2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Páhira érkezett vissza az első fehér gólyák egyike Magyarországon

Páhira érkezett vissza az első fehér gólyák egyike Magyarországon
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 14., 18:38

A Telelő gólyák – gólyateleltetés Facebook-oldalon tették közzé azt a tavaszt váró, tavaszt köszöntő hírt: szokásos kedvenc helyére, a Bács-Kiskun megyei Páhi családi házának udvarába, a Tóth portára érkezett vissza március 2-án az első fehér gólyák egyike Magyarországon.

A hírek szerint a madár már tavaly is a Tóth portán éldegélt, a tavaszi és nyári időszakban. A néphagyományoknak köszönhetően a köztudatban még mindig a tavasz és a jó idő hírnökeként számon tartott fehér gólyát élelemmel kínálta Tóth Maca, a tavalyi „gazdája”, aki a jeles eseményt videón és fotón is megörökítette. Koma a hosszú út után gyengének, fáradtnak tűnt, de Maca gondoskodik róla, hogy minél előbb visszanyerje az erejét.
A közösségi médiában írt poszt szerint a madár feltételezhetően már fióka korában kapcsolatba kerülhetett az emberrel, hiszen Macát egyméteres távolságra is a közelébe engedi, és láthatóan jól érzi magát náluk.
A gólyával szoros barátságot kötött hölgy örömmel újságolja, hogy a költöző madár tavaly az egész nyarat náluk töltötte. A házukkal szemben lévő lámpaoszlopon rakott fészket, de ahogy az elmúlt évben, idén is szívesen időzik az udvaron a baromfik között.


Ugyan a vándormadarak vonulásából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mégis sokan várjuk a gólyák hazatérését. Az első gólyák Magyarországra általában már február végén elkezdenek visszatérni, többségük azonban március közepétől érkezik, amikor tömegével foglalják el fészkeiket. Először a hímek jönnek meg, akik kitakarítják a fészket a nőstény érkezésére. A párok áprilisban költenek, a fiókák májusban kelnek ki, így az ilyenkor érkező hideg idő a legveszélyesebb az új gólyageneráció számára. A fiatal madarak körülbelül két hónap után repülnek ki, majd augusztus végén, szeptemberben már szüleikkel együtt indulnak Afrika felé. Addig azonban még idén is sok kártevőt elfogyasztanak és kedvünkre gyönyörködhetünk a kecses madárban.Forrás: Telelő gólyák – gólyateleltetés/ Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK