2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyes alapkőletétellel indult a Lurkópalota új 75 férőhelyes szárnyának építése

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 15., 19:59

– Az időkapszulával, amelybe a kisgyermekek által rajzolt óvodájuk is belekerül, üzenünk a jövőnek: a szülők, az óvónénik, dajka nénik együttes vágya hamarosan megvalósul! Az óvodai bővítéssel egy immár 150 óvodás befogadására alkalmas korszerű intézményben nevelkedhetnek a gyermekek – mondta a május 15-én, szerdán délelőtt megrendezett ünnepélyes alapkőletétel és időkapszula elhelyezés alkalmával Juhászné Szabó Ildikó Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje vezetője. Az eseményen dr. Filvig Géza polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő és Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet, majd az építkezés helyszínén, a 75 fős óvoda, a Lurkópalota tőszomszédságában felépülő újabb 75 férőhelyes óvodai szárny alapköve fölé együttesen elhelyezték az időkapszulát.

A rendezvény a székhely óvoda óvodásainak műsorával kezdődött. Szászin Martin, Faragó Domonkos és Korsós Zsófi prózában, majd a csoport tagjai együttesen, megcsillantva tudásukat és képességeiket, gyerekjátékokkal szórakoztatták a közönséget. A műsorszámokra Rakovics Brigitta és Botos Emma óvodapedagógusok készítették föl a gyermekeket. 

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: KALOhírek


Dr. Filvig Géza

Dr. Filvig Géza beszéde elején felidézte, hogy 2020-ban műszaki leromlottságuk miatt kényszerültek bezárni a Kunszt utcai és az Újvárosi óvodát. A két romos állapotú óvodából 150 gyermeket kellett kiköltöztetni és biztonságos környezetben elhelyezni, ami óriási feladatot és nagy felelősséget hárított az önkormányzatra.
Forráshiányos volt a projekt, így a 132 milliós egyedi kormányzati támogatás segítségével indulhatott el a 75 gyermek befogadására alkalmas Petőfi Sándor utcai óvoda, a Lurkópalota építése. E mellett az Ifjúsági Házban 75 fő részére alakították ki az ideiglenes óvodai csoportszobákat, valamint az udvart is rendbetették és játszóteret létesítettek.

A polgármester szólt arról is, hogy az új óvodai szárny építésére

A NYÍLT KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSBAN AZ ORSZÁG MINDEN RÉSZÉRŐL ÉRKEZETT 11 AJÁNLATBÓL A LEGKEDVEZŐBBET KALOCSAI VÁLLALKOZÁS, A GENERÁL KFT. TETTE, ÍGY A 100%-OS TÁMOGATOTTSÁGÚ PÁLYÁZATI FORRÁS ZÖME A VÁROSBAN MARAD, KALOCSAI VÁLLALKOZÁST, EZEN KERESZTÜL KALOCSAI EMBEREK MEGÉLHETÉSÉT SEGÍTI.

Dr. Filvig Géza szerint az önkormányzat nagyon fontosnak tekinti, hogy a kisgyermekeket nevelő szülők megfelelő környezetben tudhassák a gyermekeiket, a városnak megfelelő óvodai kapacitása és megfelelő színvonalú óvodái legyenek.

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segítette és segíti azt a munkánkat, hogy az élhető település irányába újabb jelentős lépést tegyünk, és ezzel a mostani beruházással az óvodafejlesztési koncepciónk megvalósuljon.” – mondta zárógondolatként a polgármester.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: KALOhírek


Rideg László

Rideg László, a már befejeződött TOP és a folyamatban lévő TOP Plusz pályázatokat is koordináló Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnöke a már lezárult fejlesztési ciklusról szólva elmondta: a teljes fejlesztési forrás 117 milliárd forint volt, ebből a vármegye valamennyi, tehát mind a 119 településére jutott forrás. Már a TOP Plusz pályázatokból is sikerült fejlesztéseket átadni. Az ezekre fordított összegeket a magyar kormány előlegezte meg, ugyanis az uniótól egyelőre pénzügyi támogatás nem érkezett, az csak később várható – mondta a közgyűlés elnöke, hozzátéve:

A már lezárult ciklusban Kalocsa városában kicsit több mint 2,5 milliárd forint értékű fejlesztés történt meg. Volt ebben iparterület kialakítása, óvodai fejlesztés, és emellett csapadékvíz elvezetésre irányuló projektek valósultak meg. A fejlesztések folytatására adott a lehetősége Kalocsának. A város már beadta majd 1 milliárd forint értékben a sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésére irányuló pályázatát, ez most van pontozás alatt, de várhatóan ebben is hamarosan eredményhirdetés lesz. Kalocsa az 1 milliárdos energetikai fejlesztésre is beadta a pályázatát, de nem feledkezhetünk meg a most alapkőletétellel induló 550 milliós óvodafejlesztésről sem. Gratulálok mindenkinek, aki részt vett az előkészítésben, sok sikert kívánok a megvalósításhoz!”- zárta beszédét Rideg László.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: KALOhírek


Font Sándor

Font Sándor országgyűlési képviselő a mondanivalóját dr. Filvig Gézához hasonlóan egy kis visszatekintéssel kezdte.

Mint mondta, a dr. Filvig Géza vezette önkormányzatnak azonnal „vészhelyzeti üzemmódban” kezdődött a ciklus. Személyesen is meggyőződött a Kunszt József utcai óvodában uralkodó állapotokról, így maga is megdöbbent azon, amit tapasztalt. Az körvonalazódott benne, hogy a Magyar Falu Program jóvoltából a községek óvodái jóval előrébb állnak, mint a választókörzeti-, járásközpont, érseki város, Kalocsa.

Font Sándor arra is emlékeztetett, hogy mindezek mellé 2020-2021-ben egy eddig ismeretlen vírus ledöntötte az egész világot, Európát, megállt az élet. Ennek lecsengésével mindent újra kellett kezdeni. Ám épp hogy beindul a magyar gazdaság, jött egy másik, tőlünk kívülálló, kezelhetetlen helyzet, az orosz-ukrán háború, annak valamennyi következményével. Ebben a helyzetben kellett talpon maradnia a kalocsai önkormányzatnak, elvégezni a legszükségesebb fejlesztéseket, és mindeközben a jövőn gondolkodni. Ehhez a talpon maradáshoz nagyon nagy szükség volt a Kormány támogatására, hiszen közismert, hogy tízszeres energiaár-elszabadulás volt - mondta a nehézségekről szólva a képviselő, majd azzal folytatta, hogy még az ismertetett körülmények közepette is az óvoda első üteme megépült, és az óvodásokat ideiglenesen befogadó Ifjúsági Ház rekonstrukciója is befejeződött. Ezzel lehetett stabilizálni az óvodai oktatás-nevelést Kalocsán.

MOST EGY OLYAN ALAPKŐLETÉTELNÉL VAGYUNK, AHOL ÚJABB HÁROM ÓVODAI CSOPORTSZOBÁVAL VÁLIK TELJESSÉ AZ ÓVODAI FEJLESZTÉS, DE A VÁROSÜZEMELTETÉS TELJES SPEKTRUMÁT LEFEDI A JELENLEGI VÁROSVEZETÉS GONDOSKODÁSA A LAKOSSÁGRÓL

– hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. 

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: KALOhírek


A továbbiakban elhangzott, ha Font Sándor messzebbről nézi, azt látja, hogy a választási ciklusban az óvodásokért, azok családjaiért és a nyugdíjasokért tette a legtöbbet a városvezetés. Szerinte nem sok olyan település van a választókörzetben, ahol ilyen intenzív óvodafejlesztést sikerült megvalósítani, mint Kalocsán.

Még ha kényszerhelyzetből is indult, kellett lennie egy csapatnak, aki összeszedi, mit lehet elérni, hogyan lehet plusz 132 millió forintot a befejezéshez szerezni, és mikor mondhatja el, hogy elindítja a kapcsolódó következő fejlesztést."- szögezte le a képviselő, majd kifejtette:

Amiket Rideg László a kalocsai fejlesztésekkel összefüggésben elmondott, azok már gyakorlatilag „zsebben vannak”, hiszen már aláírt szerződés van 750 millió forintról, és realitás a most induló 550 milliós óvodai fejlesztés is. Ugyan a két közel 1-1 milliárdos projekt, a termál bázis újragondolása, illetve a sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésére irányuló pályázat még nincs a kihirdetés stádiumában, de annyit már erről is tudunk „házon belül”, hogy igen jó esélye van a városnak erre is.”Én értem, hogy sokan nem szeretnék hallani ezeket a számokat, amelyek Kalocsa épülését segítették, de ezek a tények! Annak ellenére, hogy mellé kell tenni a két év Covid-időszakot, az orosz-ukrán háború okozta energiaár-robbanást, aminek kezelése még a több ciklust végigdolgozó polgármestereknek is nagyon komoly kihívást jelentett.

Állítom, hogy a jelenlegi városvezetés annak ellenére, hogy ilyen tapasztalata és gyakorlata nem volt, megoldotta ezt a feladatot. Nem dőlt be a város költségvetése, nem volt ellátatlan intézmény, kifizetetlen bér.

ÁLLÍTOM, KALOCSÁN A FEJLŐDÉS ZÁLOGA A FOLYTONOSSÁG, AMIT REMÉLEM, TŐLEM JÓ SZÍVVEL VESZNEK.

Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek, amiket felsoroltam, szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tarthatja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről. Én láttam már ilyet, és ilyenkor elszalad az idő. Nagyon bízom abban, hogy sokan itt leszünk a jelenlévők közül is, amikor a most alapkőletétellel induló óvoda elkészül. Ez a remény tölt el, amikor az alapkövet, az időkapszulát letesszük."- mondta a képviselő.

A folytatásban Font Sándor, Rideg László, dr. Filvig Géza és Szabóné Juhász Ildikó az időkapszulát elhelyezték az alapkő felett. 

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: KALOhírek


Az ünnepség a szózat közös eléneklésével zárult.

A TOP Plusz-3.3.1-21-BK1-2022-00019 azonosító számú, Petőfi Sándor utcai tagóvoda bővítése projekt megvalósítása 2024. május hónapban kezdődik és legkésőbb 1,5 év múlva befejeződik. A beruházás teljes költsége 550 millió forint. Az új óvodai szárny három új csoportszobát, hozzá vizesblokkot, egy tornaszobát és kiegészítő helyiséget foglal magában, mintegy 500 négyzetméter hasznos alapterülettel. Az óvodai szárny építésén kívül az udvar rendezése, parkosítása is a projekt részét képezi, továbbá kerítés és kiegészítő építmények épülnek, és még néhány parkoló is létesül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK