2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Mindenszentekre esztétikus urnafallal, sétánnyal, új padokkal szépült a kalocsai köztemető

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 30., 10:16

November 1-je Mindenszentek ünnepe, november 2-a a Halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé, immár munkaszüneti nappá, amikor országszerte sokan keresünk fel távoli temetőket, tesszük rendbe, díszítjük fel a sírokat, gyújtunk gyertyát, mécsest elhunyt szeretteink, ismerőseink emlékére. Aki a kalocsai temetőbe ezen a hétvégén és hétfőn kilátogat, tapasztalhatja, hogy az önkormányzat parkgondozással is foglalkozó társasága nagy hangsúlyt fektetett a temető és környezete rendezettségére, és fejlesztések is megvalósultak. A temetőt érintő beruházások Dr. Filvig Géza polgármester és Dr. Jéri Tamás, a Vagyonhasznosítási Kft. igazgatója szerint folytatódnak. Dr. Jéri Tamást a megvalósult fejlesztésekről és a hosszú hétvége- temetőt érintő – forgalmi rend változásáról kérdeztük.

Az igazgató elmondta:

Mindenszentek ünnepéhez közeledve a Vagyonhasznosítási Kft. idén is nagy hangsúlyt fektetett a városi temető és környezete rendezettségére, tisztaságára.

Az urnafal sétányt önerőből, további 21 darab kettes emlékhellyel egészítettük ki, mely beruházás meghaladta a 7 millió forintot, valamint lehetőségeinkhez mérten a pihenő padokat is felújítottuk. A lakossági igények és a temetkezési szokások változását figyelembe véve a jövőben további urnafalak kialakítását tervezzük."– mondta Dr. Jéri Tamás.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Forrás: KalocsaVagyon Kft. / Facebook


A cégvezető hangsúlyozta:

A hétvégén és hétfőn bővített nyitvatartással várjuk a temetőbe látogatókat. A megnövekedett forgalomra számítva vagyonőrök és polgárőrök is segíteni fogják a munkánkat. Amint azt már napokkal korábban a saját és a helyi médiafelületeken közzé tettük, de itt is szeretném tudatosítani:

A legfőbb változás a temető főbejáratától induló Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felől az Alkony utca felé. kerül egyirányúsításra. A forgalmirend - változás október 29-én (péntek) 07:00 órától – november 2-án (kedd) 07:00 óráig tart majd.” Fontos tudnivaló lehet az is,

ideiglenes parkoló kerül kialakításra a Nagymező utca – Legelő sor kereszteződése melletti zöldterületen, valamint ezúttal - természetesen kivételesen - a Petőfi Sándor és Béke utca környezetében lévő zöldterületek is használhatóak várakozásra, de csak a fent említett időszakban. A mozgáskorlátozottak az igazolványuk felmutatásával a Nagymező utcai bejáraton keresztül hajthatnak be a temetőbe. A temető október 29-től november 2-ig, 07:00 órától 21:00 óráig lesz látogatható”– mondta Dr. Jéri Tamás, aki a beszélgetést azzal zárta:

magam és a munkatársaim nevében mindenkinek békés, csendes megemlékezést kívánok!

Képgaléria megtekintése (10 db kép)


Az interjút megelőző napon Dr. Filvig Géza és Dr. Jéri Tamás közösen tettek szemlét a temetőben, az erről szóló, a jövőbeni fejlesztéseket is érintő polgármesteri bejegyzést itt olvashatják.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Forrás: Filvig Géza / Facebook

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált. A mécsesgyújtás nem annyira régi hagyomány, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítésével együtt népszerűvé vált. A reformátusoknál nem egyházi ünnep sem a halottak napja, sem a mindenszentek, mert helytelennek ítélik a katolikus halotti kultuszt, és a katolikus szenteket sem ismerik el. Az evangélikusok megtartják a halottak napját, de a mindenszentek ünnepét nem, bár elismerik a szentek létezését.

Magyarországon a halloweeni szokások a 2000-es évek elején kezdtek elterjedni, rekvizitumai főleg a gyermekek és egyetemisták körében népszerűek. Mára a jelmezkölcsönzők számára kiemelkedő üzletet és nagy forgalmat jelent, a vicsorgó töklámpás által jelképezett angolszász népszokás eltorzított magyarországi változata, bár megjelenését bőven éri kritika is.
A Belügyminisztérium megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Megyei Rendőr-főkapitányság idén is kiemelt figyelmet fordít a temetők látogatóinak biztonságára.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről

A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni: Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak! Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban! Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat, és ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor LED mécsest helyezzünk a sírra! Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni. Ha halloweeni töklámpást helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük, elemes LED izzót tegyünk bele. Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK