2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Eddig a jó szerencsén múlott – Cserélik a Szentháromság tér alatti vízvezetéket

2016. 07. 18., 08:40

Ritkán telik úgy el hét Kalocsán, hogy a helyi híradások ne szólnának legalább egy csőtörésről a város valamely utcájában. Jellemzően azon területek „maradnak ki a jóból”, ahol valamilyen, a közelmúltban történt beruházás nyomán kicserélték a település alatt futó ivóvízszállító csövet, mindenhol máshol bármikor megadhatja magát – nemes egyszerűséggel az elöregedésből fakadó anyagfáradás miatt – a rendszer. Hogy a megújult Főszékesegyház és ASTRICEUM, illetve a rövidesen új díszburkolatot kapó Szentháromság tér értékeit ne pusztítsa elöntés – ezért döntöttek úgy, hogy ezen szakasz is megértett a cserére.

Bársony utca, Hosszú Antal utca, Rákóczi utca, Dózsa György utca… és még hosszan listázhatnánk Kalocsa azon pontjait, ahol az elmúlt hetekben, hónapokban, években rendszeres fejtörést okoznak a folyamatos csőtörések a vízszolgáltató cég számára. A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. patthelyzetben van: tisztán látják ugyanis, hogy eljött az ideje annak, hogy a Kalocsát ivóvízzel ellátó hálózatot lecseréljék, a jövőben ugyanis az általunk soroltak lajstroma csak bővülni fog, egyre rövidebb időn belül, egyre több névvel.

A patthelyzet abból fakad, hogy központi szabályozás tiltja a vízár emelését [amely városunkban olyannyira alacsony, hogy per pillanat hatvan forint vesztesége van a társaságnak minden itt értékesített köbméter vízen – a Szerk.], ebből fakadóan nincs elég pénz (sem pályázat) arra, hogy egy ilyen grandiózus beruházást elindítsanak – maradt a több és több helyen észlelhető, szivárgó lyukak tömködése… amíg a „tűzoltás” megoldást jelent.

Minden bizonnyal tisztában volt a kalocsai „vízhelyzettel” az érsekség is, és nem akarta megkockáztatni, hogy az évek óta egyre látványosabban és nagyobb léptékben új arcot mutató Szentháromság téri értékeket egy megfáradt vezeték szeszélyeinek tegyék ki, ezért döntöttek úgy, hogy a tér alatt futó fővezetéket kicseréltetik a szolgáltató céggel. Bár a templomtérhez eddig kegyes volt a gondviselés – hiszen a fent említett utcákban történetekhez hasonló bármelyik percben megeshetett volna ott is – azon csőszakasz eddig tartotta magát, a jövőben pedig remélhetőleg újabb, legalább fél évszázadig tartani fogja.

– Nagyon jól haladunk, bár a régészek kissé lassították a munkát. Hétfőn jönnek a hegesztők, addigra kiszedjük a régi vascsövet és beszállítjuk a méhtelepre. Mivel a Kalocsa Szíve Program keretében a kincstár sarkáig ki lett cserélve az ötszázas vezeték, valamint a torony és az Asztrik tér közötti területen is. Egyedül a Szentháromság tér alatti 87 méteres szakasz maradt a régi, viszont semmiképpen nem volt érdemes ezt az állapotot meghagyni, mert ha majd rákerül az a gyönyörű díszburkolat a térre, amit ide terveznek, katasztrofálisan nézhetett volna ki, ha meg kellett volna bontani csőtörés miatt. Ezért az érsekség úgy döntött, hogy nem vállalja ezt a kockázatot és megrendelte, hogy váltsuk ki ezt a szakaszt is. Jelenleg tehát ezen dolgozunk. Ha minden a terv szerint halad, akkor a téren már ott lévő új csöveket összehegesztik, lehelyezzük és ismételten a zavartalan rend szerint folyhat a vízellátását – vázolta a téren folyó munkálatok menetét és ütemezését Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója, megjegyezvén, hogy ezen a szakaszon még nem volt csőtörés, de ez csak a jó szerencsén múlott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK