2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szállnak a darvak

Illés György Cinó  |  2015. 11. 03., 15:24

Ilyenkor, késő ősszel lehet látni az égen a vadlibákéhoz hasonló csapatokban költözködő, de azoknál nagyobb testű, mégis kecsesebb gázlómadarakat. A szakirodalom szerint hazánkban nem fészkelnek, de ők ezt nem olvassák, így e sorok írója is látott már darufészket egy közeli erdőben, a Duna mentén. Vonulásuk alkalmával nagy tömegben röpülnek el hazánk fölött e fejedelmi jószágok, és meg is pihennek nálunk: a kardoskúti Fehér-tó a Körös-Maros Nemzeti Parkban mintegy huszonhatezer példánynak adja átmeneti szálláshelyét e napokban derült ki a travelo.hu túraajánlójából.

Munkatársunk múlt hét derekán kapta lencsevégre a magasan szálló darucsapatot. Sajnos, ennek megfelelően csak homályos, fakó képet sikerült rögzíteni a hatalmas testű, mégis igen kecses röptű darvakról.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szerencsésebbek azok a természetfotósok, akik a legjobb masinákkal, szűk kőhajításnyi távolságból fotózhatják a darvakat a kardoskúti Fehér-tavon, ahol több tízezrével tartanak hosszabb pihenőt, mielőtt Olaszország vagy a Balkán felé útra kelnének, hogy elfoglalják Észak-afrikai telelőhelyüket. Egyikük által készített szép fényképet megtekinthetik a daruvonulásól is szóló túraajánlóban.

A Duna mellékén olyan tíz éve láttunk fészkelő darvakat. A többnyire őshonos fajok alkotta ártéri erdő eldugott zugában, egy mélyedésben összegyűlt tócsa fölött volt a fészek. A tócsát a madarak halastónak használták, de nem törődtek semmi előírással. A halállományt az élő Dunából fogdosták össze, egytől-egyig méreten aluli harcsákból. A halakat a tócsában tartották életben, és onnan etették a fiókáikat. A fejeket meghagyták, visszapottyantva a fészek alatti pocsolyába, ahonnan üveges szemekkel bámultak test nélküli harcsafejek, miközben körülöttük a bokáig érő tócsában vergődtek a holnapi, holnaputáni menü fő fogásai. Kicsit morbid.

Azt a természetesen nőtt, vegyes fajú erdőt az óta „tervszerű erdőgazdálkodás” keretében, bizonyára a szükséges engedélyek birtokában kivágták. Valószínűleg nyárfást, szinte biztosan egyfajú, egyenletes térállású „kockaerdőt” ültetnek a helyére.
Oda nem jönnek többé darvak. Kár.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK