2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Mégsem a jég hasította lék miatt süllyedt el a meszesi komp?

Illés György Cinó  |  2017. 01. 22., 11:28

Nemrégiben hírt adtunk a meszesi kompot vontató kishajó elsüllyedéséről, valamint arról is, hogy búvárok vizsgálják a hajót, kiemelésének előkészítése érdekében. A gerjeni önkormányzat tegnap újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, amelyben a búvárok által végzett tegnapi kutatások első eredményeiről számolnak be. E szerint a jég által fölhasított hajótest elképzelése megdőlni látszik, így a hajó elsüllyedésének okát pontosan tisztázni annak kiemelése után lehet majd.

Amint olvasóink is értesülhettek róla, a héten elsüllyedt a Meszes-Gerjeni komp vontatóhajója. Jelenleg is folytatódik a vizsgálat a gerjeni kishajó ügyében – írja közösségi oldalán tett, alább itt is olvasható, új bejegyzésében a túlparti település önkormányzata.

" Gerjen Község Önkormányzata tovább folytatja a vizsgálatot a 2017. január 16-án elsüllyedt Szekszárd nevet viselő vontató hajó ügyében. Az eset feltárása érdekében 2017. január 20-án a délelőtti órákban egy szekszárdi búvárcsapat vizsgálta a kishajót. A búvárok a víz alatti kutatás során kamerák használatával térképezték fel a hajótestet és a medret. Az újabb helyszíni szemle, valamint a víz alatti kutatás első eredményei alapján a szakértői vélemény szerint a hajótestet külső sérülés, azaz a korábban felmerült jég okozta sérülés nem érte. Ez a megállapítás kulcs fontosságú mind a hajó kiemelésének tervezése, mind az azt követő javítási, helyreállítási munkálatok szempontjából. A 2017. január 20-án lefolytatott búvár-, kamerás vizsgálat eredményének fényében a süllyedés okát a kiemelés után, későbbi vizsgálatok során lehet minden kétséget kizáróan megállapítani.
A következő napokban szakértőkkel egyeztetve a kishajó körültekintő kiemelésének műszaki tervezése zajlik."
- írják a közösségi oldalon.

Szombaton az esettel kapcsolatban ismét megkerestük telefonon Gerjen polgármesterét, Romhányi Károlyt, aki azonban a fentiekhez nem kívánt hozzátenni egyebet.

Arra a kérdésünkre, hogy miért telel a vízen a hajó, a polgármester azt válaszolta, hogy hosszú évek óta így teleltetik a vontatóhajót, amiből eddig nem fakadtak hasonló következmények, ugyanakkor fölhívta a figyelmünket arra, hogy

nem csak a Szekszárd, hanem számos hasonló kategóriájú kishajó vesztegel télen a Dunamenti kikötőkben, ahogyan a hajó elsüllyedése sem egyedi probléma az idei évben. Romhányi Károly nyolc-tíz hasonló esetről is értesült.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>