2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Sajtótájékoztató a TEIT Szlovéniában tett szakmai útjáról – Dr. Filvig Géza és Vargyas Mihály összegezte a tapasztalatokat

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 01., 10:00

A 2020-ban elmaradt, minden évben legalább egy alkalommal megszervezett szakmai utat idén június 14-20-ig, Szlovéniába tett látogatásukkal pótolták a kalocsai székhelyű Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) polgármesterei és a meghívottak. Az út tapasztalatait dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke és Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere június 29-én, a kalocsai városházán tartott sajtótájékoztatón összegezte. A krskoi, fele részben szlovén, fele részben horvát tulajdonban lévő atomerőmű látogatásának aktualitását az adta: az üzemidő-hosszabbítás lejártával ott is új atomerőmű építését tervezik a meglévő mellé. A tapasztalatok szerint az atomerőmű közelében lévő szlovén települések hasonló településfejlesztési támogatásban részesülnek, mint ami a TEIT és a JETA révén a térségben is működik. A TEIT működésének korábbi éveiben nem volt gyakorlat, hogy a szakmai utakat a nyilvánosság előtt is értékelik, így a keddi sajtótájékoztató e tekintetben rendhagyónak bizonyult.

Dr. Filvig Géza szakmai az útról elmondta:A TEIT az idei évben a hazánkkal szomszédos Szlovéniát választotta szakmai tanulmányútja célpontjául. A döntés a földrajzi közelségen kívül annak is köszönhető, hogy

Szlovénia Magyarországhoz hasonlóan hosszú évtizedek óta elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett és hazánkhoz hasonlóan a jövőben is támaszkodni kíván erre az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrásra." A TEIT küldöttségének szakmai programja a Krskoi atomerőműben kezdődött. A látogatás első részében a polgármesterek előadást hallgattak meg az atomerőmű működéséről. Az 1983-tól üzemelő közel 700 MW-os teljesítményű atomerőmű közel 40 százalékát biztosítja a szlovén villamosenergia-termelésnek. Így elmondható, hogy hazánkhoz hasonlóan egyik legfontosabb láncszem az ország villamosenergia-ellátásában. Az elmúlt évtizedben biztonság- és teljesítménynövelő programot hajtottak végre, amely jó alapot biztosít az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási programja megvalósításához.

A tervek szerint az amerikai Westinghouse típusú blokk üzemidejét – a paksi blokkokéhoz hasonlóan – további 20 évvel kívánják meghosszabbítani. A jelenlegi erőmű így 2043-ig biztosítaná a szlovén termelés jelentős hányadát.”Jelenleg az egyik legnagyobb projektjük a kiégett kazetták átmeneti tárolójának megépítése, amelynek az erőmű területén történő munkálatait a helyszínen is megtekintették a küldöttség tagjai. Az előadást követően üzemi területi látogatás következett, amelyen a polgármesterek megtekintették az erőmű turbinacsarnokát, az alállomást és a hűtővíz felhasználást a Száva folyó partján.

A TEIT tagjai személyesen meggyőződhettek arról, hogy a Krskoban is szigorú előírások betartása mellett nagyon magas szintű biztonsági normák szerint üzemeltetik az atomerőművet. Feltűnő volt az erőműben tapasztalható rend és tisztaság, ami szintén a felelős és gondos üzemeltetésre utal.

A kis és közepes radioaktivitású tároló megépítésének részleteiről Sandi Virsek, a radioaktív hulladékok kezeléséért felelős Ügynökség, az ARAO vezetője beszélt, aki elmondta, hogy a felszín közeli, vasbeton siló felépítésű tárolót 2023-ra tervezik megépíteni. Jelenleg az engedélyezési folyamat tart és reményei szerint az idei évben megkezdődhetnek a munkálatok – mondta dr. Filvig Géza.

Hozzátette, fontos kiemelni, hogy Szlovénia szintén új atomerőmű építésben gondolkodik. A jelenleg üzemelő erőmű pótlását új reaktorblokk megépítésével és beüzemelésével kívánják biztosítani. Az atomenergiával való békés egymás mellett élés bizonyítéka, hogy a Krsko melletti Vrbina településen tervezi az ország megépíteni a kis és közepes aktivitású végleges radioaktív hulladéktárolót.

A TEIT tagjai látogatást tettek az ARAO Ljubljana melletti radioaktív hulladéktárolójában is. A létesítményben tárolják az országban keletkező kis és közepes aktivitású intézményi hulladékot. A hulladék fő keletkezési helyei az ipar, a gyógyászati alkalmazások és az oktatás egyes területei.

A küldöttség tagjai egyéni védőeszközök felvételét követően látogatást tettek a tároló épületében.

A TEIT delegációjának lehetősége nyílt az „Energia Világa” interaktív látogatóközpontjának a megtekintésére is. A Központban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy bemutassák az egyes villamosenergia-termelési módozatok előnyeit és hátrányait. A látogatók interaktív eszközök segítségével játékos módon ismerkedhetnek meg az energia világával.

Érdekesség, hogy a jelenlegi atomerőmű fele-fele arányban horvát és szlovén tulajdonban. Így ennek megfelelően közösen osztoznak a termelésen és a felmerülő költségeken is.

A küldöttség az atomerőművet követően látogatást tett a Brezice-i vízerőműben. A Száva folyón felépített 5 vízerőmű fontos eleme Szlovénia megújuló energiaforrású villamosenergia-termelésének. Az vízerőmű megépítését bemutató képsorozat megtekintését követően a TEIT vezetői üzemlátogatáson megtekintették az erőmű üzemi területét, ahol megtudták, hogy a vízerőművek fontos szerepet játszanak az atomerőmű hűtővízének folyamatos, zavartalan biztosításában is. Ugyanakkor a szlovén teljes energiatermelés csupán 1-2 százalékát biztosítják a vízierőművek – zárta tájékoztatóját a TEIT elnöke.

Azt már Vargyas Mihálytól tudtuk meg, hogy a küldöttséget fogadta Miran Stanko, Krsko polgármestere, aki részletesen ismertette az önkormányzat működését és beszámolt az atomerőművel hosszúideje fennálló együttműködésről is. Krsko több évtizede együtt él az atomenergiával. Az atomerőmű a legnagyobb foglalkoztató a térségben és az erőműhöz kapcsolódó egyéb vállalkozások száma is jelentős.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az atomerőműtől évente befolyó 9 millió euró jó lehetőséget biztosít a városban megvalósítandó fejlesztésekhez."
Az atomenergiával való békés egymás mellett élés bizonyítéka, hogy a Krsko melletti Vrbina településen tervezi az ország megépíteni a kis és közepes aktivitású végleges radioaktív hulladéktárolót.

A szlovén tanulmányút jó lehetőséget biztosított a TEIT polgármesterei számára, hogy összehasonlítsák a magyar gyakorlatot a szlovénnel.

A látogatás megerősítette a résztvevőket abban, hogy az atomenergia alkalmazása a jövőben is fontos eleme lesz a villamosenergia- termelésnek több európai ország életében, mint ahogy például Szlovénia és Magyarország esetében is.” Újságírói kérdésre válaszolva Vargyas Miháy kifejtette, az út egyik legfőbb tapasztalata, hogy a TEIT működése mindenképpen megfelel a Szlovén gyakorlatnak és nem elbizakodottság azt állítani, hogy több vonatkozásban előrébb is jár, mint az ottani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK