2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Vármegyei polgármesterek fóruma – Indulnak a TOP Plusz pályázatok

2023. 04. 29., 08:00

A lakiteleki Hungarikum Liget adott otthont április 20-21-én a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata szervezte polgármesteri találkozónak, amelyen a Kalocsai járás szinte összes polgármestere, köztük dr. Filvig Géza is megjelent, aki az alkalom adta lehetőséget kihasználva Rideg Lászlóval és dr. Mák Kornéllal, a közgyűlés alelnökével a TOP Plusz forrásból tervezett fejlesztéseinkről és a 2021 és 2027 közötti időszak uniós fejlesztési programjairól egyeztetett.

Az első napon egyebek mellett az energiahatékonyság javítása, az elsivatagosodás elleni küzdelem és a mesterséges intelligencia önkormányzatok szolgálatába állításának lehetőségeiről hallhattak előadásokat a résztvevők. A következő időszak uniós forrásait és azok felhasználását több előadó is érintette.


Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke elmondta: Bács-Kiskun vármegye áll a legjobban az idén záruló Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztések megvalósításában. Az elmúlt években a vármegye minden településére jutott fejlesztés TOP pályázat segítségével. Több mint 700 projekt valósult, illetve valósul meg, összesen több mint 100 milliárd forint értékben.


A TOP Plusz fejlesztéseinket az Európai Unió elfogadta, ám a pénzt visszatartja, ezért a Magyar Kormány elkezdte a forrásokat megelőlegezni – mutatott rá Rideg László, aki azt is hangsúlyozta, hogy a forrásokból a fizikai építkezés mellett jut majd a vármegyei identitás erősítésére és a közösségépítésre is, amiben idén fontos szerepet kap a Petőfi bicentenárium megünneplése.
Közben már elkezdődött a TOP Plusz program pályáztatása is, amelynek keretében

TÖBB MINT 100 MILLIÁRD FORINT ÉRKEZIK BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBE A KÖVETKEZŐ HÉT ÉVBEN.

Oláh Gábor, a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a TOP projektek megvalósításában Bács-Kiskun az első helyen áll a vármegyék között. Közben már a TOP Plusz is elindult, a források pályáztatása megkezdődött, és – noha a 2021-27-es fejlesztési program az Európai Bizottság késlekedése miatt csak most indul, mégis országosan több mint ezermilliárd forintra, a megyei források több mint felére már kiírták a pályázatot, sőt, már vannak megvalósult projektek is.

Stefán László, a TOP Irányító Hatóság Stratégiai Tervezési és Értékesítési Főosztályának vezetője egyebek mellett hangsúlyozta: a TOP Plusz támogatások 10%-át a leghátrányosabb járásokban, vagyis a Bácsalmási és a Jánoshalmi járásban kell felhasználni.

Szabó Csaba, a TOP Irányító Hatóság Programvégrehajtási Főosztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy a TOP projektek december 31-el zárulnak, az önkormányzatok csak az addig beérkezett számlákat számolhatják el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK