2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 371 Ft   : 346 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Tájkép csata után – Még ma is takarítanak a pénteki vihar után

Illés György Cinó  |  2018. 07. 03., 15:20

A köztévé is foglalkozott a városunkra péntek délután elképesztő hirtelenséggel lecsapott vihar következményeivel. Nem csak utakra, parkoló autóra, épületekre is dőltek fák, szakadtak rájuk ágak. Tetőket bontott meg, kéményt döntött le a szél. Középületekben – köztük a Szent István Gimnázium csillagdájában – is esett kár, és sok helyen órákig volt áramszünet Kalocsán, ahol négy nappal a vihar után még mindig tégla- és cseréphalmok, kupacokba hordott, fákról leszakadt ágak jelzik a vihar útját. Többfelé még most is szalagkorlátok zárnak le egyes részeket. Szerencsére személyi sérülésről a viharral összefüggésben nem érkezett hír, és a környező településeket is megkímélte az ítéletidő.

A vihar okozta károkról még aznap közöltünk egy összeállítást a teljeség igénye nélkül, a kitörés erejét pedig – amilyen hirtelen jött – csak ablakból sikerült videóra venni, de így is elég látványos lett. A szél okozta károk mellett a víz is okozott rendkívüli helyzeteket az erre hajlamos – mély fekvésű – helyeken, így például az 51-es főút és a Hunyadi utca találkozásánál kétéltű járműként közlekedett  kamion és személykocsit egyaránt, mivel a csapadékvíz-elvezető rendszer nem bírta tartani a lépést a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadékkal.

A megtépázott, rádőlt fáktól leszaggatott vezetékek miatt hosszú órákon át volt részleges vagy teljes áramkimaradás Kalocsán. Több szár háztartásban volt pénteken áramszünet, változó időszakokban, és csak a késő esti órákban állt helyre az áramszolgáltatás.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Égtek a Katasztrófavédelem vonalai

Már akkor megkerestük a Katasztrófavédelem sajtóreferensét, Kovács Andreát, akitől azt a tájékoztatást kaptuk konkrétumok nélkül, hogy a viharban fák törtek derékba, ágak törtek le, dőltek esetenként utakra elzárva azokat a forgalom elől, másutt lakóházakra. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, akadálymentesítik a terepet. 
Részletesebb tájékoztatást azonban csak másnapra ígért a sajtóreferens, mivel az információk beszerzése nehézkes, hiszen mindenki a kárelhárításon dolgozik. Ezzel az jár, hogy az adatokat ismerő műveleti vezetők mellet a Katasztrófavédelem belső kommunikációs csatornái is foglaltak…

Másnap, szombaton azonban megkaptuk a vihar statisztikáját. E szerint a föntebb említett káresemények miatt

40 KÜLÖNBÖZŐ HELYSZÍNRE RIASZTOTTÁK A TŰZOLTÓKAT KALOCSÁN.

Forrás: Illés György / KALOhírek


A rendőrség is közleményt jelentetett meg a hivatalos portáljukon, amelyben azt közölték, hogy az üzemzavar elhárításának idején a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott rendőri jelenlétet biztosít.

Benne voltunk a tévében

Az M1 köztelevízió-csatorna szombat déli híradójában is téma volt a kalocsai vihar: a pénteken több településre lecsapott viharról közölt összeállításukat más települések mellett városunkból sugárzott, élő bejelentkezéssel színesítve.

A helyszíni riporter bejelentkezését a vihar másnapján azzal zárta, hogy

KALOCSÁN NINCS HAVÁRIA HELYZET.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Előzőleg azonban szólt a kidőlt fák miatti útelzáródásokról, épületekre, autóra dőlt fákról, és azt is elmondta, hogy városszerte szalagkorlátok zárják el a veszélyessé vált, vihar sújtotta közterületeket. A riporter hozzátette, az utak közterületek megtisztítása még akár hétfőn is tarthat.

És ezzel némileg még alá is becsülték a feladat méretét, hiszen városszerte számos helyen még most is szalagkorlátokkal elkerített területeken halmokban állnak a vihar mögött maradt „romok”.

NÉHA SZÓ SZERINT ROMOK:

volt ahol épületekre dőlt fa okozott károkat, vagy bontott meg tetőt a szél, a volt járásbíróság épületének pedig a kéménye dőlt le, még most is téglahalommal borítva az Esze Tamás utca egy részét.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Forrás: Illés György / KALOhírek

A KALOhírek fotóit és videós anyagait az RTL Híradó is felhasználta itt visszanézhető szombat esti adásában, amelyben a Békés valamint a Bács-Kiskun megyei állapotokról számoltak be. 

Komoly károkat szenvedett a Szent István Gimnázium műemlék épülete is, amelynek tetején található Haynald Obszervatóriumról érkeztek aggasztó hírek – közösségi oldalon találtunk fényképet az iskola szél által megbontott tetőszerkezetéről.

Forrás: Török Töce Tibor futógráfus / toroktibor.hu

Amint azonban Perity Lajostól, a gimnázium igazgatójától megtudtuk, maga az obszervatórium nem szenvedett kárt, csak a tetőszerkezetét emelte meg a vihar. A kárt a tegnapi nap folyamán az illetékes biztosító kárszakértő fölmérte, és elismerte, bár a konkrét kárösszeget – tehát a helyreállítás költségeit – műszaki szakértői vélemény híján becslés helyett inkább csak tippelni tudták, tekintettel az épület műemlék jellegére is.

A csillagda tetőszerkezetének helyreállítását az iskola vezetőségével együttműködésben az intézményfönntartó Bajai Tankerületi Központ feladata lesz.

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Katasztrófavédelem munkája a közüzemek biztonságának, az infrastruktúra működésének helyreállítása volt, amit a lehető leghamarabb elvégeztek.
Az utómunkák elvégzése – azaz a romok eltakarítása, a közterületek megtisztítása, rendbe tétele – a közterületek fenntartását végző, végelszámolás alatt álló Parkgondozó Kft.-re hárul.

Vasárnapi felvétel

Összefoglalva:

Kéményeket, tetőhéjazati elemeket tépett le, dobált az utakra, közterületekre az eszeveszett hirtelenséggel, szinte a semmiből lecsapott vihar, amely az orkánerejű szél mellett átláthatatlanul sűrű esőt, itt-ott jeget is hozott, előbbit rövid idő alatt akkora mennyiségben, hogy volt, ahol „kötözködésig” megtöltötte vízzel az utat a kétéltűként szerencsétlenkedő autók előtt.
Fákat csavart ki a szél tövestől, vagy tört ketté derékban, utakra, lakóházakra, kocsira döntve azokat, vagy dobálva szanaszét a leszaggatott ágaikat.

EZEK UTÁN KÉSZ CSODA, HOGY A VIHAR KAPCSÁN SZEMÉLYI SÉRÜLÉSRŐL NEM ÉRKEZETT HÍRÜNK.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ahogy a városban végzett rombolás nyomait, vagy korábban a vihar pusztító erejét látva az is alig hihető – pedig igaz, hiszen azt kérésünkre válaszolva a Katasztrófavédelem kommunikációs szakembere közölte –, hogy

A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEKRŐL HASONLÓ KÁRESEMÉNYEKRŐL JELLEMZŐEN NEM ÉRKEZETT BEJELENTÉS A PÉNTEKI VIHAR KAPCSÁN.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 27., 14:54
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 05. 29., 07:28
A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Még >>>
2023. 05. 28., 14:22
A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Még >>>
2023. 05. 27., 09:17
A köpönyeg.hu szerint a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Még >>>
2023. 05. 26., 13:42
Az elmúlt egy évben közel egy százalékkal növekedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az elmúlt hónapokban azonban újra csökkenésnek indult a mutató. Még >>>
2023. 05. 26., 10:44
Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep - Gyermeknapi programokkal és vidámparkkal várja a kisebbeket és nagyobbakat is a KIKK és a KJE az Érsekkertben! Még >>>
2023. 05. 26., 10:35
Irány a friss levegő - a várható hőmérséklet 21-27 fok körül alakul. Még >>>