2022. 09. 29. csütörtök
Mihály
: 411 Ft   : 430 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Ezek teljesen megőrültek? Hát persze! – A hétvégén: Őrült Hajók Versenye Hartán, nyolcadszor!

Ezek teljesen megőrültek? Hát persze! – A hétvégén: Őrült Hajók Versenye Hartán, nyolcadszor!
Illés György Cinó  |  2022. 08. 10., 08:00

Egy évben maradt csak el a pandémia miatt a Hartai-szigeten 2014 óta évente megrendezett Őrült Hajók Versenye, így idén nyolcadik alkalommal szervezi azt meg a Hartáért Egyesület, amely a helyi értékek bemutatása, a közösségi élet aktivizálása, illetve egy unikális közösségi élmény megvalósítása miatt jött létre 2013-ban. Mertek nagyot álmodni: immár országos hírnévre tett szert a dunai flúgos futamuk, amelyet színvonalas kísérő programok tesznek vonzóbbá az egyre nagyobb számban érkező közönség számára, és amelyet idén is megtartanak, némileg módosított versenyszabályzattal, mégpedig e hét végén, augusztus 12-13-án, pénteken és szombaton.

Az Egyesület a több ezer embert megmozgató, országos szintű Őrült Hajók Versenye mellett olyan rendezvényeket szervez meg, mint a Tavaszi Sonkalemozgó, Nyúlkergető Futás, a Baba-Mama Futam, vagy az Őszi Harmatlerúgó, Avarfelverő Futás, de az országos TeSzedd akcióba becsatlakozva több száz hartait megmozgatva szedtek össze mázsaszámra szemetet is, és bekapcsolódnak a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatába is.

Eszem-iszom, dínom-dánom

Az Őrült Hajók Versenye megszokott kísérőprogramokkal jelentkezik idén is: gasztrosarok, kirakodóvásár, gyereksarok, kézműves programok és különféle tréfás próbatételek gondoskodnak majd a kellemes időtöltésről kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A füstölőkkel, jelmezekkel, vízi bombákkal, hajókűrtökkel és fanatikus szurkolással tarkított verseny pedig minden évben tartogat meglepetéseket, így biztosan idén sem fognak unatkozni a résztvevők és szurkolók.

A fesztiválszámba menő rendezvény ötödik éve kétnapos, az előnap zenei, főzőcskézős családi programjai után szombaton 15-30, egyenként 4-6 fős őrült csapat feszül egymásnak a Dunán minden évben.
2020-ban a pandémiás helyzet miatt – mint oly sok fesztivál és esemény – ez a buli is elmaradt, így a szervezők 2021. és 2022. években még nagyobb lelkesedéssel és lendülettel készülnek a rendezvényre.

Az esti koncerteken számos zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt, fantasztikus zenék kíséretében merülhetsz a fröccsbuborékok és sörhabok közé. A szomjasakat a sörkert és a borutca, az éheseket hartai kolbász, és még sok más finomság várja. Lesz ott minden: hajóáldás, ’legyünk egy kicsit máshol’ hangulat, koncertek, hartai sültkolbász, csapolt sör, dzsembori, tábortűz, sörösrekesz-mászás, gyereksarok, népművészeti kiállítók, előadások, mécsesúsztatás, de legfőképpen kiélezett versenyek, őrültségek, borulások és csobbanások"– invitálják olvasónkat a szervezők.

Zene, zene, zene

Pénteken délután két órától Leitheizer Robi muzsikál, fél hattól a S’Harp Elite, este hét órai kezdettel a Kalus Trió, kilenctől a Road együttes, éjjel 11 órától pedig a Pedrofon zenekar lesz a zenei hangulatfelelős.

Szombaton délután fél ötkor a Kolompos együttes ad gyermekkoncertet, fél héttől Gaxta Zolee és Takács Vilkó alkotta Dos Diavolos,fél kilenctől az Abaházi Rt. ad koncertet, majd a New Generation fellépése zárja a zenei kínálatot.

Ezt az őrültséget!

A verseny minden évben a helyi lelkész hajóáldásával kezdődik, hogy a hajók és matrózaik szerencsésen megússzák a vízi kalandokat.
A kizárólag emberi erővel meghajtott és úszásra rendeltetésszerűen alkalmatlan eszközökből készített „járművekkel” versenyző csapatok minden évben próbálnak minél látványosabb őrültségekkel előállni, és minél gyorsabban megtenni a néhány-száz méteres – akadályokkal, ügyességi feladatokkal nehezített – dunai szakaszt.

MEGTUDTUK: IDÉN ÚJ VERSENYSZABÁLYZATTAL RENDEZIK MEG A FUTAMOT, AMELYNEK ÉRTELMÉBEN MÉG NAGYOBB HANGSÚLYT KAP MAJD AZ ŐRÜLTSÉG.

A szervezők úgy gondolták ugyanis, hogy a korábbi években nem ismerte el kellőképpen a szabályzat azokat a rendkívüli teljesítményeket, amelyekkel néha a szabályos show-műsort adva szórakoztatták egyes csapatok a nézőket, ugyanakkor a sorrendet végső soron a gyorsaság döntötte el.

Pedig az évek során került vízbe hajót szállító trailer is, de a négy gépészmérnök által megtervezett, tőkesúly nélküli Kolbászhajó úszóutasai, a Hupikék borulásai, a folpack-ba csomagolt raklaphajó süllyedése, vagy néhány hajó átsodródása Paksra – másnap, utas nélkül –, illetve a Hajótöröttek hajótörése is emlékezetes az esemény történetében.

… És mindez a puszta dicsőségért, no, meg a versenytársak, nézők elismerő pillantásaiéért és vállveregetéseiért, hiszen a sorrendről a befutó döntött…
Úgy értesültünk, hogy

EBBEN AZ ÉVBEN A LEGGYORSABB HAJÓ CSAK KÜLÖNDÍJAT KAP, KIEMELTEN JUTALMAZNI AZ ŐRÜLTSÉGET, A KREATIVITÁST, DIZÁJNT ÉS AZ ŐRÜLET EGYÉB JELEIT FOGJÁK, VÉLHETŐEN TÖBB KATEGÓRIÁBAN.

Újdonság továbbá, hogy

A FUTAMOT ÜGYESSÉGI SZAKASZOK TESZIK MAJD IZGALMASABBÁ.

Az új szabályokra tekintettel, a sportszellem jegyében a résztvevő csapatok előző este egy közös szabályismertetési értekezleten és vacsorán vesznek részt. Ott a házi szabályok értelmében minden csapat saját pálinkájának latba vetésével megpróbálhatja érvényesíteni érdekeit…

EGY RÁADÁS MEGMÉRETTETÉS IS VÁR A CSAPATOKRA.

Ennek során egy inkább tréfás, mint ügyességi feladatot kell végrehajtaniuk a partraszállás után, tehát közvetlenül a közönség előtt.
Így várhatóan a megszokottnál még izgalmasabb és szórakoztatóbb versenyt, még mókásabb hajókat, és még őrültebb csapatokat láthatnak majd, akik kilátogatnak a szombati futamra.

Mi ott leszünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 28., 20:23
Vállalkozásként üzletelt kábítószerrel – kristállyal – egy kalocsai család, amibe még a legfiatalabb családtagot, egy 13 éves lányt is bevontak. Az anyagra a bátyjai is rákaptak. A nyomozás során lőszer is előkerült. Még >>>
2022. 09. 28., 08:30
Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás. Még >>>
2022. 09. 28., 07:24
Ezekben a napokban a posta a kalocsai háztartásokba is kézbesíti a KSH, a borítékon „HIVATALOS ÉRTESÍTÉS” feliratú levelét. Még >>>
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés