2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tudomány, innováció a peronoszpóra és más növénybetegségek ellen – Téli estéken a professzionális növényvédelemről

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 18., 14:55

A soltvadkerti Gazdakör szervezésében január 28-án második alkalommal tartott Gazdaesten még a laikusok számára is átjött, hogy az évezredes hagyományokkal rendelkező szőlőtermesztés napjainkban olyan „művészet”, amely a 21. század kihívásainak csak a tudomány, az innováció és növényvédő készítmények professzionális felhasználásával tud megfelelni. A tartalmas előadások közül is kiemelkedtek Mérai Imrének, a BASF Hungária Kft. képviselőjének a konkrét növénybetegségekre adott növényvédelmi tanácsai, amelyeket azok is hasznosíthatnak, akik a kalocsai járásban foglalkoznak szőlő és gyümölcstermesztéssel.

Mérai Imre előadása kezdetén rövid visszatekintést adott az előző év időjárási és kórtani helyzetéről. Mint megállapította,

A TAVALYI ÉV HŐMÉRSÉKLETI ÉS CSAPADÉK VISZONYAI KIMONDOTTAN KEDVEZTEK A PERONOSZPÓRÁNAK.

Az északi és a délnyugati borvidékeken korán megjelent a betegség és gyorsan járványos mértékű vált. Az Alföldön valószínűleg kevesebb volt az áttelelő fertőzőanyag, mert jóval később indult a fertőzés. A szakember azt valószínűsítette, ezt a júniusi esőkkel délnyugatról besodródó fertőzőanyag indította be.

Mérai Imre rámutatott: kedvező körülmények között a levélnedvesség kezdetétől számítva néhány óra alatt meg tud történni a fertőzés, de hűvös időben,

6 CELSIUS FOKNÁL (AMIKOR SOKAN NEM IS VÉDEKEZNEK, MONDVÁN FÁZIK A PERONOSZPÓRA) 8 ÉS FÉL ÓRÁS NEDVESSÉGBORÍTOTTSÁG ELEGENDŐ A FERTŐZÉS LÉTREJÖTTÉHEZ.

Amennyiben a gomba már behatolt a növénybe, akkor nem elegendő az olcsó, ám csak megelőző védelmet biztosító kontakt-készítmények használata. Ezek a készítmények csak az előrejelzéseket figyelve, még a nedvesség megérkezése előtt használhatók biztonságosan. Ha már bekövetkeztek a hajlamosító körülmények, akkor a BASF az Orvego-t javasolja.

Ez egy felszívódó és egy kontakt hatóanyag gyári kombinációja. A felszívódó hatóanyag a növényben minden irányban gyorsan mozog, 10-12 napig biztonságos megelőző védelmet nyújt az új növekményben is. Gyógyító és megszüntető hatással is rendelkezik. A kontakt-hatóanyag erősön kötődik a viaszhoz, nedvesség hatására újra eloszlik, kiválóan védi a növekvő bogyót.”– mondta Mérai Imre.

Hozzátette: a cég újdonsága peronoszpóra ellen a Delan pro, ami ugyan csak megelőző védelmet biztosít, ám a benne lévő káliumfoszfonátnak köszönhetően ezt a védelmet 12-14 napig biztosítja. A kálium foszfonát felszívódik, közvetlen növényvédő hatással is rendelkezik, emellett erősíti a növény saját védekező rendszerét. Nem csak azt a növényi részt védi ahova kijuttatták, hanem bejut a friss növekménybe is. A mellette lévő Ditianon ( a Delan 700 WG hatóanyaga ) pedig emellett hosszantartó kontakt védelmet biztosít azokon a részeken, ahova a szert kijuttatták.

A szakember aláhúzta: a szer kijuttatását blokkszerűen javasolják, egy szezonban maximum 4 alkalommal használható. Peronoszpóra mellett feketerothadás ellen is hatékony.

A FEKETEROTHADÁS AZ IDŐJÁRÁS FELMELEGEDÉSE, A TOLERÁNS FAJTÁK TÉRNYERÉSE ÉS A GÉPI SZÜRET ELTERJEDÉSE MIATT EGY RÉGEBBEN HAZÁNKBAN JELENTÉKTELEN BETEGSÉGBŐL LASSAN AZ EGYIK LEGNAGYOBB KÁRT OKOZÓ BETEGSÉGGÉ NÖVI KI MAGÁT.

Ez a tény is fokozza a szer technológiába illesztésének jelentőségét.

 

Mérai Imre úgy fogalmazott: lisztharmat elleni védekezésnél a cég azt a nézetet vallja, hogy nem a fürtöket kell „locsolni”, hanem meg kell akadályozni a betegség fölszaporodását a lombon, még mielőtt a fürtök érzékenyek lesznek. Erre a célra a legkiválóbb készítmény a Xémium hatóanyagú Sercadis. A lisztharmat első primér tüneteinek megjelenésekor kell először használni, utána következzen egy más hatóanyagcsoportba tartozó készítmény, pl. a BASF Vivando nevű szere, majd ismételjük meg a Sercadis kezelést. Utána már egy költségtakarékos állapotfenntartás elegendő.

Mint az előadás végén elhangzott: továbbra is működik a BASF alma és szőlő növényvédelmi előrejelző rendszer, mely a www.defenso.hu internetes honlapon érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK