2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Tudomány, innováció a peronoszpóra és más növénybetegségek ellen – Téli estéken a professzionális növényvédelemről

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 18., 14:55

A soltvadkerti Gazdakör szervezésében január 28-án második alkalommal tartott Gazdaesten még a laikusok számára is átjött, hogy az évezredes hagyományokkal rendelkező szőlőtermesztés napjainkban olyan „művészet”, amely a 21. század kihívásainak csak a tudomány, az innováció és növényvédő készítmények professzionális felhasználásával tud megfelelni. A tartalmas előadások közül is kiemelkedtek Mérai Imrének, a BASF Hungária Kft. képviselőjének a konkrét növénybetegségekre adott növényvédelmi tanácsai, amelyeket azok is hasznosíthatnak, akik a kalocsai járásban foglalkoznak szőlő és gyümölcstermesztéssel.

Mérai Imre előadása kezdetén rövid visszatekintést adott az előző év időjárási és kórtani helyzetéről. Mint megállapította,

A TAVALYI ÉV HŐMÉRSÉKLETI ÉS CSAPADÉK VISZONYAI KIMONDOTTAN KEDVEZTEK A PERONOSZPÓRÁNAK.

Az északi és a délnyugati borvidékeken korán megjelent a betegség és gyorsan járványos mértékű vált. Az Alföldön valószínűleg kevesebb volt az áttelelő fertőzőanyag, mert jóval később indult a fertőzés. A szakember azt valószínűsítette, ezt a júniusi esőkkel délnyugatról besodródó fertőzőanyag indította be.

Mérai Imre rámutatott: kedvező körülmények között a levélnedvesség kezdetétől számítva néhány óra alatt meg tud történni a fertőzés, de hűvös időben,

6 CELSIUS FOKNÁL (AMIKOR SOKAN NEM IS VÉDEKEZNEK, MONDVÁN FÁZIK A PERONOSZPÓRA) 8 ÉS FÉL ÓRÁS NEDVESSÉGBORÍTOTTSÁG ELEGENDŐ A FERTŐZÉS LÉTREJÖTTÉHEZ.

Amennyiben a gomba már behatolt a növénybe, akkor nem elegendő az olcsó, ám csak megelőző védelmet biztosító kontakt-készítmények használata. Ezek a készítmények csak az előrejelzéseket figyelve, még a nedvesség megérkezése előtt használhatók biztonságosan. Ha már bekövetkeztek a hajlamosító körülmények, akkor a BASF az Orvego-t javasolja.

Ez egy felszívódó és egy kontakt hatóanyag gyári kombinációja. A felszívódó hatóanyag a növényben minden irányban gyorsan mozog, 10-12 napig biztonságos megelőző védelmet nyújt az új növekményben is. Gyógyító és megszüntető hatással is rendelkezik. A kontakt-hatóanyag erősön kötődik a viaszhoz, nedvesség hatására újra eloszlik, kiválóan védi a növekvő bogyót.”– mondta Mérai Imre.

Hozzátette: a cég újdonsága peronoszpóra ellen a Delan pro, ami ugyan csak megelőző védelmet biztosít, ám a benne lévő káliumfoszfonátnak köszönhetően ezt a védelmet 12-14 napig biztosítja. A kálium foszfonát felszívódik, közvetlen növényvédő hatással is rendelkezik, emellett erősíti a növény saját védekező rendszerét. Nem csak azt a növényi részt védi ahova kijuttatták, hanem bejut a friss növekménybe is. A mellette lévő Ditianon ( a Delan 700 WG hatóanyaga ) pedig emellett hosszantartó kontakt védelmet biztosít azokon a részeken, ahova a szert kijuttatták.

A szakember aláhúzta: a szer kijuttatását blokkszerűen javasolják, egy szezonban maximum 4 alkalommal használható. Peronoszpóra mellett feketerothadás ellen is hatékony.

A FEKETEROTHADÁS AZ IDŐJÁRÁS FELMELEGEDÉSE, A TOLERÁNS FAJTÁK TÉRNYERÉSE ÉS A GÉPI SZÜRET ELTERJEDÉSE MIATT EGY RÉGEBBEN HAZÁNKBAN JELENTÉKTELEN BETEGSÉGBŐL LASSAN AZ EGYIK LEGNAGYOBB KÁRT OKOZÓ BETEGSÉGGÉ NÖVI KI MAGÁT.

Ez a tény is fokozza a szer technológiába illesztésének jelentőségét.

 

Mérai Imre úgy fogalmazott: lisztharmat elleni védekezésnél a cég azt a nézetet vallja, hogy nem a fürtöket kell „locsolni”, hanem meg kell akadályozni a betegség fölszaporodását a lombon, még mielőtt a fürtök érzékenyek lesznek. Erre a célra a legkiválóbb készítmény a Xémium hatóanyagú Sercadis. A lisztharmat első primér tüneteinek megjelenésekor kell először használni, utána következzen egy más hatóanyagcsoportba tartozó készítmény, pl. a BASF Vivando nevű szere, majd ismételjük meg a Sercadis kezelést. Utána már egy költségtakarékos állapotfenntartás elegendő.

Mint az előadás végén elhangzott: továbbra is működik a BASF alma és szőlő növényvédelmi előrejelző rendszer, mely a www.defenso.hu internetes honlapon érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK