2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kutyavilág Kalocsán – A kóbor ebek problémájáról tartottak fórumot a Roma Közösség Házban: a renitens állattartókra megabírság jöhet

Illés György Cinó  |  2021. 07. 02., 14:48

Hiába a szigorodó állatvédelmi törvény, a csillagászati szintre emelt büntetési tételek, az utcákat rettegésben tartó kóbor ebek problémája folyton újratermelődik. Pedig a szökött kutyák gazdái is már akár 400 ezer forintos bírsággal számolhatnak, a notórius szabályszegőket pedig hosszú évekre, vagy örökre is eltilthatják az állattartástól. Talán nem is tudják, mivel fenyegeti őket a törvény, amelynek azonban nem könnyű érvényt szerezni. A bírság azonban csak az egyik veszély, legalább akkora egészségügyi, járványügyi kockázat is jár vele: az utcára kicsapott, bandázó négylábúak ugyanis élősködőket és súlyos betegségeket is hazavihetnek a felelőtlen gazdák családjainak.

A kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzatunk kezdeményezésére június 25-én, múlt péntek délelőtt került sor a szakmai megbeszélésre a kalocsai Roma Közösségi Házban, miután számos lakossági jelzés érkezett arról, hogy újra megszaporodtak a kóbor kutyák támadásai, elsősporban, de nem kizárólag a Rokkanttelep városrész környékén.

A megjelenteket, köztük – a kutyák kellemetlenségeinek kitett lakók mellett – Békési Mariannát az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány elnökét, Lázár Dominikát, és dr. Török Lajost, az állatmenhely vezetőjét és állatorvosát, valamint dr. Látó Anita aljegyzőt Sztojka István, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (CNÖ) elnöke köszöntötte. A továbbiakban Egri András CNÖ képviselő, a Kalocsai Polgárőrség aktív tagja vezette le a fórumot, amelyen a rendőrség, a Pünkösdi Szeretetszolgálat, valamint a kalocsai posta delegáltjai is jelen voltak.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


SOHASEM A KUTYÁK A HIBÁSAK, A FELELŐTLEN ÁLLATTARTÓKAT KELL JOBB BELÁTÁSRA BÍRNI

– adta meg az alaphangot Egri András, amiben az egybegyűltek mind egyet is értettek. A továbbiakban a hogyanról folyt az eszmecsere. Egri András e szándékokról elmondta, hogy a nemzetiségi önkormányzat minden, a kutyaprobléma megoldására irányuló, ésszerű megoldást támogat.

Békési Marianna, a kalocsai kutyamenhelyet üzemeltető Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta:

AZ ALAPÍTVÁNY ÉVENTE KÖZEL 40 MILLIÓ FORINTOT FORDÍT A MENHELY FENNTARTÁSÁRA, ÉS A FELELŐTLEN KUTYASZAPORÍTÁST IVARTALANÍTÁSI PROGRAMMAL IS IGYEKEZNEK VISSZASZORÍTANI.

Mindez azonban hiábavaló fáradozás, ha a szabadjára engedett, majd általuk befogott kutyák gazdái hamarosan új kutyát szereznek be, amelyekkel később ugyanolyan felelőtlenül bánnak. Az is elhangzott, hogy a probléma hosszú távú megoldására konkrét javaslatot is tett az önkormányzatnak.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A befogott, és az ebtelepre szállított jószágokat beoltják és – amennyiben gazdájuk ezt korábban elmulasztotta – chippel is ellátják. Ennek költségeit megtérítve lehet aztán hazavinni, illetve örökbe fogadni a jószágokat.
A chipelést egyébként a törvény már most is kötelezettségként írja elő, ám erre még ma is sokan fittyet hánynak, pedig az tenné ellenőrizhetővé, hogy egy-egy kutyának ki a gazdája, hol kell keresni.

Az elnök asszony és Lázár Dominika, az állatmenhely vezetője egyetértettek abban, hogy

ELSŐ LÉPÉSKÉNT A KUTYÁK ÖSSZEÍRÁSÁT KELLENE ELVÉGEZNI,

ami a kutyatartók egy része együttműködésének híján sajnos komoly próba elé állítja az önkormányzatokat. E munkába a cigány önkormányzatnál működő utcafelelős hálózat munkatársai, a városgazdai szolgálat, illetve a polgárőrség is bekapcsolódhatna, különösen a problémás helyeken.
Ugyanis még konkrét nevek is elhangzottak, akik folytatólagosan megszegik az állattartási szabályokat, például „ráunnak” és utcára dobják ki a kutyáikat, hogy aztán másik kutyával csinálják ugyanazt.
Pedig

A SZABÁLYTALAN ÁLLATTARTÁS KOMOLY BÜNTETÉSEKET VONHAT MAGA UTÁN.


Erről, illetve a felelős állattartás szabályairól dr.Kiss Csaba jegyző szerdán közleményt adott ki a Kalocsa.hu oldalon, város internetes oldalán, amelyet kapcsolódó napi gyors cikkünkben teszünk közzé.


Dr. Látó Anita elmondta: a kiszökött kutyák gazdáit 400 ezer forintra is megbüntethetik jegyzői hatáskörben, az állattartás bizonyos szabályainak megsértése pedig feljelentést és büntetőeljárást von maga után.
Lázár Dominika szerint azonban nem feltétlen gigabírságokra van szükség, különösen olyanok esetében, akik ennyi pénzzel nem is rendelkeznek, így csak a családjaikat is sújtó adósságok halmozódnának föl. E helyett a hathatós tájékoztatás, a jókor megtett hatósági figyelmeztetés is célravezető lehet – vélekedett a szakember.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Sztojka István CNÖ-elnök szerint a pénzbírság visszatartó erejét növelné, ha az így kiszabott büntetést– a kifizetés elmulasztása esetén – át lehetne váltani elzárásra. Ez jelenleg nincs így – tudtuk meg Látó Anitától.
Abban többen is egyetértettek, hogy csak néhány nyilvánosságra hozott, elrettentő  példa is komoly visszatartó erővel bírna, ha az ügyeket sikerülne végig vinni.

Egészségügyi kockázatot is hordoznak a kóbor ebek

Dr. Török Lajos állatorvos azt emelte ki, hogy a kóbor kutyák csapatokba verődve fölbátorodnak, de nem csak a támadásaikkal okoznak veszélyt, hanem azzal is, hogy az egymástól elkapott élősködőket, bolhákat haza is vihetik később, a vérszívók által hordozott kórokozók pedig a családot is veszélyeztetik. Ez különösen napjainkban okozhat súlyos problémákat, amikor a klímaváltozás nyomán korábban nem is ismert betegségek és paraziták jelentek meg a kutyapopulációban. Ezek ellen csakis az állatállomány átoltásával és az állattartásra vonatkozó egyéb szabályok szigorú állattartásával lehet védekezni.

EZÉRT OLTATLAN, AZ UTCÁN – KI TUDJA, MILYEN BETEGSÉGEKET HORDOZÓ EBEKKEL – BANDÁZÓ KUTYÁT Ő NEM ENGEDNE A CSALÁDJA KÖZELÉBE, MERT AKI ÍGY TESZ, GYERMEKE EGÉSZSÉGÉT, AKÁR ÉLETÉT IS VESZÉLYEZTETHETI.

Rémtörténetek a hétköznapokból

Egy fiatal nő, aki környékben lakóként vett részt elmondta, hogy a férjét is megtámadta egy kóbor kutya, combon harapta, ami miatt azóta is kezelésekre kell járnia, és veszettség elleni oltás sorozatban is részesül. Azt is elmondta, hogy több hivatalos helyen is jelezték a kutyatámadás tényét, de érdemi segítséget nem kaptak.
Egy másik lakó arról panaszkodott, hogy babakocsit toló asszonyt is támadtak már meg a kutyák, és csak a szerencsén múlt, hogy az általa említett esetből nem lett tragédia.

Az is elhangozott, hogy a kalocsai postahivatal kézbesítő munkatársait is folyamatosan fenyegetik a kóbor ebek. Konkrét támadásra is volt példa tavaly és idén is, emiatt a kézbesítő hetekre kiesik a munkából, és táppénzköltség is keletkezik, de a munkatárs helyettesítése is nehézségekbe ütközik, ugyanis az ilyen, veszélyes környékre nem szívesen jelentkeznek munkára az emberek, ami az ellátás folyamatosságát és biztonságát veszélyezteti.
Szerencse, hogy egyelőre van olyan munkatársuk, aki vállalja a nehéz körülmények közt való munkát a leginkább érintett városrészekben,

Végül az önkormányzat és a menhelyet fenntartó alapítvány megegyezett abban, hogy a lakosság tájékoztatása végett közös nyilatkozatot adnak ki, és juttatnak el a lakókhoz.

A kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat pedig bejelentette: szeptember közepén újabb szakmai megbeszélést kezdeményeznek, amelyen megvitatják az ebtartás szabályozott keretek közé szorításában elért eredményeket és a további teendőket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK