2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Korai Kék Madár, negyedszer – Lakatos György zenés meséi a könyvtárban

2018. 03. 25., 21:44

Negyedik alkalommal adott otthont a kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár kamaraterme csütörtökön a „Korai Kék Madár” fantázianevet viselő rendhagyó tanóráknak. Ilyenkor, évek óta az ugyanezen nevet viselő kalocsai jótékonysági kultúr-kavalkád főszervezője, Lakatos György fogottművész várja a szerencsés helyi középiskolásokat, rendre egy meghívott vendégmuzsikussal az oldalán.

Hogy a fiatalság ily’ módon is „megízlelhesse” a várost három napra a hazai magas kultúra fellegvárába emelő Kék Madár Fesztivál hangulatát és szellemiségét, anno útjára indult ez a rendkívül népszerűvé vált sorozat. Annak ellenére, hogy stílusban és tartalomban is többnyire a hallgatóság soraiban helyet foglaló tizenévesek számára rendkívül idegen dallamok csendülnek ilyenkor fel, érdekes módon egy pisszenést sem hallani a dugig telt előadóban. Mi több, nincsenek a telefonjukkal titokban babráló lányok és fiúk sem, ellenben színpadra szegezett tekintetekből annál több akad, olykor-olykor az érdeklődés, vagy éppen a meglepettség kézzel tapintható csendjével.


Forrás: Tomori Pál Városi Könyvtár

Lakatos György hozta a tőle jól ismert „lakatosgyuris”, semmivel össze nem hasonlíthatóan könnyed, mégis veretes, humoros, mindazonáltal helyütt metsző történetfolyamot, ami negyvenöt perc erejéig egy másik világba repítette a diákságot.

Egyszer Gyuri azt nyilatkozta erről a kezdeményezésről, hogy ha alkalmanként csak egyetlen gyermeket sikerült az irányba elmozdítania, hogy jegyet váltson a következő fesztiválra, akkor már megéri csinálni!


Forrás: Tomori Pál Városi Könyvtár

A reakciókból és a két rendhagyó órát záró vastapsból megkockáztatnák, valamelyik koncerten, előadáson vagy kiállításon nem egy arcot fog még viszont látni közülük.

- Ezeknek az alkalmaknak a középpontjában a zene áll. A zene eredete, annak gyógyító hatása. Talán láttad is, hogy tényleg csendben és fegyelmezetten hallgatták a programot, aminek a kulcsa az őszinteség. Csak ezzel érdemelheted ki a figyelmüket – mondja Lakatos György, aki ez alkalommal Kerek Erzsébet zeneakadémiai oktatóval az oldalán érkezett Kalocsára.


Forrás: Tomori Pál Városi Könyvtár

– A másik, hogy jó zenét kell játszani nekik. Ha jól is játszol, arra oda fognak figyelni! Most éppen barokkot és romantikus darabokat válogattam, és biztos vagyok benne, hogy voltak itt olyanok, akik korábban menekültek, ha valahol véletlenül meghallottak egy Vivaldi művet. Ha viszont le tudok vele kötni, és nyitottabbá, érzékenyebbé tenni egy-egy fiatalt, megéri ezt csinálni – vallja a Kék Madár fesztivál lelke.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK