2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Lassan aktuális a helyi iparűzési adóbevallás – Figyeljünk a befizetési határidőre, mert idén megnőtt a késedelmi pótlék!

Gazsó Rita  |  2019. 04. 12., 09:11

Május 31-ig szükséges benyújtani a helyi iparűzési adóbevallásokat – hívta fel a figyelmet dr. Látó Anita, a Kalocsai Önkormányzat Jegyzői Osztályának Adócsoportjának vezetője. Hozzátette: az adózónak ekkor kell rendeznie a megfizetett adóelőleg és az adóévre megállapított helyi iparűzési adó különbözetét, illetve ekkor írják jóvá az esetleges iparűzési adó túlfizetés is.

Mint ismert, évente két részletben kell megfizetni a helyi adókat, így a helyi iparűzési- és építményadót, valamint a belföldi gépjárművek adóját. Az első részletet az idei évben  március 15-ig kellett befizetni az önkormányzati adóhatóság felé.

dr. Látó Anita
Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Az önkormányzati hivatal már kézbesítette az érintetteknek az értesítőt, amely tartalmazta az adóegyenleget, amelyben szerepeltek a korábban már befizetett adótételek és azok, amelyeknek az esedékessége március 15-e volt, emellett azok az összegek is, amelyet szeptember 15-ig kell majd rendezni a helyi adóhatóság felé.

A feldolgozást követő tapasztalatokról dr. Látó Anita, a Kalocsai Önkormányzat Jegyzői Osztály Adócsoportjának vezetője azt mondta, a helyi iparűzési- és a gépjárműadó esetében többségében megtörténtek a befizetések, egyedül az építményadó az, amelyiknél még kintlévőségek tapasztalhatók.

A következő fontos határidő május 31-e

 – jelezte az adócsoport vezetője. Ekkor kell a korábban megfizetett adóelőleg- és adóelőleg-kiegészítés, valamint a 2018. adóévre megállapított adó pozitív különbözetét megfizetni. Amennyiben az adózónak túlfizetés mutatkozik az adófolyószámláján, azt ugyancsak ettől az időponttól igényelheti vissza.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év elejétől a késedelmi pótlék jelentős emelésen esett át:

a korábbi jegybanki alapkamat kétszereséről ötszörösére emelkedett.

Ezért is fontos, hogy

a befizetéseket ne halogassák, hanem azoknak határidőre tegyenek eleget!

Arról, hogy a május 31-ig esedékes helyi iparűzési adó bevallási kötelezettséghez kapcsolódóan hogyan tudnak eleget tenni a bevallási kötelezettségeknek az adózók dr. Látó Anita az alábbi videóban beszélt részletesen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés