2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Eddig a jó szerencsén múlott – Cserélik a Szentháromság tér alatti vízvezetéket

2016. 07. 18., 08:40

Ritkán telik úgy el hét Kalocsán, hogy a helyi híradások ne szólnának legalább egy csőtörésről a város valamely utcájában. Jellemzően azon területek „maradnak ki a jóból”, ahol valamilyen, a közelmúltban történt beruházás nyomán kicserélték a település alatt futó ivóvízszállító csövet, mindenhol máshol bármikor megadhatja magát – nemes egyszerűséggel az elöregedésből fakadó anyagfáradás miatt – a rendszer. Hogy a megújult Főszékesegyház és ASTRICEUM, illetve a rövidesen új díszburkolatot kapó Szentháromság tér értékeit ne pusztítsa elöntés – ezért döntöttek úgy, hogy ezen szakasz is megértett a cserére.

Bársony utca, Hosszú Antal utca, Rákóczi utca, Dózsa György utca… és még hosszan listázhatnánk Kalocsa azon pontjait, ahol az elmúlt hetekben, hónapokban, években rendszeres fejtörést okoznak a folyamatos csőtörések a vízszolgáltató cég számára. A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. patthelyzetben van: tisztán látják ugyanis, hogy eljött az ideje annak, hogy a Kalocsát ivóvízzel ellátó hálózatot lecseréljék, a jövőben ugyanis az általunk soroltak lajstroma csak bővülni fog, egyre rövidebb időn belül, egyre több névvel.

A patthelyzet abból fakad, hogy központi szabályozás tiltja a vízár emelését [amely városunkban olyannyira alacsony, hogy per pillanat hatvan forint vesztesége van a társaságnak minden itt értékesített köbméter vízen – a Szerk.], ebből fakadóan nincs elég pénz (sem pályázat) arra, hogy egy ilyen grandiózus beruházást elindítsanak – maradt a több és több helyen észlelhető, szivárgó lyukak tömködése… amíg a „tűzoltás” megoldást jelent.

Minden bizonnyal tisztában volt a kalocsai „vízhelyzettel” az érsekség is, és nem akarta megkockáztatni, hogy az évek óta egyre látványosabban és nagyobb léptékben új arcot mutató Szentháromság téri értékeket egy megfáradt vezeték szeszélyeinek tegyék ki, ezért döntöttek úgy, hogy a tér alatt futó fővezetéket kicseréltetik a szolgáltató céggel. Bár a templomtérhez eddig kegyes volt a gondviselés – hiszen a fent említett utcákban történetekhez hasonló bármelyik percben megeshetett volna ott is – azon csőszakasz eddig tartotta magát, a jövőben pedig remélhetőleg újabb, legalább fél évszázadig tartani fogja.

– Nagyon jól haladunk, bár a régészek kissé lassították a munkát. Hétfőn jönnek a hegesztők, addigra kiszedjük a régi vascsövet és beszállítjuk a méhtelepre. Mivel a Kalocsa Szíve Program keretében a kincstár sarkáig ki lett cserélve az ötszázas vezeték, valamint a torony és az Asztrik tér közötti területen is. Egyedül a Szentháromság tér alatti 87 méteres szakasz maradt a régi, viszont semmiképpen nem volt érdemes ezt az állapotot meghagyni, mert ha majd rákerül az a gyönyörű díszburkolat a térre, amit ide terveznek, katasztrofálisan nézhetett volna ki, ha meg kellett volna bontani csőtörés miatt. Ezért az érsekség úgy döntött, hogy nem vállalja ezt a kockázatot és megrendelte, hogy váltsuk ki ezt a szakaszt is. Jelenleg tehát ezen dolgozunk. Ha minden a terv szerint halad, akkor a téren már ott lévő új csöveket összehegesztik, lehelyezzük és ismételten a zavartalan rend szerint folyhat a vízellátását – vázolta a téren folyó munkálatok menetét és ütemezését Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója, megjegyezvén, hogy ezen a szakaszon még nem volt csőtörés, de ez csak a jó szerencsén múlott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK