2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Navracsics Tibor: Kalocsa a magyar nemzetgazdaság és társadalom egyik jelentős szereplője lehet! – Területfejlesztési Fórum Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 17., 09:02

Dr. Filvig Géza polgármester meghívására az országos területfejlesztés letéteményese, dr. Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium tárcavezetője 2024. április 16-án, kedden érkezett Kalocsára, ahol a Színházban megrendezett Területfejlesztési Fórum egyik fő előadója volt. Az eseményen Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója a megaberuházás előzményeiről és jelenlegi állásáról, Wunderlich István Péter, a Duna Aszfalt Zrt. projektvezetője a Kalocsa-Paks Duna-híd megvalósításáról és műszaki átadásának tervezett időpontjáról tartott képekben, illusztrációkban gazdag prezentációt. A Kalocsa jövőjével szorosan összefüggő két beruházás és annak várható pozitív hatása dr. Navracsics Tibor miniszter beszédének kulcsmondatai között is szerepelt, de a jobboldal egyik meghatározó politikusa a június 9-ei önkormányzati választásokra figyelemmel Font Sándor országgyűlési képviselővel egyetértésben afelől sem hagyott kétséget: hiába van Kalocsán nyolc polgármesterjelölt, többüknek saját támogató csapata, a Kormány a funkcióban lévő dr. Filvig Géza polgármesterrel, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjével és a pártszövetség képviselőjelöltjeivel képzeli el a további harmonikus együttműködést, a megkezdett és a várható fejlesztések folytatását. A fórumon felszólalt Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki a jobboldal Folytonosság, Fejlődés, Kalocsa választási szlogenje jegyében leszögezte: a júniusi választás tétje helyben az, hogy a munkahelyteremtéseken keresztül dr. Filvig Gézával és csapatával tudjuk-e folytatni a munkát a jelenlegi kormányzattal összhangban, vagy egy, a kormánnyal folyamatosan szemben álló településvezetés több évtizedre visszaveti ezeket a jövőt meghatározó fejlesztéseket. Az est házigazdája és a fórum levezetője, dr. Filvig Géza polgármester, egyben a pártszövetség immár hivatalosan megnevezett polgármesterjelöltje amellett, hogy megköszönte a bizalmat, kijelentette: "készen állok, állunk a kormánnyal a közös munka folytatására!"

A fórumot a városba tervezett fejlesztési lehetőségek helyszíni bejárásáról a miniszterrel együtt érkező dr. Filvig Géza nyitotta meg, majd Rákóczi Péternek, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatójának, ezt követően Wunderlich István Péternek, a Duna Aszfalt Zrt. projektvezetőjének adott szót.

Paks2

Rákóczi Péter a nemzetközi kitekintés után gyakorlatilag a kezdetektől napjainkig bemutatta a megaprojekt megvalósításának egyes fázisait; számokkal és adatokkal érzékeltette, hogy miért Paks2 az ország legnagyobb jelentőségű és költségvetésű projektje, majd a hallgatósághoz fordulva kijelentette:

A Paks2 képviselőjeként úgy tekintek Kalocsára, mintha a projekt nagyköveteihez jönnék. Kalocsán, az atomerőmű szomszédságában olyan elkötelezett emberek élnek, akik már jól ismerik a meglévő négy blokkot, és elfogadják, hogy itt két új blokk épül; és hogy ez egy olyan stratégiailag rendkívül fontos beruházás, amely hozzájárul hazánk energiaszuverenitásának megerősítéséhez.” mondta a kommunikációs igazgató, aki az előadás végén két friss információt osztott meg a hallgatósággal:

Elkészült az olvadékcsapda, ami az első hosszúgyártású, nagyon fontos biztonsági berendezés. A következő napokban pedig megkezdődik a reaktortartály kovácsolása."

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elején – akkor már a hídon Önök is át tudnak jönni - a következő látvány fogadja önöket.”- mondta Rákóczi Péter, majd kivetítette a meglévő négy blokk melletti két új blokkot is láttató diaképet.

Kalocsa-Paks Duna-híd

Wuderlich István Péter értő módon, hitelesen előadott, képekkel illusztrált, kisfilmmel színesített prezentációja a kezdetektől napjainkig ölelte fel a híddal kapcsolatos információkat. Ám érthető módon a szakember előadásában ezúttal a hídépítés utolsó fázisa kapott nagyobb hangsúlyt. Mint elhangzott, a tervezett és szerződésbe foglalt műszaki átadás határidejét a Duna két alkalommal történt, hetekig tartó magas vízállása ellenére tartani tudják. 

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


IMMÁR BIZONYOSAN KIJELENTHETŐ: 2024. MÁJUS 31-IG MEGTÖRTÉNIK A KALOCSA-PAKS DUNA-HÍD MŰSZAKI ÁTADÁSA.

A jelenlévők mindkét prezentáció végén tapssal ismerték el a beruházások állását, az előadók felkészültségét, és a Kalocsa jövője szempontjából ígéretes információkat.

A folytatásban dr. Filvig Géza Font Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét kérte fel, hogy fejtse ki gondolatait.

Font Sándor helyenként keményen fogalmazott

Font Sándor az idén záruló ötéves önkormányzati ciklusról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy ilyen nem várt nehézségekkel, mint amilyenek az elmúlt négy és fél évben jelentkeztek, eddig nem kellett szembenéznie sem az országnak, sem az önkormányzatoknak. 

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Kalocsán a frissen megválasztott csapat 2019 őszén kezdte meg a munkát, majd 2020-2021-ben egy eddig ismeretlen vírus ledöntötte az egész világot, Európát, megállt az élet. Ennek lecsengésével mindent újra kell kezdeni. Épp hogy beindul a magyar gazdaság, jött egy másik általunk kívülálló kezelhetetlen helyzet, az orosz-ukrán háború, és ennek valamennyi következménye. Ebben a helyzetben kellett talpon maradnia az önkormányzatnak, elvégezni a legszükségesebb fejlesztéseket, és közben gondolni a jövőre: építkezzünk, mert készen kell állnunk, hogy adott helyzetben a Kormánnyal vállvetve fejlesszük Kalocsát és Magyarországot. Ehhez a talpon maradáshoz nagyon nagy szükség volt a Kormány támogatására – itt köszönöm meg miniszter úron keresztül a Kormánynak –, hogy a rendkívül nehéz helyzetbe került önkormányzatokat, így Kalocsát is kisegítette. Közismert, hogy tízszeres energiaár-elszabadulás volt.”- mondta a nehézségekről szólva a képviselő, majd így folytatta:

És mégis, mindezen nehézségek ellenére - amikor úgy látjuk, hogy szinte nincs, nem lehet eredmény ilyen körülmények között - állítom, hogy egy sikeres és a feladatát mindig precízen ellátó kalocsai önkormányzatról beszélünk. Miniszter úr jelenléte is azt üzeni, hogy a jelenlegi polgármestert és csapatát folytatásra biztatjuk, és én is amellett kardoskodom, hogy ne ziláljuk szét Kalocsa város fejlesztését állandó rotációval, minden újra kezdésével, hanem a megkezdett munka és jövőkép, amit építenek, ez egy folyamatos lehetőséget biztosítson a város fejlődésének” – zárta a gondolatsort Font Sándor, majd összehasonlító adatok tükrében mutatta be, hogy az előző baloldali többségű városvezetés idején, a 2014-2019-ig tartó ciklus alatt, a 2018-as teljes év adataikhoz képest például a befizetett iparűzési adó összege 2018-ban 525 millió - 2023-ban 971 millió forint volt. 

A képviselő szerint ez csak úgy lehetséges, hogy nagy odafigyelés történt a városvezetés részéről: ide kellett csábítani és megfogni, munkahelyteremtésre ösztönözni a vállalkozókat. A nyugdíjasok 2018. évi támogatása 17,8 millió, 2023-ban 37,8 millió forint volt - mondta a képviselő, aki szerint beszédes adat az is, hogy 2018-ban 480 fő, míg 2023-ban 400 fő, azaz 20 százalékkal kevesebb volt az álláskeresők száma.

A továbbiakban Font Sándor rámutatott:

FOLYTATÁSRA KÉSZÜLÜNK, MERT A JELENLEGI POLGÁRMESTER ÉS A MÖGÖTTE ÁLLÓ KÉPVISELŐ-TESTÜLETI TAGOK AZOK, AKIK SZÓT TUDNAK ÉRTENI A KORMÁNNYAL.

Kalocsa rendkívül furcsa helyzetben érezheti magát, tegnap estig 8 polgármesterjelölt van a városban. Ez önmagában is rekord lesz, de tisztázzuk: a kérdés az, hogy a sok jelölt közül melyik lesz az a csapat, amelynek egyáltalán esélye lesz arra, hogy megvalósítsa az elképzeléseit. Én azt állítom, hogy dr. Filvig Gézának és csapatának van erre esélye. Mert azt nem képzelhetjük, hogy a FIDESZ-KDNP szövetség legádázabb ellenfeleivel - a DK-ra és az MSZP-re, politikai ellenfeleinkre utalok - egy jövőbeni fejlesztési együttműködés kialakulhat. Azt sem képzelhetjük, hogy egy „városi fő gerillakertész” és csapata, az képes ezen munka elvégzése mellett – amit tegyük hozzá, jól csinál - a polgármesteri tisztségre, feladatra, és arra a munkára, ami a jövőbeni fejlesztéseket illeti.”– közölte Font Sándor, hozzátéve:

Azt sem nagyon gondolhatjuk, hogy két bukott polgármester, akik szintén ott vannak a jelentkezők között, most visszatérnek, és ők lesznek azok, aki Kalocsát a legnagyobb fejlesztési pályára állítják, együttműködve a jelenlegi kormánnyal. Mi több, itt van a TISZA párt, Magyar Péter és csapata, aki bejelentette, hogy szintén polgármester-jelöltet állít Kalocsán. A párton belül egy dezertőr csapatról van szó, ezért nem elképzelhető, hogy a jelenlegi kormánnyal valami érdemi együttműködést tudnának kialakítani.”– értékelte a választások előtti helyzetet az országgyűlési képviselő, aki a folytatásban még konkrétabban fogalmazott.

Filvig Géza és csapata az egyedüli, aki egynemű többséget tud biztosítani! Nincs marakodás a polgármester és az őt támogató testületi tagok között; pontosan tudják, hogy mit akarnak, és ők azok, akiknek azonos képük van Magyarország, Kalocsa jövőjéről. Ellenfeleink erről másként gondolkodnak, mi viszont egyértelműen a Kormány álláspontját támogatjuk. Kalocsa fejlődésének záloga, hogy folytatni tudja-e a jelenlegi csapat a megújult jelöltekkel és a jelenlegi polgármesterrel a munkát. Én nekik drukkolok és értük fogok küzdeni! Folytatás, fejlődés, hajrá Kalocsa!”– zárta gondolatait Font Sándor.

Polgármesteri tájékoztató és nyilatkozat

Dr. Filvig Géza megköszönte az országgyűlési képviselő kiállását és bíztató szavait, és hogy tegnap a FIDESZ Országos Választmánya egyhangúan elfogadta polgármesternek történő jelölését, valamint a csapat képviselőjelölti indítását.

Dr. Filvig Géza mintegy a miniszter tájékoztatásaként az eddig elvégzett munkát is számba vette, majd kifejtette, hogy miért is dr. Navracsics Tibort, a KDNP-ben tagtársát hívta meg a fórumra.

Mint egyebek mellett elhangzott: a munkahelyteremtést kiemelten kezeli az önkormányzat, a két bemutatott beruházás nagy lendítő erőt jelent ezen a területen.

Miniszter úr! Ugrásra készen vagyunk! Amikor az ország, a Kormányzat megkapja a neki jogosan járó támogatásokat, akkor Kalocsa kész lesz az előkészített terveket megvalósítani!"jelentette ki a miniszterhez fordulva dr. Filvig Géza. 

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester a továbbiakban felidézte: a múlt héten aláírta azt a TOP Plusz, 755 millió forintos támogatási szerződést, ami az élhetőbb település megvalósítását szolgálja. Elmondta azt is, hogy a város fontos létesítménye a fürdő és az uszoda, a létesítményben hosszú évtizedek óta elmaradt a fejlesztés. Erre nyújtott be energetikai pályázatot a város, mintegy 1 milliárd forint összegben, amely egy kút fúrását is tartalmazza. A polgármester szerint az előzetes vizsgálatok bizakodásra adnak okot. Ezért ha megfelelő hőmérsékletű és hozamú kutat tudnak fúrni, a város ezzel már képes lesz a fürdőt üzemeltetni. Dr. Filvig Géza arról is beszámolt, hogy a városnak turisztikai fejlesztési víziója is van. A hallgatósággal megosztotta azt is, hogy a fórum előtt a miniszterrel az Érsekkertben volt egy helyszíni bejáráson. Az önkormányzat az Érsekkertben egy olyan multifunkcionális sport - és rendezvénycsarnokot szeretne megvalósítani, ami éppúgy hozzájárulna a városlakók komfortérzetének javításához, mint a szolgáltatások bővítéséhez. Ez szintén egy előkészített anyag – hangsúlyozta a a polgármester. 

Tisztelt miniszter úr! Mi stabil gazdálkodással, rövid és hosszú távú tervekkel, egy felkészült csapattal jelentkezünk a közös munkára, hogy azt szeretett városunk javára tudjuk fordítani!"- zárta mondanivalóját dr. Navracsics Tiborhoz fordulva dr. Filvig Géza.

Navracsics Tibor: Kalocsa ideális földrajzi helyzetbe került

Kalocsa olyan növekedési pólus központi helyén fekszik, amely kiváló adottságokat, előfeltételeket jelent egy város, egy közösség számára, hogy emelkedő pályára álljon”– fogalmazott a miniszter, aki szerint Kalocsa térsége óriási lehetőség előtt áll, hiszen a paksi beruházás, valamint az új Duna-híd és az ezzel összefüggő infrastrukturális fejlesztések a közeljövőben már nagyon komoly pozíciójavulást eredményezhetnek a város számára.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A miniszter szerint az elmúlt 10-15 év gazdaságpolitikai és közlekedésfejlesztési döntéseinek köszönhetően ma már a statisztikai adatok azt mutatják, hogy nem is annyira észak-nyugat és észak-kelet között van fejlettségbeli különbség Magyarországon, hanem inkább észak-nyugat és dél-nyugat, valamint észak-kelet és dél-kelet között.

A Duna másik oldalán látható az elmúlt 34 év legszomorúbb fejlesztéspolitikai története”– mondta, megjegyezve, hogy a Dél-Dunántúl Pécs központtal valamikor a magyar nemzetgazdaság motorja volt, később azonban folyamatosan romló adatokat produkált.

A politikus szerint a demográfiai, a belső vándorlási és a képzettségi adatok alapján az elmúlt évtizedekben Pécs egyre kevésbé tudta betölteni azt a központi szerepet, amelyet 1990 előtt a magyar kultúrában, a nemzetgazdaságban és a magyar társadalomban játszott.

Az is látható volt, hogy mint gazdasági központ és mint térségszervező erő „Szeged is nagyon sokáig gyengélkedett” – fogalmazott, ugyanakkor méltatta Kecskemét fejlődését, és megjegyezte, óriási jelentősége van, ha egy város nem csupán a földrajzi fekvésének, hanem a jó városvezetésnek köszönhetően is élni tud a fejlesztések adta lehetőségekkel, és valódi fejlődési pályára áll.

A miniszter elmondta, hogy éppen ezért, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium megalakulásakor az első nagytérségi fejlesztési program a Dél-Dunántúlra vonatkozott, amelynek része a pécsi ipari park, a Pécs-Pogány repülőtér fejlesztése, az M6-os levezetése a horvát határig, vagy éppen az új befektetők Pécs környékére vonzása.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette, hogy a másik komplex nagytérségi program a Dél-Alföld fejlesztésének terve. Már itt is megjelentek az első elemek, hiszen Szeged a világ élvonalába tartozó, lézerközponttal gazdagodott, most pedig azon dolgoznak, hogy a legnagyobb és piacvezető elektromos autógyár, a kínai BYD hozza ide beruházását – mondta.

Navracsics Tibor szerint mindez azt jelenti, hogy Kalocsa ideális földrajzi helyzetben van, hiszen „viszonylag közel fekszik Pécshez és Szegedhez, nagyon közel Pakshoz és elég közel Kecskeméthez”.

A település élve a lehetőségekkel csatlakozni tud azokhoz a városokhoz, amelyek kirajzolják a növekedési térség kontúrjait, illetve fő erővonalait, és ezáltal maga Kalocsa is a magyar történelemben betöltött szerepéhez és hagyományaihoz méltóan, valamint földrajzi fekvéséből adódóan a magyar nemzetgazdaság és társadalom egyik jelentős szereplője lehet – mondta a miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK