2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Januártól a járási hivatalban intézhetők a fogyasztóvédelmi ügyek

2017. 01. 19., 10:57

A közigazgatás rendszerszintű átalakításának részeként 2017. január 1-jétől a fogyasztóvédelem is közelebb került az emberekhez. A változás lényege, hogy az elsőfokú fogyasztóvédelmi feladatok a megyei kormányhivataloktól a járási hivatalokhoz kerültek. Az új évtől általános fogyasztóvédelmi hatóság a járási hivatal lett. A megyeszékhely szerinti, tehát a Kecskeméti Járási Hivatal illetékessége egyes kiemelt fogyasztóvédelmi közigazgatási hatósági ügyekben a megye egész területére kiterjed. A járási hivatal új feladatáról Zsiga Ferencet kérdeztük.

A Kalocsai Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztály vezetője arról számolt be, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság január 1-jétől beolvadt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. Ebből adódóan a jövőben a minisztérium határozza meg a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos stratégiai célokat és feladatokat.

Ezen feladatok végrehajtását azonban már nem a megyei kormányhivatalban működő fogyasztóvédelmi osztály, hanem a járási hivatalok munkatársai végzik.

A szervezeti átalakítás következtében januártól általános fogyasztóvédelmi hatóság a járási hivatal lett. A hivatalon belül

Kalocsán ez az ügycsoport a hatósági és gyámügyi osztályhoz került.

Ám a Kecskeméti Járási Hivatal illetékessége egyes kiemelt fogyasztóvédelmi közigazgatási ügyekben a megye egész területére kiterjed. Ebbe a kiemelt ügycsoportba tartozik például a szerencsejáték, a gazdasági reklám, az e-kereskedelem ellenőrzése és felügyelete, valamint a piac felügyelet.


Forrás: KALOhírek

A szakember azt is elmondta: természetesen az első fokú döntés ellen a jövőben is lehet fellebbezni, de a fellebbezéseket immár országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal bírálja el, tehát az a másodfok.

Az ellenőrzéseket a járási hivatal munkatársai a szakminisztérium által jóváhagyott éves ellenőrzési és vizsgálati program alapján végzik. A munkatársak az ellenőrzések során a tőlük elvárt, állami tisztviselőhöz méltó, felelősségteljes magatartás és ügyintézés keretében elsősorban nem a szankcionálásra, inkább a tájékoztatásra, útmutatásra, a szabályok ismertetésére és természetesen azok betartatására törekednek.

A fogyasztóvédelmi panaszokat, bejelentéseket a kormányablak osztályon is meg lehet tenni.

Az ilyen ügyekben a hatóság elsősorban az eljárási szabályok betartását vizsgálja és tájékoztatást ad az ügyfeleknek arról, milyen lehetőségük van a vásárlói panaszuk érvényesítéséhez. A jótállási, szavatossági, panaszkezelési kérések rendezéséhez nyújtott támogató tájékoztatás keretében az ügyfél arról is értesül majd, egyéni jogvitája rendezése érdekében hová, például melyik bírósághoz fordulhat.

Ám a fogyasztók továbbra is igénybe vehetik a megyeszékhelyen működő Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testületet. (6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. )

A békéltető testületek továbbra is jelentős szerepet töltenek be a fogyasztóvédelem intézményrendszerében, ráadásul a hatékony vitarendezés elősegítése érdekében ezek a testületek többletforrásokat is kaptak a működésükhöz.

Mint az osztályvezető rámutatott: fontos tudnivaló, hogy

a békéltető testület eljárása költségmentes.

A szakember azt is elmondta: annyit már tudni lehet, hogy az ellenőrzési programban idén is kiemelt területnek számít az idős emberek esetleges megtévesztését szolgáló árubemutatók ellenőrzése, a gyermekgondozási, gyermekruházati termékek, játékok vizsgálata. Az új állami fogyasztóvédelmi internetes portálon, a „fogyasztovedelem.kormany.hu.” –n mind a fogyasztók, mind a vállalkozások hasznos információkhoz juthatnak majd a jövőben.

- A fogyasztók tehát 2017-től panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz, Kalocsán a hatósági és gyámügyi osztályhoz fordulhatnak. Senkit ne tévesszen meg a hatósági és gyámügyi osztály elnevezés, ugyanis a feladatleosztás következtében ez az ügycsoport természetesen a hatósági ügyekkel foglalkozó munkatársakhoz került – mondta Zsiga Ferenc, a Kalocsai Járási Hivatal osztályvezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés