2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Június 9-i választásra fel! Választási útmutató kezdőknek és haladóknak

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 07., 13:11

Június 9-én, vasárnap Kalocsán 17 szavazókörben, 6 és 19 óra között adhatják le szavazataikat a szavazásra jogosult választópolgárok. A német, roma, horvát, előzetesen regisztrált nemzetiségűek négynél több szavazólapot kapnak. A négy szavazólapos alapesetben a polgármesterjelöltekre, az adott választókörzet képviselő-jelöltjeire, a vármegyei önkormányzati képviselőket jelölő pártokra, szervezetekre, az EP választás keretében a magyar pártok listáira adhatjuk le szavazatunkat. Kalocsán fontos változás, hogy a 17. szavazókör a Molnár Ferenc Sportközpontból a Paksi köz 15. szám alá, a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. új telephelyére került át.

A legfontosabb, hogy a szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. Az a választópolgár is szavazhat a szavazóhelyiségben, aki a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében szerepel, feltéve, hogy a jegyzék a szavazóhelyiségben van. A választópolgárok már kézhez kaphatták az értesítőt a névjegyzékbe vételről. Elsődlegesen a bejelentett lakóhely címe dönti el, hogy ki hol szavaz. Ha nem módosult a lakóhely a választási értesítő kiküldését követően, akkor az értesítő pontosan tartalmazza a szavazókör elérhetőségeit. Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, mozgóurnát kérhet. Ezt a szavazás napján 12 óráig a helyi választási irodához nyújtható be. Ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság két tagja fel fogja keresni az érintettet a választás napján az otthonában és leadhatja szavazatát.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán a tartózkodási helye szerinti településre történő átjelentkezéssel az a választópolgár tud szavazni, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon választókerületben rendelkezik tartózkodási hellyel, és a tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

A választópolgár bármely településre átjelentkezhet, és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát az 
Európai Parlament tagjainak választásán. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon (május 31.) 16 óráig meg kellett érkeznie a választási irodához.

Hogy néz ki a szavazólap és mi számít érvényes szavazatnak?

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. Minden ennek nem megfelelő szavazat érvénytelen. Érvénytelen az a szavazólap is, amely nincs ellátva hivatalos bélyegzőlenyomattal, vagy nem tartalmaz érvényes szavazatot vagy az előírtnál több szavazatot tartalmaz (például két polgármesterjelöltet is megjelölt rajta a választópolgár).

Hogyan zajlik a nemzetiségi voksolás?

Aki nemzetiségi közösséghez tartozik, kérheti, hogy a választáson nemzetiségi választópolgárként szerepeljen a névjegyzéken. A nemzetiségiként regisztrált választópolgárok ugyanúgy választhatnak, mint a nem nemzetiségiek. Hazánkban az elismert nemzetiségek: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. Kalocsán német, horvát és roma nemzetiségi önkormányzat működik.

Választáskor ne hagyja otthon az iratait!

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával). Értelemszerűen a lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, őket a szavazatszámláló bizottság köteles visszautasítani. Az okmányirodák a szavazás napján nyitva tartanak, tehát a lejárt okmány pótolható. A szavazásra abban az esetben sincs mód, ha a választópolgárt a bizottság tagja vagy tagjai személyesen ismerik, és a névjegyzéken is szerepel. A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja. A szavazókörök reggel hattól 19 óráig vannak nyitva. Aki bármire kíváncsi, az a felmerülő kérdésére a valasztas.hu kormányzati oldalon településre lebontva választ kap.

Természetesen a Kalohírek.hu a választás menetét vasárnap figyelemmel kíséri, a nap folyamán az eseményekről folyamatosan beszámolunk. Amint értékelhető, hivatalosan megerősített eredmény születik, azt is megosztjuk olvasóinkkal. A kalocsai járás településein elért eredményekről, különösen a megválasztott polgármesterek személyéről várhatóan hétfőn délelőtt, kora délután adunk tájékoztatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK