2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Finisben a Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 14., 11:01

Végéhez érkezett a Kalocsai Szociális Szakellátási Központ TIOP-3.4.1.A-11/1-2013-0001 azonosítószámú, 893.500.000 Ft összegű, 100 %-os támogatási intenzitású, „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című pályázati projektjének a megvalósítása. Az év végi átadás előtt szűk körben tartották meg a projekt zárórendezvényét, amelyen Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bálint József polgármester, dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója, Rumi László szakmai vezető és Boromisza Viktor, az önkormányzat fejlesztési osztályának vezetője tartott tájékoztatót a projektről.

A város lakossága számára már jól ismert a program lényege, azaz, hogy a fogyatékossággal élő emberek szakmai segítséggel, a nagy létszámú, gyakran zsúfolt bentlakásos intézményekből – mint amilyen a Malom utcai is – kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költözzenek át. A kiköltözők számára az intézmények által eddig nyújtott komplex szolgáltatás szétválik a lakhatási és az önálló életvitelt segítő szolgáltatásokra.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A programnak köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek számára Kalocsán is lehetőség nyílik a társadalomban való közvetlen részvételre, környezetük megismeri őket. A napi kapcsolat és együttélés pedig segíti az elfogadást és az előítéletek lebontását, így a fogyatékkal élők méltóbb, emberibb és önállóbb életet élhetnek.

„Szívbemarkoló, mintaértékű projekt”

Font Sándor a fogyatékossággal élők társadalmi megítélését, beilleszkedését illetően megjegyezte, napjainkban a skandináv országok élen járnak a rászorultakról való gondoskodásban, de az utóbbi 3-4 évben Magyarország kormánya is erőn felül teljesít e területen. Kitért a kormány néhány napja bejelentett intézkedéscsomagjára, amelynek nyomán jövő évtől a tanítási szünetekben is kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése. Mint mondta, az állami tehervállalás nem csak e területen, hanem a fogyatékossággal élők támogatásának, társadalmi integrációjának terén is megnőtt, amit ez a projekt is jól példáz.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Térségünk országgyűlési képviselője szívbemarkolónak, mintaértékűnek nevezte a projektet, és azt vizionálta, hogy külföldön is példa lehet a hazánkban felállított modell, az ugyanis „nem tömeges, sem Magyarországon, sem az EU-ban”.

Kalocsa befogadó

Dr. Bálint József polgármester mondandóját az előző városvezetés munkájának megköszönésével kezdte, akik 2013-ban szerinte remekül ismerték fel a pályázat adta lehetőségeket. Megerősítve a Font Sándor által elmondottakat, egy dániai utazása során tett intézménylátogatását idézte fel. Ott már évekkel korábban is magas minőségű volt a fogyatékkal élők lakhatása, most örömmel tapasztalja, hogy hazánk is kezdi megközelíteni ezt a színvonalat.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A polgármester emlékeztetett arra a projekt életútját tekintve fontos momentumra, hogy, 2014. január 1. napjával – már a megvalósítási időszak alatt – a fenntartó és a kedvezményezett személyében változás következett be. Ennek értelmében a kalocsai, értelmi fogyatékosoknak otthont adó bentlakásos intézmény fenntartója a Magyar Állam, a projekt kedvezményezettje pedig az önkormányzati szociális otthonból kiváló Kalocsai Szociális Szakellátási Központ lett.
A városatya ezzel összefüggésben arról biztosította a Szociális Szakellátási Központ vezetését, hogy az otthon lakónak a társadalmi környezetbe történő beilleszkedését az önkormányzat a továbbiakban is segíteni fogja.

Év végén kiköltözhetnek a bentlakásos intézményből

Hazánkban öt állami és egy egyházi intézmény kiváltása valósul meg: Kalocsával egyidejűleg Bélapátfalván, Berzencén, Szentesen, Mérken és Szakolyon közeledik végéhez a zsúfolt intézmények kitagolását szorgalmazó projekt. Ezt már dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója tájékoztatásából tudtuk meg.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az igazgató asszony felvázolta, hogy a támogatott lakhatással hogyan változik meg a gondozottak élete. Az új lakhatási formában már nem ápolószemélyzet, hanem esetfelelősök, és kísérő támogatók lesznek azok, akik a fogyatékkal elő személyek mindennapos életét segítik. A gondozottak az új lakóhelyükön alszanak, ott töltik a hétvégét, hétköznapokon pedig különböző programokat szerveznek számukra a szolgáltató központban. Tóth Mária hozzátette: kinek-kinek a képességének megfelelő értékteremtő munkát, foglalkoztatást is szeretnének megvalósítani a szolgáltató központ helyiségeiben.

A várt költözésre az igazgató asszony szavai szerint – a használatbavételi és működési engedélyek birtokában – várhatóan ez év végén kerülhet sor.

A Mócsy János utcai lakócentrumban 24, a Martinovics u. 3. szám alatti lakóotthonban 12, a Kossuth Lajos u. 21. szám alatti lakóotthonban 10, a Petőfi Sándor utcai lakóotthonban 8, a Sörös Imre utcai lakóotthonban 4, a Kossuth Lajos u. 40. szám alatti lakásban pedig 2 fő kezdi majd meg életének új szakaszát.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Zárórendezvény=nyitórendezvény

Rumi László, a projekt szakmai vezetője arról számolt be, hogy a felkészülést nehezítette, hogy ez egy teljesen új ellátásforma, nincs előttük hazai példa, hiszen az országban – az említett öt hasonló stádiumban lévő mellett – ez az első ilyen projekt.

Ezért is volt fontos a lakók és dolgozók kiváltásra való felkészülése, amit a projekt keretében vállalt képzések, szervezetfejlesztés és egy 19 mentorból álló mentorhálózat is segítette.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A kiváltási stratégia lényege ugyanis nem csak az új épületekben kialakuló megfelelő körülményekben, hanem az emberi tényezőben is rejlik. Hiszen a stratégia végső célja az, hogy az ellátottak közül fogyatékossága mértéke szerint ki-ki minél inkább képes legyen az öngondoskodásra, önálló életre, ugyanakkor, amiben segítségre van szüksége, abban azt kellő időben, maradéktalanul megkaphassa.

Mint mondta, a zárórendezvényt egyben nyitórendezvénynek is tekinti, hiszen most kezdődik mindaz, amire eddig készültek. A szakmai vezető éppen ezért várakozással tekint az elkövetkező időszakra.

Energetikailag is fenntartható létesítmények

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője, Boromisza Viktor arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a projekt előkészítése során otthonos, a hétköznapi élethez leginkább hasonlító körülmények megteremtésére törekedtek. Döntő szempont volt, hogy a személyzet munkakoordinációjának megkönnyítése végett a létesítmények közel legyenek egymáshoz, amint az is, hogy a városközpont, a kórház, és a tömegközlekedési eszközök is könnyen elérhetőek legyenek.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az osztályvezető a projekt műszaki tartalmát ismertetve elmondta: hat lakhatási egység és egy szolgáltató központ készült el a projekt égisze alatt. Ebből három zöldmezős beruházás keretében, míg a többi önkormányzati tulajdonú ingatlanon történt átalakítással, illetve ingatlanvásárlás utáni felújítással valósult meg.

Felvázolta: minden lakóegységben családi házas körülmények kialakítására törekedtek, kétfős hálószobákkal, hozzá kapcsolódó akadálymentes vizesblokkokkal, de társalgó, konyha és étkező is szolgálja majd új otthonukban a lakók kényelmét.

A felújításon átesett épületekben a teljes belső villamosságot kicserélték, új épületgépészetet és új fűtési rendszert szereltek be. A tetőket is mindegyik épület esetében felújították, nyílászárókat cseréltek, homlokzati hőszigetelést, valamint padlásfödém-hőszigetelést végeztek annak érdekében, hogy energetikailag is fenntartható létesítmények jöjjenek létre a projekt keretében.

Elvégezték a szükséges akadálymentesítési munkálatokat, rendezték a belső udvarokat, térburkolatokat helyeztek le, és azoknál a létesítményeknél, és ahol arra szükség volt, parkolóhelyeket alakítottak ki.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mondandóját valamennyi előadó azzal zárta, hogy megköszönte a projekt előkészítésében és megvalósításában közreműködők munkáját, valamint a város lakosságának befogadó, támogató hozzáállását.

A rendezvény a szolgáltató központ helyiségeinek megtekintésével és a résztvevők frissítő melletti kötetlen beszélgetésével zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>
2024. 04. 04., 19:16
Javasoljon olyan helyszíneket, ahol a rendőrség 24 órás sebességellenőrzést tartson 2024. április 19-én. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK