2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Finisben a Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 14., 11:01

Végéhez érkezett a Kalocsai Szociális Szakellátási Központ TIOP-3.4.1.A-11/1-2013-0001 azonosítószámú, 893.500.000 Ft összegű, 100 %-os támogatási intenzitású, „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című pályázati projektjének a megvalósítása. Az év végi átadás előtt szűk körben tartották meg a projekt zárórendezvényét, amelyen Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bálint József polgármester, dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója, Rumi László szakmai vezető és Boromisza Viktor, az önkormányzat fejlesztési osztályának vezetője tartott tájékoztatót a projektről.

A város lakossága számára már jól ismert a program lényege, azaz, hogy a fogyatékossággal élő emberek szakmai segítséggel, a nagy létszámú, gyakran zsúfolt bentlakásos intézményekből – mint amilyen a Malom utcai is – kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költözzenek át. A kiköltözők számára az intézmények által eddig nyújtott komplex szolgáltatás szétválik a lakhatási és az önálló életvitelt segítő szolgáltatásokra.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A programnak köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek számára Kalocsán is lehetőség nyílik a társadalomban való közvetlen részvételre, környezetük megismeri őket. A napi kapcsolat és együttélés pedig segíti az elfogadást és az előítéletek lebontását, így a fogyatékkal élők méltóbb, emberibb és önállóbb életet élhetnek.

„Szívbemarkoló, mintaértékű projekt”

Font Sándor a fogyatékossággal élők társadalmi megítélését, beilleszkedését illetően megjegyezte, napjainkban a skandináv országok élen járnak a rászorultakról való gondoskodásban, de az utóbbi 3-4 évben Magyarország kormánya is erőn felül teljesít e területen. Kitért a kormány néhány napja bejelentett intézkedéscsomagjára, amelynek nyomán jövő évtől a tanítási szünetekben is kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése. Mint mondta, az állami tehervállalás nem csak e területen, hanem a fogyatékossággal élők támogatásának, társadalmi integrációjának terén is megnőtt, amit ez a projekt is jól példáz.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Térségünk országgyűlési képviselője szívbemarkolónak, mintaértékűnek nevezte a projektet, és azt vizionálta, hogy külföldön is példa lehet a hazánkban felállított modell, az ugyanis „nem tömeges, sem Magyarországon, sem az EU-ban”.

Kalocsa befogadó

Dr. Bálint József polgármester mondandóját az előző városvezetés munkájának megköszönésével kezdte, akik 2013-ban szerinte remekül ismerték fel a pályázat adta lehetőségeket. Megerősítve a Font Sándor által elmondottakat, egy dániai utazása során tett intézménylátogatását idézte fel. Ott már évekkel korábban is magas minőségű volt a fogyatékkal élők lakhatása, most örömmel tapasztalja, hogy hazánk is kezdi megközelíteni ezt a színvonalat.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A polgármester emlékeztetett arra a projekt életútját tekintve fontos momentumra, hogy, 2014. január 1. napjával – már a megvalósítási időszak alatt – a fenntartó és a kedvezményezett személyében változás következett be. Ennek értelmében a kalocsai, értelmi fogyatékosoknak otthont adó bentlakásos intézmény fenntartója a Magyar Állam, a projekt kedvezményezettje pedig az önkormányzati szociális otthonból kiváló Kalocsai Szociális Szakellátási Központ lett.
A városatya ezzel összefüggésben arról biztosította a Szociális Szakellátási Központ vezetését, hogy az otthon lakónak a társadalmi környezetbe történő beilleszkedését az önkormányzat a továbbiakban is segíteni fogja.

Év végén kiköltözhetnek a bentlakásos intézményből

Hazánkban öt állami és egy egyházi intézmény kiváltása valósul meg: Kalocsával egyidejűleg Bélapátfalván, Berzencén, Szentesen, Mérken és Szakolyon közeledik végéhez a zsúfolt intézmények kitagolását szorgalmazó projekt. Ezt már dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója tájékoztatásából tudtuk meg.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az igazgató asszony felvázolta, hogy a támogatott lakhatással hogyan változik meg a gondozottak élete. Az új lakhatási formában már nem ápolószemélyzet, hanem esetfelelősök, és kísérő támogatók lesznek azok, akik a fogyatékkal elő személyek mindennapos életét segítik. A gondozottak az új lakóhelyükön alszanak, ott töltik a hétvégét, hétköznapokon pedig különböző programokat szerveznek számukra a szolgáltató központban. Tóth Mária hozzátette: kinek-kinek a képességének megfelelő értékteremtő munkát, foglalkoztatást is szeretnének megvalósítani a szolgáltató központ helyiségeiben.

A várt költözésre az igazgató asszony szavai szerint – a használatbavételi és működési engedélyek birtokában – várhatóan ez év végén kerülhet sor.

A Mócsy János utcai lakócentrumban 24, a Martinovics u. 3. szám alatti lakóotthonban 12, a Kossuth Lajos u. 21. szám alatti lakóotthonban 10, a Petőfi Sándor utcai lakóotthonban 8, a Sörös Imre utcai lakóotthonban 4, a Kossuth Lajos u. 40. szám alatti lakásban pedig 2 fő kezdi majd meg életének új szakaszát.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Zárórendezvény=nyitórendezvény

Rumi László, a projekt szakmai vezetője arról számolt be, hogy a felkészülést nehezítette, hogy ez egy teljesen új ellátásforma, nincs előttük hazai példa, hiszen az országban – az említett öt hasonló stádiumban lévő mellett – ez az első ilyen projekt.

Ezért is volt fontos a lakók és dolgozók kiváltásra való felkészülése, amit a projekt keretében vállalt képzések, szervezetfejlesztés és egy 19 mentorból álló mentorhálózat is segítette.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A kiváltási stratégia lényege ugyanis nem csak az új épületekben kialakuló megfelelő körülményekben, hanem az emberi tényezőben is rejlik. Hiszen a stratégia végső célja az, hogy az ellátottak közül fogyatékossága mértéke szerint ki-ki minél inkább képes legyen az öngondoskodásra, önálló életre, ugyanakkor, amiben segítségre van szüksége, abban azt kellő időben, maradéktalanul megkaphassa.

Mint mondta, a zárórendezvényt egyben nyitórendezvénynek is tekinti, hiszen most kezdődik mindaz, amire eddig készültek. A szakmai vezető éppen ezért várakozással tekint az elkövetkező időszakra.

Energetikailag is fenntartható létesítmények

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője, Boromisza Viktor arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a projekt előkészítése során otthonos, a hétköznapi élethez leginkább hasonlító körülmények megteremtésére törekedtek. Döntő szempont volt, hogy a személyzet munkakoordinációjának megkönnyítése végett a létesítmények közel legyenek egymáshoz, amint az is, hogy a városközpont, a kórház, és a tömegközlekedési eszközök is könnyen elérhetőek legyenek.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az osztályvezető a projekt műszaki tartalmát ismertetve elmondta: hat lakhatási egység és egy szolgáltató központ készült el a projekt égisze alatt. Ebből három zöldmezős beruházás keretében, míg a többi önkormányzati tulajdonú ingatlanon történt átalakítással, illetve ingatlanvásárlás utáni felújítással valósult meg.

Felvázolta: minden lakóegységben családi házas körülmények kialakítására törekedtek, kétfős hálószobákkal, hozzá kapcsolódó akadálymentes vizesblokkokkal, de társalgó, konyha és étkező is szolgálja majd új otthonukban a lakók kényelmét.

A felújításon átesett épületekben a teljes belső villamosságot kicserélték, új épületgépészetet és új fűtési rendszert szereltek be. A tetőket is mindegyik épület esetében felújították, nyílászárókat cseréltek, homlokzati hőszigetelést, valamint padlásfödém-hőszigetelést végeztek annak érdekében, hogy energetikailag is fenntartható létesítmények jöjjenek létre a projekt keretében.

Elvégezték a szükséges akadálymentesítési munkálatokat, rendezték a belső udvarokat, térburkolatokat helyeztek le, és azoknál a létesítményeknél, és ahol arra szükség volt, parkolóhelyeket alakítottak ki.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mondandóját valamennyi előadó azzal zárta, hogy megköszönte a projekt előkészítésében és megvalósításában közreműködők munkáját, valamint a város lakosságának befogadó, támogató hozzáállását.

A rendezvény a szolgáltató központ helyiségeinek megtekintésével és a résztvevők frissítő melletti kötetlen beszélgetésével zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 30., 12:49
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>