2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Eseménydús hetet zártunk

Téglás Boglárka  |  2017. 11. 05., 21:12

Gólyabál, sport, szélvihar, csalás, családi nap. Végveszélyben a paprika fővárosa címünk, Kalocsán és környékén már csak ezer hektáron piroslik a paprika. Mi történt még a héten? Ez a KALOhírek heti összefoglalója.

Ötletekben nem volt hiány a Dózsa gólyaavatóján, bár a gólyabál azoknak a rendezvényeknek az egyike, amelyek eleve sikerre vannak ítélve. Nem történt ez másképp Kalocsán sem, a diákok fittségéről ezen a napon Bodnár Erika gondoskodott. Ugyan az érettségi és a végzős bálig még sok idő van hátra, de ismerve a Dózsa diákönkormányzatát és közösségi életét, addig a ma gólyáinak még számtalan vidám, szórakoztató programban lesz részük. 

Fitten, sportosan…

Karate

Dicsa Dorina országos bajnoki címet szerzett a junior korcsoportban, ezúton is gratulálunk neki! 

A gyermek korcsoportban, feltörekvő tehetségünk Czéh Alexa Adrienn nyakába ezüstérem került, amely több mint bíztató a jövőt tekintve. A junior hölgyeknél Szűcs Luca, míg az ifjúságiak kategóriájában Mészáros Lili a bajnoki dobogó harmadik fokára állhattak. Gyermek korcsoportban Bessenyei Réka és Lakatos Dávid egyaránt bronzéremmel térhettek haza.

Foci

Október 29-én, vasárnap győzelemmel köszönt el a hazai publikumtól a Kalocsai FC „megyeegyes” társulata, ahol ellenfele az a Kiskunhalas volt, amely ugyancsak keresi korábbi önmagát az első osztály mezőnyében. A csipkevárosi armada ugyanis néhány éve még bajnoki álmokat szövögetett, ám mára már nekünk is köszönhetően ott találhatja magát a középmezőnyben.

Márton Zsolt: „A mai utolsó hazai meccsünkön úgy gondolom jobban játszottunk, mint a Halas. Már az első félidőben megszerezhettük volna a vezetést, hiszen voltak lehetőségeink, amiket sikerült elpuskáznunk. A második félidőben aztán jól hajrázva fordítani tudtunk, amihez gratulálok a csapatomnak, hogy ilyen szép befejezéssel leptek meg valamennyiünket.”
Szélkavarta esős, borzongós időben győzelemmel búcsúztak a fiúk.

Ha már a szélnél tartunk…

Orkánerejű szélvihar csapott le megyénkre. Olyannyira, hogy lebontotta a vihar a régi hartai malom tetejét is, az út a műszaki veszélyhelyzet elhárítása után, csak késő este vált járhatóvá. A legtöbb helyen utakra, épületekre, villanyvezetékekre dőltek a fák, faágak. Az országban a legerősebb széllökéseket, 130 kilométer per órás sebességűt Siófokon mérték, de Bács-Kiskunban is 90-100 kilométeres sebességű széllökéseket mértek. Megyénkben az erős szél miatt másodfokú (narancs) meteorológiai riasztás volt érvényben. A tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakembereinek több helyszínre is ki kellett vonulniuk.

Szerencsére katasztrófa nélkül ment végbe a mostani vihar

Ahogy a Vaskúti férfinak is szerencséje volt, hogy az anyagi káron kívül más baj nem történt, amikor az elkerülőnél október 31-én, kedden belehajtott a nádasba. A személykocsijában egyedül utazó sofőr elvesztette uralmát a járműve fölött, végül a nádasban, a feje tetején landolt.

Október 31-én más is történt nálunk

Bár elég valószínű, hogy Amerikában több ijesztő jelmezbe öltözött gyerek szaladgál az utcákon a mindenszentek napját megelőző este, mint nálunk, mégis jó tudni, hogy ekkor van Halloween, ami ősi kelta hagyományokból alakult ki, és ami az angol „All Hallows Eve”, azaz „a mindenszentek előestéje” rövidített alakja.

Mindenszentek, halottak napja - Mikor mit ünneplünk?

November 1-jén az üdvözült lelkek emléknapját ünnepeltük, ez a katolikus keresztény világban a mindenszentek napja. Bár sokan összekeverik a halottak napjával, a kettő nem ugyanaz. Utóbbi egyháztanilag a szenvedő Egyház ünnepe, amit 998 óta tartanak az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért november 2-án. Többfelé úgy tartották, hogy a két ünnep közötti éjszakán halottak miséznek a templomban és a harangszó kíséretében hazalátogatnak körülnézni. Ezért helyenként szokás volt nekik is megteríteni az asztalnál és minden helyiségben lámpát gyújtani, hogy a hazalátogató lelkek eligazodjanak a házban. 

Újabb csaló, most azonban sikerült is neki kicsalnia az idős néni pénzét

Csalás kísérletére volt már példa nem is olyan rég, városunkban, amikor egy telefonos lehúzásnak lehettünk fültanúi. Szerencsére annál az esetnél okosabbak voltak az „áldozatok”, mint a csaló, azonnal rájöttek, hogy átverésben vesznek részt. 

A film nem megrendezett, hanem azon egy tényleges telefonos bankkártyacsalási kísérletet rögzítettünk! Trükkös, telefonos bankkártyacsaló hívta munkatársunknak éppen a társaságában, ráadásul kamera közelben tartózkodó barátját, aki egyből vette a lapot: a hívásban – a támadást természetesen azonnal fölismerve – a fárasztó munkanap után egy kis üdítő trollkodás lehetőségét látta, mi pedig egy remek oktatófilm elkészítésére kaptunk esélyt.

Ha még nem láttad, nézd meg újra a felvételünket, és mutasd meg nagyszüleidnek, és a szomszédoknak is!

Nem csalás, nem ámítás! 

Novemberben még húsvéti tojások díszítik a fát a 48-asok terén. Hogy mi lehet ennek az oka, vicc lenne, vagy egyszerűen a feledékenységre lehet fogni? Ha esetleg tudod az okát, még mindig várjuk üzenetben! :)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés