2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Mégsem a jég hasította lék miatt süllyedt el a meszesi komp?

Illés György Cinó  |  2017. 01. 22., 11:28

Nemrégiben hírt adtunk a meszesi kompot vontató kishajó elsüllyedéséről, valamint arról is, hogy búvárok vizsgálják a hajót, kiemelésének előkészítése érdekében. A gerjeni önkormányzat tegnap újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, amelyben a búvárok által végzett tegnapi kutatások első eredményeiről számolnak be. E szerint a jég által fölhasított hajótest elképzelése megdőlni látszik, így a hajó elsüllyedésének okát pontosan tisztázni annak kiemelése után lehet majd.

Amint olvasóink is értesülhettek róla, a héten elsüllyedt a Meszes-Gerjeni komp vontatóhajója. Jelenleg is folytatódik a vizsgálat a gerjeni kishajó ügyében – írja közösségi oldalán tett, alább itt is olvasható, új bejegyzésében a túlparti település önkormányzata.

" Gerjen Község Önkormányzata tovább folytatja a vizsgálatot a 2017. január 16-án elsüllyedt Szekszárd nevet viselő vontató hajó ügyében. Az eset feltárása érdekében 2017. január 20-án a délelőtti órákban egy szekszárdi búvárcsapat vizsgálta a kishajót. A búvárok a víz alatti kutatás során kamerák használatával térképezték fel a hajótestet és a medret. Az újabb helyszíni szemle, valamint a víz alatti kutatás első eredményei alapján a szakértői vélemény szerint a hajótestet külső sérülés, azaz a korábban felmerült jég okozta sérülés nem érte. Ez a megállapítás kulcs fontosságú mind a hajó kiemelésének tervezése, mind az azt követő javítási, helyreállítási munkálatok szempontjából. A 2017. január 20-án lefolytatott búvár-, kamerás vizsgálat eredményének fényében a süllyedés okát a kiemelés után, későbbi vizsgálatok során lehet minden kétséget kizáróan megállapítani.
A következő napokban szakértőkkel egyeztetve a kishajó körültekintő kiemelésének műszaki tervezése zajlik."
- írják a közösségi oldalon.

Szombaton az esettel kapcsolatban ismét megkerestük telefonon Gerjen polgármesterét, Romhányi Károlyt, aki azonban a fentiekhez nem kívánt hozzátenni egyebet.

Arra a kérdésünkre, hogy miért telel a vízen a hajó, a polgármester azt válaszolta, hogy hosszú évek óta így teleltetik a vontatóhajót, amiből eddig nem fakadtak hasonló következmények, ugyanakkor fölhívta a figyelmünket arra, hogy

nem csak a Szekszárd, hanem számos hasonló kategóriájú kishajó vesztegel télen a Dunamenti kikötőkben, ahogyan a hajó elsüllyedése sem egyedi probléma az idei évben. Romhányi Károly nyolc-tíz hasonló esetről is értesült.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK