2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tomori Pálról nevezték el a Kalocsa-Paks Duna-hidat – A kalocsai K.arc javaslatát fogadta el Lázár János miniszter

Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 28., 14:59

Ugyan az újonnan épülő Kalocsa-Paks Duna-híd műszaki átadására még május végéig várni kell, és a hídhoz vezető utak építési munkálatai is a Duna mindkét oldalán folyamatban vannak, a hídnak már hivatalosan nevet adtak. A fiatal helyi építészmérnökök alapította, a város közéletében mind aktívabban részt vevő Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság (K.arc) civil szakmai közösségként Lázár János építési és közlekedési miniszternél indokolással ellátva a múlt év októberében kezdeményezte, hogy a várakozások szerint a város és a térség jövőbeni fejlődését jelentősen befolyásoló Kalocsa-Paks Duna-hidat Tomori Pál egykori kalocsai érsekről (született 1475 körül – elesett a Mohácsi csatában, 1526. augusztus 29.) a magyar sereg fővezéréről nevezzék el. A kezdeményezés immár hivatalosan is meghallgatásra talált!

A hír hallatán megkerestük a kalocsai származású Horváth Bálint építészmérnököt, a K.arc alapítóját, aki elmondta:

Múlt év szeptemberben indítottuk el online kampányunkat, melynek célja az volt, hogy a hamarosan átadásra kerülő új Duna-híd Kalocsa és Paks között a Tomori Pál híd nevet viselje. Igyekeztünk a kalocsai közönség megszólítása mellett a városban közismert, köztiszteletnek örvendő személyiségeket közvetlenül is megszólítani. Megkeresésünkre elsőként Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektor emeritája válaszolt, aki azt írta: Főiskolánk már 20 éve (jelenleg is) Tomori Pál nevét viseli. Így célkitűzéseikkel egyetértve a legmesszemenőkig támogatom a név kiválasztását. A névválasztást a kalocsai közönség a karckalocsa.hu onine felületünkön több mint kettőezer lájkkal támogatta. Iyen előzmények után nagy örömmel fogadtuk, hogy az elmúlt év októberében benyújtott előterjesztésünket a hivatalos értesítés szerint is elfogadták, a híd a Google térképén már az új nevével, Kalocsa-Paks Duna-híd (Tomori Pál híd) szerepel. 

 

Előzmények
2015-ben a Kormány döntött a Kalocsa és Paks között létesítendő új dunai híd megépítéséről, melynek alapkövét végül 2021. június 10-én tették le. A tervezett ütemezés szerint a hídon 2024 nyarától tudunk közlekedni. A folyami átkelő ezzel a 18. főági Duna-híd lesz. A k.arc közösségében – kalocsai értékvédelmi csoportként – fontosnak találjuk, hogy a híd elnevezése kapcsán olyan döntés szülessen, amely jól reprezentálja a Sárköz, azon belül is Kalocsa hazánk történelmében, kultúrájában elfoglalt fontos helyét. Közösségünk 2023. szeptemberében online felületeken indította el kampányát, mely a híd elnevezésével és a lakosság témába vágó véleményével foglalkozik. Ezzel párhuzamosan az Építési és Közlekedési Minisztériumot 2023. szeptember 22-én kerestük fel a témában, ahonnan részletes tájékoztatást kaptunk az elnevezés ügyrendjéről. Ez alapján tesszük meg helyi civil – szakmai közösségként alábbi javaslatunkat.

Előterjesztés
Vizsgálva a hazai dunai átkelőket megállapítható, hogy hídjaink többnyire történelmi személyiségekről kapták nevüket, kisebb részük földrajzi elhelyezkedésükhöz köthető nevet kapott. Ehhez a trendhez illeszkedve közösségünk úgy látta (a helyi lakosság kb. 160 online érkező meglátását is alapul véve), hogy a Kalocsa és Paks közötti hidat neves történeti szereplőről volna méltó elnevezni. A régióhoz köthető jelentősebb szereplők közül egyértelműen Tomori Pál (1475 körül – 1526. augusztus 29.) érseket tartjuk a legméltóbbnak a névadásra. Tomori Pál egyértelműen olyan személy, akinek helyi kötődése vitathatatlan (nem csak Kalocsa városában, de regionális – Dunát átívelő szinteken, a Kalocsai Főegyházmegye, az érseki tartomány, a Délvidék és egész hazánk érdekében folytatott harcászati és főpásztori tevékenysége révén); történeti szerepvállalása országos és nemzetközi szinten is jelentős, különösen az 1526- os Mohácsi csatában vállalt fővezéri szerepe és rendíthetetlen, országot védő törekvései miatt, hazafi volta megkérdőjelezhetetlen; Kalocsán utca, korábban főiskola viselte nevét, a halálának évfordulója a helyi emlékezet része, identitásképző elem. Országosan azonban jelentős szerepvállalása ellenére a neve méltatlanul kevéssé reprezentált; emlékezete különösen aktuálissá válik, hiszen a Mohácsi csata 500. évfordulója következik hamarosan, melynek részeként igen méltó emlékké válhat a Tomoriról elnevezett híd. Megítélésünk szerint Tomori Pál olyan jelentős történelmi személyiség, akinek neve méltó módon kerülhet például Rákóczi, Széchenyi vagy éppen Petőfi mellé a hídnévadók sorába. Ezen felül a Duna- híd régióját jól reprezentáló, helyben is kiemelkedő megítélésű és emlékezetű személy. Javaslatunk tehát a Kalocsa és Paks közötti Duna-híd nevére: Tomori Pál híd

Összegzés
Közösségünk célja volt a híd méltó, helyi emlékezetben is kiemelt személyről való elnevezése melletti kampány indítása. Ehhez a folyamathoz nagy segítséget kaptunk a Minisztérium gyors és alapos válaszadásából, hiszen tájékoztatást kaptunk az elnevezés eljárásrendjéről, folyamatáról. Élve a tájékoztatásukban írtakkal, civil lokálpatrióta szerveződésként teszünk javaslatot az új Duna-híd elnevezésére. A 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet alapján a névadásra javaslatot tevő közlekedésért felelős miniszter számára tesszük meg előterjesztésünket helyi civil – szakmai közösségként. Bízunk benne, hogy a Tomori Pál híd elnevezést mint javaslatot a döntéshozók megtárgyalásra érdemesnek találják. Felmerülő kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésre elérhetőségeinken. Bízunk előterjesztésünk pozitív elbírálásában.


Kalocsa, 2023. 10. 05.                                         Horváth Bálint

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK