2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Apja-fia koncert, telt ház és tíz méter tuba – Textilfestő és szobrász alkotópáros tárlata a Kék Madár megnyitóján

Illés György Cinó  |  2018. 06. 04., 10:17

A Kék Madár Fesztivál története során először muzsikált együtt apa és fia, amikor fölharsant a két tuba a Városi Galériában az idei programsor nyitányaként, Bazsinka József és Ifjabb Bazsinka József jóvoltából. A megnyitórendezvény hagyományos módon képzőművészeti kiállítás-megnyitóval párosult: Balassa Júlia textilfestő művész és Somogyi Ferenc szobrászművész alkotásaiból nyílt tárlat. A megnyitón Lakatos György fesztiváligazgató az idei program néhány érdekességére, újdonságára is fölhívta a figyelmet.

Lakatos György elmondta: a két tubás személyében a fesztivál története során most először muzsikált együtt apa és fia, de a zárónapi koncerten is apja-fia páros áll közönség elé, a vasárnapi program komolyzenei csemegéje ugyanis Pernyi Miklós és fia, Perényi Benjámin koncertje volt.

Szintén újdonság, hogy idén egy este két komolyzenei koncert is szerepel a fesztivál programján – szombaton délután Rost Andrea koncertje, este pedig operaelőadás a színházban.

Amint Lakatos György elmondta, ezt a véletlen hozta így, mivel már le volt egyeztetve az aznapi fesztiválprogram, amikor Rost Andrea hívta föl azzal, hogy szívesen koncertet adna a Kék Madár Fesztiválon.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Rost Andreának pedig nem mondhatjuk, hogy ne jöjjön, majd gyere jövőre… Amikor megint a Carnegie Hallban fog énekelni, vagy a Metropolitan-ben, vagy a Scalaban Lakatos György arra is fölhívta a figyelmet, hogy a kiállított műveken több kék madár is látható. Ő pontos számot mondott, de tévedett: a közönség figyelmeztette még több kék madárra is, amelyeket ő nem számolt bele – szóval, passzolt ide ez az egyébként is igen izgalmas tárlat.

Lakatos György más számokkal is szórakoztatta a közönséget: a színpadon 88 billentyű és 10 méter tuba, az ifjabb tubás pedig épp hat éves volt az első fesztivál idején.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A két tubás három darabot adott elő, emelve a fesztiválnyitány ünnepélyességét, amelyek közül Lakatos György beszéde után Johann Sebastian Bach tuba kettősversenye került sorra Bazsinka József és Ifjabb Bazsinka József előadásában. Egyik tételéről van egy videónk is:

A továbbiakban a fesztivál tiszteletbeli háziasszonya, Bayer Ilona mutatta be röviden a két zenészt, majd megnyitotta a képzőművészeti tárlatot, megszólaltatva a két alkotót, Balassa Júlia selyemfestőt, textilművészt, valamint Somogyi Ferenc szobrászművészt is.

Balassa Júlia Ars poeticájából így idézett a fesztivál örökös konferansziéja:

A világ mélyebb összefüggéseit kereső és megérteni akaró ember vagyok. Filozofikus alkatom miatt az örök érvényű, transzcendentális témák iránt vonzódom, amelyek a korszakra jellemző, aktuális problémákba beágyazva ragyognak fel. A világmindenség szavakkal le nem írható, logikai úton meg nem közelíthető, rejtőzködő tartománya izgat (…)” Somogyi Ferenc könnyed, légies gyakran áttört felületekkel operáló alkotásai a szobrászat ritkán látott vonulatát képviselik. Leggyakrabban fából készíti szobrait, amelyeket később színez is. A néhány körbejárható plasztikája mellett sok fali dombormű szerepel tárlatán, amelyek művészi eszközrendszere a festészettel is rokonítja művészetét, amellyel egyfajta sajátos mesevilágba viszi a nézőt.

A két művész mondanivalójában rokon, de vizuális megjelenésében mégis kellőképp különböző alkotásai remekül kiegészítik egymást, amit Somogyi Júlia így fogalmazott meg:

Azt szoktam mondani, hogy amit én megzenésítek, azt ő eltáncolja.”

Kultúrával, érzelmekkel, kreativitással töltött új patront hoztunk nektek. A videóban csak olyan emberek szerepelnek - de nem a megszokott formában -, akiknek valamilyen módon köze van a Kék Madár Alapítványhoz. Megszólal néhány a kedvezményezett gyerekek közül is.
bővebben ...

Végül újra a zenéé volt a főszerep: két tubaművész fergeteges fináléja – és az azt követő vastaps – után pedig az előadó és képzőművészeknek virágcsokrokat adott át a rendezőség.

Minderről egy másik filmünk tanúskodik:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-19 08:51:33
Ünnepi szentmise és a községi díj átadása mellett számos más programlehetőség várja az érdeklődőket, úgy is mint lovasbemutató, bábelőadás, operettműsor valamint egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt bárki. Délután 5 órától Nótár Mary lép fel a nagyszínpadon, majd a Varga Miklós Band után pár órával később lézershow veszi kezdetét.
2022-08-17 08:49:06
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés