2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Második alkalommal lett az Év Kutatóhelye a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár – A legprofibb és a leggyorsabban bővülő e-levéltár a kalocsai

Második alkalommal lett az Év Kutatóhelye a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár – A legprofibb és a leggyorsabban bővülő e-levéltár a kalocsai
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 05., 15:54

Az Év Kutatóhelye 2019 díjakat február 28-án adták át Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban tartott, családias hangulatú rendezvényen. A házigazda város és az egyházmegye nevében Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket, majd a díjat alapító Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke ismertette a 2019-ben kitüntetett intézményeket. Reicher Péter az elismerő oklevelet Dr. Lakatos Andornak, a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár vezetőjének e-kutatása, internetes kutatóhely kategóriában adta át. Borislava Ristivojevic, a Zombori Történelmi Levéltár igazgató asszonya külföldi kutatóhely kategóriában, Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója belföldi kutatóhely kategóriába vette át az elismerést- adja hírül a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár honlapja, az archivum. asztrik.hu

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár esetében elhangzott, hogy a KFL másodszor lett a MACSE kitüntetett levéltára. Mint emlékezetes, az első elismerés 2011-ben az újszerű e-kutatás szolgáltatásnak szólt, mely a tömeges anyakönyvi- és helytörténeti források képi digitalizálására épült, és jelentős növekedést eredményezett a kutatóforgalomban.

2019-ben, az internetes kutatóhelyek kategóriában ezt a kilenc éve működő e-kutatás szolgáltatást díjazta újra az egyesület, mely maga is hosszútávon megbízható, a 21. századi igényeknek megfelelő kutatási lehetőséget nyújt az érdeklődők számára.

Pozitívumként értékelték az elérhető tartalom folyamatos bővülését, melynek eredményeként ma már több mint másfél millió képfelvétel böngészhető a Duna-Tisza köze nagy részéről (a mai Bács-Kiskun és a néhai Bács-Bodrog megyék területéről).

Azt is megállapították, hogy a jó példa örvendetes módon terjedt, azóta számos egyházi levéltár indított még hasonló e-kutatás szolgáltatást, a laikus és hivatásos kutatók örömére. Közönségdíjról lévén szó, a MACSE tagságából két hozzászóló is megosztotta személyes élményét a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltárral (KFL) kapcsolatban. Soós Ferenc hozzászólása, Borota családkönyvének készítése során szerzett tapasztalatai ízelítőt adtak az online kutatások eredményeiből, melyek gyakran túlmutatnak egy-egy család történetén, és a nagyobb közösségek számára is értékes, tovább hasznosítható munkákat jelentenek. Ari Ilona a családkutatások és a helytörténet kapcsolódásának fontosságára hívta fel a figyelmet, melyre jó lehetőséget nyújt a kalocsai e-kutatás tartalma, digitalizált forrásai.

AZ E-KUTATÁS STATISZTIKÁJÁT IDÉZVE KIEMELTE A 3 EZER KUTATÓI REGISZTRÁCIÓT ÉS AZ ÁTLAGOSAN NAPI 31 KUTATÁSI ESETET, MELYEK KISZOLGÁLÁSA A HELYSZÍNEN, KALOCSÁN NYILVÁNVALÓAN LEHETETLEN VOLNA.

Hozzászólásából az is kiderült, hogy az internetes kutatások mögött is megszólítható személyiségek állnak, akik szívesen fogadják a személyes találkozások lehetőségét, így számára különösen kedvesnek nevezte egy kalocsai kirándulásuk emlékét, amikor a szolnoki-mezőtúri családkutatók csoportja találkozhatott a kalocsai e-kutatókkal egy Kutatók Éjszakája alkalmából tartott rendezvény keretében. Lényegesnek mondta továbbá, hogy a levéltár munkatársai segítőkészek, kérdések és felvetések esetén gyors válaszokat adnak, ennek is nagy jelentősége van az online szolgáltatás sikerében.

A FENTIEK ALAPJÁN NEVEZTE A MACSE A KALOCSAI E-KUTATÁS SZOLGÁLTATÁST 2019-BEN A „LEGPROFIBB ÉS A LEGGYORSABBAN BŐVÜLŐ E-LEVÉLTÁR”-NAK.

Mint Dr. Lakatos Andor kifejtette:

kutatóink véleménye fontos, elismerésük megtisztelő a számunkra. Örömmel tölt el bennünket, hogy kilenc éves szolgáltatásunk továbbra is népszerű a kutatók körében, s hogy az egyre bővülő tartalom újabb érdeklődést generál, sokan visszalátogatnak hozzánk, és újra regisztrálnak honlapunkon.”

A 2019-es év egyéb díjazottjai kapcsán megjegyezzük, hogy a Zombori Történelmi Levéltárral az elmúlt években volt szakmai együttműködésünk, és náluk is dolgoztunk e-kutatás szolgáltatásunk fejlesztése során, ezúton is köszönjük Borislava Ristivojevic igazgató asszony és Makó Anasztázia segítségét, közreműködését.


A Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár esetében pedig több évtizedes a szakmai kapcsolat a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárral, az intézmények vezetői együtt végeztek a levéltáros képzésben, és 25 éve láttak munkához az említett levéltárak élén (az ELTE történelem-levéltáros szakán 1990-1995 között végzett csoportból három személy volt érintett a mostani díjátadó alkalmával, Mózessy Gergely Székesfehérvárról valamint Lakatos Adél és Lakatos Andor Kalocsáról) – mondta Dr. Lakatos Andor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK