2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Vármegyei polgármesterek fóruma – Indulnak a TOP Plusz pályázatok

2023. 04. 29., 08:00

A lakiteleki Hungarikum Liget adott otthont április 20-21-én a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata szervezte polgármesteri találkozónak, amelyen a Kalocsai járás szinte összes polgármestere, köztük dr. Filvig Géza is megjelent, aki az alkalom adta lehetőséget kihasználva Rideg Lászlóval és dr. Mák Kornéllal, a közgyűlés alelnökével a TOP Plusz forrásból tervezett fejlesztéseinkről és a 2021 és 2027 közötti időszak uniós fejlesztési programjairól egyeztetett.

Az első napon egyebek mellett az energiahatékonyság javítása, az elsivatagosodás elleni küzdelem és a mesterséges intelligencia önkormányzatok szolgálatába állításának lehetőségeiről hallhattak előadásokat a résztvevők. A következő időszak uniós forrásait és azok felhasználását több előadó is érintette.


Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke elmondta: Bács-Kiskun vármegye áll a legjobban az idén záruló Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztések megvalósításában. Az elmúlt években a vármegye minden településére jutott fejlesztés TOP pályázat segítségével. Több mint 700 projekt valósult, illetve valósul meg, összesen több mint 100 milliárd forint értékben.


A TOP Plusz fejlesztéseinket az Európai Unió elfogadta, ám a pénzt visszatartja, ezért a Magyar Kormány elkezdte a forrásokat megelőlegezni – mutatott rá Rideg László, aki azt is hangsúlyozta, hogy a forrásokból a fizikai építkezés mellett jut majd a vármegyei identitás erősítésére és a közösségépítésre is, amiben idén fontos szerepet kap a Petőfi bicentenárium megünneplése.
Közben már elkezdődött a TOP Plusz program pályáztatása is, amelynek keretében

TÖBB MINT 100 MILLIÁRD FORINT ÉRKEZIK BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBE A KÖVETKEZŐ HÉT ÉVBEN.

Oláh Gábor, a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a TOP projektek megvalósításában Bács-Kiskun az első helyen áll a vármegyék között. Közben már a TOP Plusz is elindult, a források pályáztatása megkezdődött, és – noha a 2021-27-es fejlesztési program az Európai Bizottság késlekedése miatt csak most indul, mégis országosan több mint ezermilliárd forintra, a megyei források több mint felére már kiírták a pályázatot, sőt, már vannak megvalósult projektek is.

Stefán László, a TOP Irányító Hatóság Stratégiai Tervezési és Értékesítési Főosztályának vezetője egyebek mellett hangsúlyozta: a TOP Plusz támogatások 10%-át a leghátrányosabb járásokban, vagyis a Bácsalmási és a Jánoshalmi járásban kell felhasználni.

Szabó Csaba, a TOP Irányító Hatóság Programvégrehajtási Főosztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy a TOP projektek december 31-el zárulnak, az önkormányzatok csak az addig beérkezett számlákat számolhatják el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK