2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tudomány, innováció a peronoszpóra és más növénybetegségek ellen – Téli estéken a professzionális növényvédelemről

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 18., 14:55

A soltvadkerti Gazdakör szervezésében január 28-án második alkalommal tartott Gazdaesten még a laikusok számára is átjött, hogy az évezredes hagyományokkal rendelkező szőlőtermesztés napjainkban olyan „művészet”, amely a 21. század kihívásainak csak a tudomány, az innováció és növényvédő készítmények professzionális felhasználásával tud megfelelni. A tartalmas előadások közül is kiemelkedtek Mérai Imrének, a BASF Hungária Kft. képviselőjének a konkrét növénybetegségekre adott növényvédelmi tanácsai, amelyeket azok is hasznosíthatnak, akik a kalocsai járásban foglalkoznak szőlő és gyümölcstermesztéssel.

Mérai Imre előadása kezdetén rövid visszatekintést adott az előző év időjárási és kórtani helyzetéről. Mint megállapította,

A TAVALYI ÉV HŐMÉRSÉKLETI ÉS CSAPADÉK VISZONYAI KIMONDOTTAN KEDVEZTEK A PERONOSZPÓRÁNAK.

Az északi és a délnyugati borvidékeken korán megjelent a betegség és gyorsan járványos mértékű vált. Az Alföldön valószínűleg kevesebb volt az áttelelő fertőzőanyag, mert jóval később indult a fertőzés. A szakember azt valószínűsítette, ezt a júniusi esőkkel délnyugatról besodródó fertőzőanyag indította be.

Mérai Imre rámutatott: kedvező körülmények között a levélnedvesség kezdetétől számítva néhány óra alatt meg tud történni a fertőzés, de hűvös időben,

6 CELSIUS FOKNÁL (AMIKOR SOKAN NEM IS VÉDEKEZNEK, MONDVÁN FÁZIK A PERONOSZPÓRA) 8 ÉS FÉL ÓRÁS NEDVESSÉGBORÍTOTTSÁG ELEGENDŐ A FERTŐZÉS LÉTREJÖTTÉHEZ.

Amennyiben a gomba már behatolt a növénybe, akkor nem elegendő az olcsó, ám csak megelőző védelmet biztosító kontakt-készítmények használata. Ezek a készítmények csak az előrejelzéseket figyelve, még a nedvesség megérkezése előtt használhatók biztonságosan. Ha már bekövetkeztek a hajlamosító körülmények, akkor a BASF az Orvego-t javasolja.

Ez egy felszívódó és egy kontakt hatóanyag gyári kombinációja. A felszívódó hatóanyag a növényben minden irányban gyorsan mozog, 10-12 napig biztonságos megelőző védelmet nyújt az új növekményben is. Gyógyító és megszüntető hatással is rendelkezik. A kontakt-hatóanyag erősön kötődik a viaszhoz, nedvesség hatására újra eloszlik, kiválóan védi a növekvő bogyót.”– mondta Mérai Imre.

Hozzátette: a cég újdonsága peronoszpóra ellen a Delan pro, ami ugyan csak megelőző védelmet biztosít, ám a benne lévő káliumfoszfonátnak köszönhetően ezt a védelmet 12-14 napig biztosítja. A kálium foszfonát felszívódik, közvetlen növényvédő hatással is rendelkezik, emellett erősíti a növény saját védekező rendszerét. Nem csak azt a növényi részt védi ahova kijuttatták, hanem bejut a friss növekménybe is. A mellette lévő Ditianon ( a Delan 700 WG hatóanyaga ) pedig emellett hosszantartó kontakt védelmet biztosít azokon a részeken, ahova a szert kijuttatták.

A szakember aláhúzta: a szer kijuttatását blokkszerűen javasolják, egy szezonban maximum 4 alkalommal használható. Peronoszpóra mellett feketerothadás ellen is hatékony.

A FEKETEROTHADÁS AZ IDŐJÁRÁS FELMELEGEDÉSE, A TOLERÁNS FAJTÁK TÉRNYERÉSE ÉS A GÉPI SZÜRET ELTERJEDÉSE MIATT EGY RÉGEBBEN HAZÁNKBAN JELENTÉKTELEN BETEGSÉGBŐL LASSAN AZ EGYIK LEGNAGYOBB KÁRT OKOZÓ BETEGSÉGGÉ NÖVI KI MAGÁT.

Ez a tény is fokozza a szer technológiába illesztésének jelentőségét.

 

Mérai Imre úgy fogalmazott: lisztharmat elleni védekezésnél a cég azt a nézetet vallja, hogy nem a fürtöket kell „locsolni”, hanem meg kell akadályozni a betegség fölszaporodását a lombon, még mielőtt a fürtök érzékenyek lesznek. Erre a célra a legkiválóbb készítmény a Xémium hatóanyagú Sercadis. A lisztharmat első primér tüneteinek megjelenésekor kell először használni, utána következzen egy más hatóanyagcsoportba tartozó készítmény, pl. a BASF Vivando nevű szere, majd ismételjük meg a Sercadis kezelést. Utána már egy költségtakarékos állapotfenntartás elegendő.

Mint az előadás végén elhangzott: továbbra is működik a BASF alma és szőlő növényvédelmi előrejelző rendszer, mely a www.defenso.hu internetes honlapon érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés