2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tapasztalatokban gazdag TEIT szakmai út Szlovéniában

Tapasztalatokban gazdag TEIT szakmai út Szlovéniában
2021. 06. 24., 08:42

Gondos előkészítő munka után, a pandémiás helyzethez igazodva idén június 14-18-ig, Szlovéniába került megszervezésre a kalocsai székhelyű Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) szakmai útja. A társulásba tömörült települések polgármesterei és a delegáció többi tagja először a Krsko településen működő atomerőművet, majd Brezice vízerőművet látogatták meg. A program a krskoi GEN energetikai vállalat látogatóközpontjának megtekintésével folytatódott. A csoportot Miran Stanko, Krsko polgármestere fogadta, és személyesen két, aktualitását tekintve is érdekfeszítő prezentációt tartott. Az egyik a város és a lakosság, valamint az atomerőmű példa értékű együttműködését, a biztonságos üzemeltetés társadalmi kontrollját mutatta be. A második előadást legalább ekkora érdeklődés kísérte, ugyanis az a radioaktív hulladékkezelés jelenéről és jövőjéről szólt, amely Magyarországhoz hasonlóan Szlovéniában is egy külön, erre szakosodott cég feladata.

A szakmai út összegzésére elsőként dr.Filvig Gézát kértük fel. A TEIT elnöke elmondta:

„Ezen utak célja, hogy a településvezetők minél szélesebb körben megismerjék a környező országokban működő atomerőművek működési rendszereit, ezáltal szélesebb körű információval rendelkezzenek a különféle típusú atomerőművekről. Így, a továbbiakban - a településük iránti elkötelezettségből adódóan is - hitelesen tudják tájékoztatni a lakosságot az őket érintő kérdésekről. Egy-egy szakmai út arra is alkalmas, hogy elmélyüljenek a személyes kapcsolatok, minden olyan kérdés informálisan, kötetlen formában átbeszélésre kerüljön, amely az egyes településeken, vagy a vonzáskörzetben megoldásra vár, illetve problémát okoz, a TEIT további sikeres működését előmozdítja. A delegáció valamennyi tagja nevében ezúton is köszönöm a szervezőknek, különösen a nemzetközi szakmai berkekben is ismert és elismert Dohóczki Csabának a nagyszerű szakmai program összeállítását, a tolmácsolást, és azt a kapcsolatrendszert, amely nélkül egy ilyen átfogó, tartalmas program aligha lett volna megvalósítható” – közölte dr. Filvig Géza, aki a továbbiakban az atomerőműben tett látogatásról osztotta meg tapasztalatait.


Mint elhangzott, Szlovéniában egy Westinghouse reaktor üzemel, amely 696 MW villamosenergiát termel. Ez a típusú reaktor az első amerikai rendszer volt Kelet-Európában. Az építkezés 1975-ben kezdődött meg és az egységet 1983-ban állították kereskedelmi forgalomba. Az évek során különféle fejlesztésekkel a teljesítményét megnövelték 727 MW-ra.

Az általános ismertető után a TEIT csoport megtekintette az atomerőművet, kiemelt figyelemmel a most épülő kis- és közepes aktivitású, használt fűtőelemek száraz tárolására épülő tárolórendszert. Ezután a szigorú biztonsági előírásokat betartva a TEIT csoport megtekintette a turbina csarnokot a Siemens típusú generátorral – fejezte be az összegzését dr. Filvig Géza.

Gáncs István a szakmai út következő programjáról, a Brezice vízerőmű megtekintéséről számolt be. A TEIT alelnöke kifejtette: „A 47,4 MW-os vízerőmű az ötödik, az összesen hat vízerőműből álló láncból a Száva alsó részén. Ez egy folyó- és tározó típusú vízerőmű három függőleges termelőegységgel, amelyek együttes névleges kibocsátása 500 köbméter/secundum, öt kiömlőnyílással és 161 GWh átlagos éves teljesítménnyel.

Gáncs István és dr. Filvig Géza | Forrás: TEIT / Facebook


Ez az erőmű Szlovénia jelenlegi éves villamosenergia-termelésének körülbelül 1 százalékát teszi ki, emellett lehetőséget biztosít a kiegészítő szolgáltatások megvalósítására. Szlovénia összes villamosenergia szükségletének megoszlása a következő: 40 százalék atomenergia, nagyjából 30 százalék vízerőmű és szintén 30 százalék körül van a fosszilis erőművek termelése.”

Gáncs István szerint meglepő volt a különbség az atomerőmű és a vízerőmű biztonsági protokolljában. Míg az atomerőmű területén végig két biztonsági őr kísérte a csoportot, addig a vízerőművön még fotókat is lehetett készíteni.
A vízerőműben a személyzet létszáma is meglepő volt, mivel egy operátor viszi az egész energiatermelést. Sőt, vannak olyan erőművek is, ahol a rendszert távirányítással működtetik.

A krskoi GEN energetikai vállalat látogatóközpontjában tett látogatás tapasztalatait Vargyas Mihály fejtette ki. Dunaszentbenedek polgármestere aláhúzta: A központ az erőmű közelében található, évi 80 ezer ember látogatja. Érthető is a nagy érdeklődés, mivel nagyon érdekes kiállításokat, bemutatókat tartanak ott. A látogatóközpont igazgatója elmondta, hogy elsődleges céljuk az atomenergia- és a vízenergia termelés népszerűsítése az ide látogatók körében, de fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy a fiatalok érdeklődését is szeretnék felkelteni a műszaki pálya iránt, ugyanis Szlovéniában nagyon kevés a műszaki értelmiségi, holott az erőmű közelében sok vállalatnál nagy lenne a kereslet irántuk.

Forrás: KALOhírek


Vargyas Mihály hozzátette: Dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke ezen alkalommal mondott pár gondolatot a szakmai út programjáról, illetve bemutatta a TEIT-be tömörült településeket a vendéglátóknak. Majd jött a program látványos része, ahol a fizikai törvények különféle szemléltető eszközökön való bemutatását mi, a látogatók is nagy élvezettel próbálhattuk ki.
Az egyik elgondolkodtató bemutatót ezen https://www.electricitymap.org/map a linken tudják elérni az érdeklődők. A digitális térkép segít az információk értelmezésében és megértésében; miért szükséges, illetve miért fontos az emberiség számára a környezetkímélő energiatermelő szektorok fejlesztése. Itt is megerősítették, amit már korábban is hallottunk: a Párizsi egyezmény előírja a tagállamok számára, miszerint Európában 2050-re a széndioxid-kibocsátás nem haladhatja meg az 50 gCO2/kWh carbon intenzitást. Ezt az értéket azok a tagállamok tudják csak teljesíteni, ahol az atomenergia vagy a vízenergia termelés aránya magasabb. Jelenleg Franciaország, és pár skandináv ország.  Magyarországnak 252 g a carbon intenzitása, ezzel a középmezőnyben foglal helyet. Azonban a Paks II. beruházással, illetve a napelem-telepek létesítésével hazánk is tudja majd teljesíteni a feltételeket – fejezte be az optimista végkicsengésű tájékoztatását Vargyas Mihály.


Az utolsó programelemről, a krsko-i önkormányzat tárgyalójában tartott előadásokról dr.Filvig Gézától hallottunk beszámolót: „Először Krsko polgármestere, Miran Stanko úr tartott a TEIT csoportnak a városról egy prezentációt.
Ez a város hasonlóan, mint Magyarországon Paks, az atomerőmű életében meghatározó szerepet játszik. Legnagyobb adófizetőjük az erőmű, emellett az erőművi beszállítók is jelentősen hozzájárulnak a város költségvetéséhez. A térségben jelentős az energiatermelés, emellett még a papírgyártás, illetve a fémipari megmunkálás játszik nagy szerepet.
Krsko-ban a városvezetésnek példamutató a gondolkodása, mivel a jó együttműködéshez olyan feltételeket szabnak, melyek a város és a lakosság érdekeit, illetve a biztonságos üzemelést egyaránt szolgálják.
A második prezentáció a hulladékkezelésről szólt. Ez hasonlóan Magyarországhoz, egy külön cég feladata. Két beruházást mutattak be, mindkettő a későbbi radioaktív hulladékok tárolásának menetét vázolta.
Az egyik az atomerőmű területén, a száraz tárolási technológiát alkalmazza, és a kiégett kazetták tárolására épül.
A másik beruházás az atomerőművön kívüli radioaktív hulladékok tárolására nyújt megoldást. Ennek lényege, hogy betonkonténerekben helyezik el a hulladékot és ezeket a betontárolókat helyezik el egy hatvan méter mély betonsilóban.
A tapasztalatokban gazdag szakmai út ezzel a programmal zárult” – mondta dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke.

Forrás: TEIT / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés