2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Második ünnepi szavalóverseny felnőtteknek március 15-én – A Békés Kalocsáért Egyesület és a 6300.hu sajtótájékoztatója

Illés György Cinó  |  2024. 02. 28., 08:54

Február 27-én, kedden délelőtt 10 órai kezdettel a La Coma Bisztróban tartott közös sajtótájékoztatót a Békés Kalocsáért Egyesület és a 6300.hu online médium annak kapcsán, hogy a tavaly hagyományteremtő szándékkal és nagy érdeklődés mellett megtartott első felnőtt szavalóverseny sikere nyomán idén újra megrendezik a versenyt március 15-én, ezúttal író-olvasó találkozóval egybekötve – vendég: Sohonyai Attila, a kötelező vers szerzője. A sajtótájékoztató nyújtotta alkalmat Bolváriné Gärtner Anikó a szervező egyesület tevékenységének bemutatására is kihasználta, az egyesület színeiben mandátumot szerzett Király Róbert, a 6300.hu szerzője az elhangzottakat kiegészítve az elmúlt időszakban szervezett programjaikról és online médiumukról szólt.

A sajtó megjelent képviselőit Bolváriné Gärtner Anikó köszöntötte, majd bemutatta a 2019-es önkormányzati választáson már jelölőszervezetként is megismert egyesületüket.

A Békés Kalocsáért Egyesület tevékenységéről

Amint Bolváriné Gärtner Anikó fogalmazott:

A Békés Kalocsáért Egyesület a város közéletét pozitív irányban befolyásolni szándékozó emberekből szerveződött 2018. novemberében. Működésünk alapelvei: önkéntesség, demokratizmus, szolidaritás, közéleti tisztaság és felelősség.”Emlékeztetett: a 2019-es önkormányzati választáson jelölő szervezet voltak, és egyesületük több tagja bejutott az önkormányzati képviselő-testületbe.

Tömöríteni kívánjuk azokat a polgárokat, fiatalokat, közösségeket, akik önzetlen munkájukkal készek a társadalom érdekében tevékenykedni. Erősítjük a városért végzett civil önkéntes munka megbecsülését.”Amint fogalmazott, a B-KE egyik fő célja, hogy szeretet-közösséget építsenek, és kielégítsék a valahová tartozás igényét.
Működésük három csapásvonal mentén zajlik:

  • szociális munka
  • média, közösségi élet
  • kultúra


Elmondta: Húsvétkor és Karácsonykor minden évben megszervezik a tíz éves hagyománnyal bíró Jótékonysági Ételosztást, alkalmanként 500-1200 adag ételt osztva ki rászorulóknak, mindenkit egy közös ebédre invitálva.
Civil önkéntes csapatukkal ’Enni adok’ ételdobozt működtetnek, amelyet naponta háromszor töltenek föl friss élelemmel.Forrás: Illés György / KALOhírek


Király Róbert az egyesület programjairól és a 6300.hu oldalról

2019 őszintén saját kezdeményezésből, egyesületi pénzből létrehoztuk a 6300.hu független online médiát, hogy egy új szemszögből tájékoztassuk az embereket. Stúdiót hoztunk létre, de kezdetek óta jelen vagyunk az online térben mindenhol.”– mondta Király Róbert, hozzátéve: tudósítanak, közvetítenek eseményekről, ott vannak a Városházán, közvetítenek kulturális és sporteseményekről, beszélgetnek társadalmi kérdésekről, megszólalnak, és megszólaltatnak helyieket helyi kérdésekben.
Saját honlapot indítottak, a 6300.hu oldalon több mint száz cikket írtak, elindították saját Youtube-csatornájukat, és nyomtatott formában is továbbítani kívánják a híreket a kalocsaiaknak, ezért ingyenes újságokat juttatnak el minden kalocsai háztartásba.

A médiatevékenységük ismertetése után az egyesületi munkáról elhangzottakat egészítette ki.
Elmondta:

MEGALAKULÁSUK ÓTA SOK ELŐADÁST, FÓRUMOT, BESZÉLGETÉST SZERVEZTEK, RÉSZBEN A KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS, RÉSZBEN AZ ISMERETTERJESZTÉS, SZOCIÁLIS ÉRZÉKENYÍTÉS, SZÓRAKOZTATÁS CÉLJÁVAL.

Alkalmaikon vendégül látták mások mellett Beer Miklóst, a váci római katolikus egyházmegye nyugalmazott püspökét, Nagy Bandó András Karinthy-gyűrűs humoristát, előadóművészt, vagy Kassai Lajos magyar íjkészítőt, lovas íjászt, a modernkori lovas íjászat megteremtőjét.

Kiálltunk a társadalmi igazságosság mellett minden kalocsaiért, tüntetést szerveztünk a főtér fáinak kivágásakor, de a kórház bezárása [ellen] és a kórházi dolgozók mellett is kiálltunk, és hallattuk hangunkat.”– idézte föl Király Róbert, aki a továbbiakban elmondta:

2022 NYARÁN ELKEZDŐDÖTT EGY MŰHELYMUNKA, A KALOCSAI CIVIL KEREKASZTAL, AMELYBEN ORSZÁGOS ÜGYEKET IS ÉRINTETTEK, DE FŐLEG HELYI KÉRDÉSEKKEL FOGLALKOZNAK.Forrás: Illés György / KALOhírek


Első jelentős projektünk a civil nemzeti konzultáció volt, amely, bár viszonylag kevés számú választ hozott, de a Békés Kalocsáért Egyesületet mégis országos hírűvé tette. Egyre több helyi és más vidéki civilszervezettel alakítottunk ki kapcsolatot, a magyarországi épülő civil szervezeti hálónak biztos pontja már szervezetünk, és az alakuló civil parlament megszervezésében is részt kívánunk venni."– mondta Király Róbert, aki gondolatait ezzel zárta:

Célunk, hogy az ország haladási irányát Európában maradó valódi demokratikus mederben segítsük. Politikai pártok befolyásától mentesen tervezzük Kalocsa város alakítását, irányítását.”EZZEL KIMONDATLANUL IS EGYÉRTELMŰEN UTALT RÁ, HOGY A SZERVEZET RÉSZT KÍVÁN VENNI A KÖZELGŐ VÁLASZTÁSOKON,

bár az elhangzott eredményismertetés és az egyesületi program bemutatása már e nélkül is fölért volna egy választási kampány nyitóval.
Erre, valamint az egyesület korábbi jelölőszervezeti szerepvállalására tekintettel, később

RÁ IS KÉRDEZTÜNK, HOGY A JÚNIUS 9-ÉN ESEDÉKES VÁLASZTÁSOKRA HOGYAN ÁLLNAK A FELKÉSZÜLÉSSEL.

Ám ezzel kapcsolatban egyelőre nem kaptunk tájékoztatást, csak ígéretet, hogy

AMINT AZ EGYESÜLETI TAGSÁGGAL EGYEZTETETT, NYILVÁNOS INFORMÁCIÓJUK LESZ A VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATOS ÁLLÁSPONTJUKRÓL, ARRÓL HALADÉKTALANUL ÉRTESÍTIK PORTÁLUNKAT.

A kötelező vers szerzője lesz a zsűrielnök – még lehet jelentkezni szavalónak!

A továbbiakban Bolvári Ferdinánd tájékoztatott a szavalóversennyel kapcsolatos tudnivalókról, mondandóját azzal indítva, hogy egyesületük nem a választásokra alakuló, vagy mély álmából arra felébredő egyesület, hanem folyamatos karitatív és közéleti munkát végeznek.
Eddig azonban nem említették a kulturális tevékenységüket, amelynek keretében rendezték meg tavaly március 15-én a sajtótájékoztató helyszínét is adó La Coma étteremben az első felnőtt szavaló versenyt, amelynek sikere nyomán

IDÉN MÁRCIUS 15-ÉN IS MEGTARTJÁK A FELNŐTT SZAVALÓVERSENYT.Forrás: Illés György / KALOhírek


A tavalyitól eltérően ezúttal nem a haza, hanem a szeretet és a szerelem témájában rendezik meg a versenyt, amelyen

A KÖTELEZŐ VERS SOHONYAI ATTILA: SZERETNI BELÁTHATATLANUL CÍMŰ KÖLTEMÉNYE.

Sohonyai Attila, a magyar kortárs irodalom legolvasottabb költője elfogadta meghívásunkat, megtisztel bennünket azzal, hogy a kalocsai második szavalóverseny zsűrijének elnöki tisztét elfogadta. Így március 15-én délután 14 órakor a második felnőtt szavalóverseny egyben egy kortárs író-olvasó találkozó is lesz”– mondta Bolvári Ferdinánd, végül megosztva a jelentkezés határidejét:

MÁRCIUS 5-ig MÉG TUDNAK JELENTKEZNI ERRE A SZAVALÓVERSENYRE.

Azonban a jelentkezők létszáma a verseny gördülékenységének biztosítása érdekében korlátozott:

A 15 FŐBEN MEGHATÁROZOTT KERETET A JELENTKEZÉSEK IDŐRENDJE ALAPJÁN FOGJÁK BETÖLTENI.

A szervezők a jelentkezők mellett az érdeklődő közönség megjelenésére is számítanak!

A versenyre jelentkezni az alábbi nyomtatvány kitöltésével lehet:

Kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK