2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Mindenszentekre esztétikus urnafallal, sétánnyal, új padokkal szépült a kalocsai köztemető

Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 30., 10:16

November 1-je Mindenszentek ünnepe, november 2-a a Halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé, immár munkaszüneti nappá, amikor országszerte sokan keresünk fel távoli temetőket, tesszük rendbe, díszítjük fel a sírokat, gyújtunk gyertyát, mécsest elhunyt szeretteink, ismerőseink emlékére. Aki a kalocsai temetőbe ezen a hétvégén és hétfőn kilátogat, tapasztalhatja, hogy az önkormányzat parkgondozással is foglalkozó társasága nagy hangsúlyt fektetett a temető és környezete rendezettségére, és fejlesztések is megvalósultak. A temetőt érintő beruházások Dr. Filvig Géza polgármester és Dr. Jéri Tamás, a Vagyonhasznosítási Kft. igazgatója szerint folytatódnak. Dr. Jéri Tamást a megvalósult fejlesztésekről és a hosszú hétvége- temetőt érintő – forgalmi rend változásáról kérdeztük.

Az igazgató elmondta:

Mindenszentek ünnepéhez közeledve a Vagyonhasznosítási Kft. idén is nagy hangsúlyt fektetett a városi temető és környezete rendezettségére, tisztaságára.

Az urnafal sétányt önerőből, további 21 darab kettes emlékhellyel egészítettük ki, mely beruházás meghaladta a 7 millió forintot, valamint lehetőségeinkhez mérten a pihenő padokat is felújítottuk. A lakossági igények és a temetkezési szokások változását figyelembe véve a jövőben további urnafalak kialakítását tervezzük."– mondta Dr. Jéri Tamás.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Forrás: KalocsaVagyon Kft. / Facebook


A cégvezető hangsúlyozta:

A hétvégén és hétfőn bővített nyitvatartással várjuk a temetőbe látogatókat. A megnövekedett forgalomra számítva vagyonőrök és polgárőrök is segíteni fogják a munkánkat. Amint azt már napokkal korábban a saját és a helyi médiafelületeken közzé tettük, de itt is szeretném tudatosítani:

A legfőbb változás a temető főbejáratától induló Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felől az Alkony utca felé. kerül egyirányúsításra. A forgalmirend - változás október 29-én (péntek) 07:00 órától – november 2-án (kedd) 07:00 óráig tart majd.” Fontos tudnivaló lehet az is,

ideiglenes parkoló kerül kialakításra a Nagymező utca – Legelő sor kereszteződése melletti zöldterületen, valamint ezúttal - természetesen kivételesen - a Petőfi Sándor és Béke utca környezetében lévő zöldterületek is használhatóak várakozásra, de csak a fent említett időszakban. A mozgáskorlátozottak az igazolványuk felmutatásával a Nagymező utcai bejáraton keresztül hajthatnak be a temetőbe. A temető október 29-től november 2-ig, 07:00 órától 21:00 óráig lesz látogatható”– mondta Dr. Jéri Tamás, aki a beszélgetést azzal zárta:

magam és a munkatársaim nevében mindenkinek békés, csendes megemlékezést kívánok!

Képgaléria megtekintése (10 db kép)


Az interjút megelőző napon Dr. Filvig Géza és Dr. Jéri Tamás közösen tettek szemlét a temetőben, az erről szóló, a jövőbeni fejlesztéseket is érintő polgármesteri bejegyzést itt olvashatják.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Forrás: Filvig Géza / Facebook

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált. A mécsesgyújtás nem annyira régi hagyomány, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítésével együtt népszerűvé vált. A reformátusoknál nem egyházi ünnep sem a halottak napja, sem a mindenszentek, mert helytelennek ítélik a katolikus halotti kultuszt, és a katolikus szenteket sem ismerik el. Az evangélikusok megtartják a halottak napját, de a mindenszentek ünnepét nem, bár elismerik a szentek létezését.

Magyarországon a halloweeni szokások a 2000-es évek elején kezdtek elterjedni, rekvizitumai főleg a gyermekek és egyetemisták körében népszerűek. Mára a jelmezkölcsönzők számára kiemelkedő üzletet és nagy forgalmat jelent, a vicsorgó töklámpás által jelképezett angolszász népszokás eltorzított magyarországi változata, bár megjelenését bőven éri kritika is.
A Belügyminisztérium megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Megyei Rendőr-főkapitányság idén is kiemelt figyelmet fordít a temetők látogatóinak biztonságára.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről

A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni: Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak! Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban! Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat, és ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor LED mécsest helyezzünk a sírra! Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni. Ha halloweeni töklámpást helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük, elemes LED izzót tegyünk bele. Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés