2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sajtótájékoztató a TEIT Szlovéniában tett szakmai útjáról – Dr. Filvig Géza és Vargyas Mihály összegezte a tapasztalatokat

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 01., 10:00

A 2020-ban elmaradt, minden évben legalább egy alkalommal megszervezett szakmai utat idén június 14-20-ig, Szlovéniába tett látogatásukkal pótolták a kalocsai székhelyű Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) polgármesterei és a meghívottak. Az út tapasztalatait dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke és Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere június 29-én, a kalocsai városházán tartott sajtótájékoztatón összegezte. A krskoi, fele részben szlovén, fele részben horvát tulajdonban lévő atomerőmű látogatásának aktualitását az adta: az üzemidő-hosszabbítás lejártával ott is új atomerőmű építését tervezik a meglévő mellé. A tapasztalatok szerint az atomerőmű közelében lévő szlovén települések hasonló településfejlesztési támogatásban részesülnek, mint ami a TEIT és a JETA révén a térségben is működik. A TEIT működésének korábbi éveiben nem volt gyakorlat, hogy a szakmai utakat a nyilvánosság előtt is értékelik, így a keddi sajtótájékoztató e tekintetben rendhagyónak bizonyult.

Dr. Filvig Géza szakmai az útról elmondta:A TEIT az idei évben a hazánkkal szomszédos Szlovéniát választotta szakmai tanulmányútja célpontjául. A döntés a földrajzi közelségen kívül annak is köszönhető, hogy

Szlovénia Magyarországhoz hasonlóan hosszú évtizedek óta elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett és hazánkhoz hasonlóan a jövőben is támaszkodni kíván erre az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrásra." A TEIT küldöttségének szakmai programja a Krskoi atomerőműben kezdődött. A látogatás első részében a polgármesterek előadást hallgattak meg az atomerőmű működéséről. Az 1983-tól üzemelő közel 700 MW-os teljesítményű atomerőmű közel 40 százalékát biztosítja a szlovén villamosenergia-termelésnek. Így elmondható, hogy hazánkhoz hasonlóan egyik legfontosabb láncszem az ország villamosenergia-ellátásában. Az elmúlt évtizedben biztonság- és teljesítménynövelő programot hajtottak végre, amely jó alapot biztosít az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási programja megvalósításához.

A tervek szerint az amerikai Westinghouse típusú blokk üzemidejét – a paksi blokkokéhoz hasonlóan – további 20 évvel kívánják meghosszabbítani. A jelenlegi erőmű így 2043-ig biztosítaná a szlovén termelés jelentős hányadát.”Jelenleg az egyik legnagyobb projektjük a kiégett kazetták átmeneti tárolójának megépítése, amelynek az erőmű területén történő munkálatait a helyszínen is megtekintették a küldöttség tagjai. Az előadást követően üzemi területi látogatás következett, amelyen a polgármesterek megtekintették az erőmű turbinacsarnokát, az alállomást és a hűtővíz felhasználást a Száva folyó partján.

A TEIT tagjai személyesen meggyőződhettek arról, hogy a Krskoban is szigorú előírások betartása mellett nagyon magas szintű biztonsági normák szerint üzemeltetik az atomerőművet. Feltűnő volt az erőműben tapasztalható rend és tisztaság, ami szintén a felelős és gondos üzemeltetésre utal.

A kis és közepes radioaktivitású tároló megépítésének részleteiről Sandi Virsek, a radioaktív hulladékok kezeléséért felelős Ügynökség, az ARAO vezetője beszélt, aki elmondta, hogy a felszín közeli, vasbeton siló felépítésű tárolót 2023-ra tervezik megépíteni. Jelenleg az engedélyezési folyamat tart és reményei szerint az idei évben megkezdődhetnek a munkálatok – mondta dr. Filvig Géza.

Hozzátette, fontos kiemelni, hogy Szlovénia szintén új atomerőmű építésben gondolkodik. A jelenleg üzemelő erőmű pótlását új reaktorblokk megépítésével és beüzemelésével kívánják biztosítani. Az atomenergiával való békés egymás mellett élés bizonyítéka, hogy a Krsko melletti Vrbina településen tervezi az ország megépíteni a kis és közepes aktivitású végleges radioaktív hulladéktárolót.

A TEIT tagjai látogatást tettek az ARAO Ljubljana melletti radioaktív hulladéktárolójában is. A létesítményben tárolják az országban keletkező kis és közepes aktivitású intézményi hulladékot. A hulladék fő keletkezési helyei az ipar, a gyógyászati alkalmazások és az oktatás egyes területei.

A küldöttség tagjai egyéni védőeszközök felvételét követően látogatást tettek a tároló épületében.

A TEIT delegációjának lehetősége nyílt az „Energia Világa” interaktív látogatóközpontjának a megtekintésére is. A Központban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy bemutassák az egyes villamosenergia-termelési módozatok előnyeit és hátrányait. A látogatók interaktív eszközök segítségével játékos módon ismerkedhetnek meg az energia világával.

Érdekesség, hogy a jelenlegi atomerőmű fele-fele arányban horvát és szlovén tulajdonban. Így ennek megfelelően közösen osztoznak a termelésen és a felmerülő költségeken is.

A küldöttség az atomerőművet követően látogatást tett a Brezice-i vízerőműben. A Száva folyón felépített 5 vízerőmű fontos eleme Szlovénia megújuló energiaforrású villamosenergia-termelésének. Az vízerőmű megépítését bemutató képsorozat megtekintését követően a TEIT vezetői üzemlátogatáson megtekintették az erőmű üzemi területét, ahol megtudták, hogy a vízerőművek fontos szerepet játszanak az atomerőmű hűtővízének folyamatos, zavartalan biztosításában is. Ugyanakkor a szlovén teljes energiatermelés csupán 1-2 százalékát biztosítják a vízierőművek – zárta tájékoztatóját a TEIT elnöke.

Azt már Vargyas Mihálytól tudtuk meg, hogy a küldöttséget fogadta Miran Stanko, Krsko polgármestere, aki részletesen ismertette az önkormányzat működését és beszámolt az atomerőművel hosszúideje fennálló együttműködésről is. Krsko több évtizede együtt él az atomenergiával. Az atomerőmű a legnagyobb foglalkoztató a térségben és az erőműhöz kapcsolódó egyéb vállalkozások száma is jelentős.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az atomerőműtől évente befolyó 9 millió euró jó lehetőséget biztosít a városban megvalósítandó fejlesztésekhez."
Az atomenergiával való békés egymás mellett élés bizonyítéka, hogy a Krsko melletti Vrbina településen tervezi az ország megépíteni a kis és közepes aktivitású végleges radioaktív hulladéktárolót.

A szlovén tanulmányút jó lehetőséget biztosított a TEIT polgármesterei számára, hogy összehasonlítsák a magyar gyakorlatot a szlovénnel.

A látogatás megerősítette a résztvevőket abban, hogy az atomenergia alkalmazása a jövőben is fontos eleme lesz a villamosenergia- termelésnek több európai ország életében, mint ahogy például Szlovénia és Magyarország esetében is.” Újságírói kérdésre válaszolva Vargyas Miháy kifejtette, az út egyik legfőbb tapasztalata, hogy a TEIT működése mindenképpen megfelel a Szlovén gyakorlatnak és nem elbizakodottság azt állítani, hogy több vonatkozásban előrébb is jár, mint az ottani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés