnak nem volna ugyan feltétele az út önkormányzati tulajdonba vétele, azonban az ügyintézést bizonyára egyszerűsíti, és a fenntartási időszakra nézve könnyen áttekinthető viszonyokat eredményez. Időközben a tulajdonos fölajánlotta a városnak e vagyonelemét ingyenes átvételre.

Az út tulajdonjogának átruházásáról szóló felajánlás elfogadásáról a legutóbbi testületi ülésén tárgyalt a testület.

A FELAJÁNLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZAT PÁLYÁZATI PÉNZBŐL DECEMBER 31-EI HATÁRIDŐVEL MEGOLDJA A KÖZVILÁGÍTÁS KIÉPÍTÉSÉT.

A jogi és pénzügyi bizottság is tárgyalta és elfogadásra javasolta a határozatot, amely szerint a Logomatic Kft. ajándékozási szerződéssel történő vagyonátadásra irányuló felajánlást köszönettel elfogadja.
Kérdés és vita nem volt, így a napirendi pont pár perces tárgyalása után egyhangúlag, 12 igen szavazattal megszavazták a vagyonfelajánlást elfogadó javaslatot.

Az előzmények sorába tartozik, hogy a képviselő testület még decemberben megtartott ülésén Képviselő-testületünk 2017. december 21-i ülésén határozott arról, hogy a JETA pályázat keretében pályázatot készítsenek elő a hiányzó közvilágítás kiépítésére.

AZ ELŐZETES KALKULÁCIÓK SZERINT A TERVEZÉS, ELŐKÉSZÍTÉS KÖLTSÉGEIVEL EGYÜTT MINTEGY 30 MILLIÓ FORINTBÓL LESZ MEGVALÓSÍTHATÓ A KÖZVILÁGÍTÁS ÉS A HOZZÁ KIÉPÜLŐ ELEKTROMOS HÁLÓZAT.

A projekt megvalósítása a kiírás szerint 20% önerőt igényel majd a város részéről. Így várhatóan hozzávetőleg 6 millió forintot kell majd Kalocsa városának saját költségvetési forrásából biztosítania, amennyiben a pályázat kedvező elbírálásban részesül.

Az előterjesztés arra is kitért, hogy

AZ INGATLAN TULAJDONJOGÁNAK MEGSZERZÉSE AMIATT IS CÉLSZERŰ, MERT A KÖRNYEZETÉBEN TÖBB ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ INGATLAN TALÁLHATÓ.

Így ezek megközelítése könnyebben lesz biztosítható, illetve

EGY ESETLEGES TERÜLETRENDEZÉS ESTÉN KÖNNYEBBEN KIALAKÍTHATÓ A TERÜLETEN EGY EGYSÉGESEN ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ KÖZÚTHÁLÓZAT.

Bár annak nagyságát csak a pontos műszaki tartalom ismeretében lehet majd ténylegesen fölmérni,

A FEJLESZTÉS TOVÁBBI JELENTŐSÉGE, HOGY MÉRFÖLDKÖVET JELENTHET A VÁROS DÉLI IPARTERÜLETÉNEK HASZNÁLATBA VÉTELE FELÉ.

A közvilágítással együtt kiépülő villamos hálózat ugyanis újabb vállalkozásoknak nyithat lehetőséget a megtelepedéshez, illetve a már itt tevékenykedő cégek bővítkezéséhez, megteremtve a szükséges hálózati kapacitás kielégítésének infrastrukturális feltételeit.

A fénykép csupán illusztráció!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei