2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Életük új szakaszát kezdik 2016-ban a Malom utcai bentlakásos intézmény egykori gondozottjai

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 01. 03., 21:10

Egy projekt lezárása, egy új szakasz kezdete. Leegyszerűsítve ezt jelentette 2015 utolsó hónapja a Kalocsai Szociális Szakellátási Központ dolgozói és gondozottjai életében. A valóságban óriási mennyiségű munka, kihívások és megoldandó problémák sora vezetett a december 22-ei ünnepélyes átadáshoz, egyben az úgynevezett támogatott lakhatási forma megkezdéséhez.

Ahogy arról korábban írtunk: befejeződött a Kalocsai Szociális Szakellátási Központ TIOP-3.4.1.A-11/1-2013-0001 azonosítószámú, 893.500.000 Ft összegű, 100 %-os támogatási intenzitású, „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című projektjének megvalósítása. A novemberben szűk körben megtartott zárórendezvényt, december 22-én egy ünnepélyes átadási rendezvény követte, amelynek a projekt keretében a Komló soron felépült szolgáltató központ adott helyet.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az eseményen részt vett Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, Báthori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere, dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója, valamint Jávorné Pécsi Renáta, a projektgazda Kalocsai Szociális Szakellátási Központ megbízott igazgatója.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A karácsonyi hangulathoz illően dekoratívan berendezett konferenciateremben dr. Bábel Balázs érsek kérte Isten áldását az új otthonokra, majd Czikk Árpád szolgáltatást igénybevevő szavalta el Urgyán Tibor György Teljes kör című versét.

Szegregálás helyett integrálás

Font Sándor a fogyatékkal élők társadalmi integrációjának változásairól szólva a szocializmus korát idézte fel, amikor hazánkban a fogyatékosok szegregálása volt az általánosan elfogadott gyakorlat. Abban az időben a már meglévő intézetek mellé újakat főként elhagyatott, rossz állapotban lévő kastélyépületekben alakítottak ki. Így a lakosság nagy részének a fogyatékossággal élő emberek kérdésköre nem volt ismert, hiszen nem is találkoztak velük. Mint mondta, a ’80-as évek változásai ezen a téren is előrelépést hoztak. A rendszerváltást követően egyre nagyobb szerepet kapott az integrálási lehetőségek szem előtt tartása, azok kiszélesítése.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A fogyatékkal élők társadalmi és gazdasági integrációjának megvalósítása azóta is folyamatosan,  több szinten megy végbe. Ahogy azt az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ez a program is éppen a gondozottak társadalomban való közvetlen részvételére irányul.

A javadalmazásnak tükröznie kell az áldozatos munkát

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke egy városunkhoz kötődő személyes emlékét is megosztotta a jelenlévőkkel. Amikor szülei a 40-es években az Országos Nép- és Családvédelmi Alap által épített házakat adták át Kalocsán, népviseletünkbe öltözött édesanyjáról készült egy fénykép, amelyet mai napig féltve őriz. Mint mondta, e kép mellé teszi el emlékül a mai rendezvény meghívóját is.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az elnök asszony köszönetet mondott az Orbán-kormánynak, amely mint mondta, megérette törekvéseiket, miszerint a szociális ágazat minden egyes munkavállalójának feladatához méltó javadalmazásban és egyéb juttatásban kell részesülnie. Reményei szerint a jövőben „tető alá tudnak hozni” egy ágazati kollektív szerződést.

A program csak mindannyiunk bátorságával lesz sikeres

Báthori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójának összegzéséből kiderült, az intézményi férőhelykiváltás első szakaszában 5 helyszínen, 5,5 milliárd forintból, több mint 20 ezer négyzetmétert, 550 lakót, közel 300 dolgozót mozgattak meg négy év alatt. Ugyanakkor a következő négy évben 36 milliárd forint felhasználásával, 3600 lakót érintő kiváltást kell majd véghezvinniük. Mint mondta, nemzeti közösségünk rászorultjainak befogadásakor bátorságra van leginkább szükség, amelyet a lakóktól valamint az intézmények dolgozóitól lehet meríteni. Az ő bátorságuk példaértékű: a lakók elszakadnak a védett, zárt intézménytől, ahol főznek, mosnak, takarítanak rájuk. A dolgozók pedig segítenek nekik ebben, támogatják a folyamatot.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szervezeti változások is bonyolították a projektet

A továbbiakban Kiss Erzsébet projektasszisztens, a városi önkormányzat munkatársa prezentációjában mutatta be a projekt részletes életútját. Egyebek mellett kitért arra is, hogy egy törvénymódosítás értelmében 2014. január 1. napjával a projekt fenntartója és a kedvezményezett személye is változott: az értelmi fogyatékosoknak otthont adó, kalocsai bentlakásos intézmény fenntartója a Magyar Állam, a projekt kedvezményezettje pedig a Kalocsai Szociális Szakellátási Központ lett.

A beruházás előkészítését dicséri, hogy az, a jogelőd önkormányzat által tervezett szakmai-műszaki tartalommal valósul meg. Mint elhangzott, a Komló sor 9. szám alatti Szolgáltató Központ 630,34, a Mócsy János utcai 24 fős lakócentrum 743,97, a Martinovics u. 3. szám alatti, most helyszínül szolgáló 12 fős lakóotthon 371,58, a Kossuth Lajos u. 21. szám alatti 10 fős lakóotthon 239,28, a Petőfi Sándor utcai 8 fős lakóotthon 168,99, a Sörös Imre utcai lakóotthon 133,58, a Kossuth Lajos u. 40. szám alatti 2 fős lakás 54,5 négyzetméter nettó alapterülettel valósult meg.

Meglepetés működési engedélyek

Ezt követően Jávorné Pécsi Renáta és Báthori Zsolt számára is váratlan feladat következett: a karácsonyfa alatt végig ott lapuló díszes doboz kibontása. A kellemes meglepetés előző éjszaka érkezett, akkor küldte meg a működési engedélyeket a tűzoltóság.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ekkor már a felhőtlen közös örömé volt a főszerep, amit csak tovább fokozott a dolgozók és a bentlakók Sugarloaf együttes Fogd a két kezem című dalára előadott közös műsora, amelyben egymást követve vették le és hajították el gondozóik munkaruháit a Malom utcai otthon immár csak egykori bentlakói.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A könnyek közt befejezett közös éneklés meghitt pillanatait szalagátvágás, koccintás, és állófogadás követte.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A Kalocsa TV szerkesztésében kisfilm is készült a projektről, amelyet az ünnepség keretében levetítettek az egybegyűlteknek:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK