2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Második alkalommal lett az Év Kutatóhelye a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár – A legprofibb és a leggyorsabban bővülő e-levéltár a kalocsai

Második alkalommal lett az Év Kutatóhelye a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár – A legprofibb és a leggyorsabban bővülő e-levéltár a kalocsai
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 05., 15:54

Az Év Kutatóhelye 2019 díjakat február 28-án adták át Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban tartott, családias hangulatú rendezvényen. A házigazda város és az egyházmegye nevében Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket, majd a díjat alapító Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke ismertette a 2019-ben kitüntetett intézményeket. Reicher Péter az elismerő oklevelet Dr. Lakatos Andornak, a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár vezetőjének e-kutatása, internetes kutatóhely kategóriában adta át. Borislava Ristivojevic, a Zombori Történelmi Levéltár igazgató asszonya külföldi kutatóhely kategóriában, Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója belföldi kutatóhely kategóriába vette át az elismerést- adja hírül a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltár honlapja, az archivum. asztrik.hu

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár esetében elhangzott, hogy a KFL másodszor lett a MACSE kitüntetett levéltára. Mint emlékezetes, az első elismerés 2011-ben az újszerű e-kutatás szolgáltatásnak szólt, mely a tömeges anyakönyvi- és helytörténeti források képi digitalizálására épült, és jelentős növekedést eredményezett a kutatóforgalomban.

2019-ben, az internetes kutatóhelyek kategóriában ezt a kilenc éve működő e-kutatás szolgáltatást díjazta újra az egyesület, mely maga is hosszútávon megbízható, a 21. századi igényeknek megfelelő kutatási lehetőséget nyújt az érdeklődők számára.

Pozitívumként értékelték az elérhető tartalom folyamatos bővülését, melynek eredményeként ma már több mint másfél millió képfelvétel böngészhető a Duna-Tisza köze nagy részéről (a mai Bács-Kiskun és a néhai Bács-Bodrog megyék területéről).

Azt is megállapították, hogy a jó példa örvendetes módon terjedt, azóta számos egyházi levéltár indított még hasonló e-kutatás szolgáltatást, a laikus és hivatásos kutatók örömére. Közönségdíjról lévén szó, a MACSE tagságából két hozzászóló is megosztotta személyes élményét a Kalocsai Főszékesegyházi Levéltárral (KFL) kapcsolatban. Soós Ferenc hozzászólása, Borota családkönyvének készítése során szerzett tapasztalatai ízelítőt adtak az online kutatások eredményeiből, melyek gyakran túlmutatnak egy-egy család történetén, és a nagyobb közösségek számára is értékes, tovább hasznosítható munkákat jelentenek. Ari Ilona a családkutatások és a helytörténet kapcsolódásának fontosságára hívta fel a figyelmet, melyre jó lehetőséget nyújt a kalocsai e-kutatás tartalma, digitalizált forrásai.

AZ E-KUTATÁS STATISZTIKÁJÁT IDÉZVE KIEMELTE A 3 EZER KUTATÓI REGISZTRÁCIÓT ÉS AZ ÁTLAGOSAN NAPI 31 KUTATÁSI ESETET, MELYEK KISZOLGÁLÁSA A HELYSZÍNEN, KALOCSÁN NYILVÁNVALÓAN LEHETETLEN VOLNA.

Hozzászólásából az is kiderült, hogy az internetes kutatások mögött is megszólítható személyiségek állnak, akik szívesen fogadják a személyes találkozások lehetőségét, így számára különösen kedvesnek nevezte egy kalocsai kirándulásuk emlékét, amikor a szolnoki-mezőtúri családkutatók csoportja találkozhatott a kalocsai e-kutatókkal egy Kutatók Éjszakája alkalmából tartott rendezvény keretében. Lényegesnek mondta továbbá, hogy a levéltár munkatársai segítőkészek, kérdések és felvetések esetén gyors válaszokat adnak, ennek is nagy jelentősége van az online szolgáltatás sikerében.

A FENTIEK ALAPJÁN NEVEZTE A MACSE A KALOCSAI E-KUTATÁS SZOLGÁLTATÁST 2019-BEN A „LEGPROFIBB ÉS A LEGGYORSABBAN BŐVÜLŐ E-LEVÉLTÁR”-NAK.

Mint Dr. Lakatos Andor kifejtette:

kutatóink véleménye fontos, elismerésük megtisztelő a számunkra. Örömmel tölt el bennünket, hogy kilenc éves szolgáltatásunk továbbra is népszerű a kutatók körében, s hogy az egyre bővülő tartalom újabb érdeklődést generál, sokan visszalátogatnak hozzánk, és újra regisztrálnak honlapunkon.”

A 2019-es év egyéb díjazottjai kapcsán megjegyezzük, hogy a Zombori Történelmi Levéltárral az elmúlt években volt szakmai együttműködésünk, és náluk is dolgoztunk e-kutatás szolgáltatásunk fejlesztése során, ezúton is köszönjük Borislava Ristivojevic igazgató asszony és Makó Anasztázia segítségét, közreműködését.


A Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár esetében pedig több évtizedes a szakmai kapcsolat a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárral, az intézmények vezetői együtt végeztek a levéltáros képzésben, és 25 éve láttak munkához az említett levéltárak élén (az ELTE történelem-levéltáros szakán 1990-1995 között végzett csoportból három személy volt érintett a mostani díjátadó alkalmával, Mózessy Gergely Székesfehérvárról valamint Lakatos Adél és Lakatos Andor Kalocsáról) – mondta Dr. Lakatos Andor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK