2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Folyamatban a Szent Kereszt Kórház 1,1 milliárdos fejlesztése

2015. 12. 01., 14:43

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza történetében minden bizonnyal a jeles események között szerepel majd 2015. december 1-je, amikor ünnepélyes keretek között, sajtórendezvényen mutatták be a folyamatban lévő, a Széchenyi Terv keretében megvalósuló TIOP 2.2.6-12/1B-2013-0013 azonosító számú projektet. A megyei, a kiskunfélegyházi és a kalocsai kórház integrációját segítő, közel 3 milliárd forint beruházási összegű projekt részeként 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a kalocsai intézményben. Amint arra dr. Mócza György főigazgató-helyettes beszédében rámutatott, a beruházás 100 százalékos uniós támogatásból valósul meg és kifejezetten az integrációt segítő, egyben magasabb szintű ellátást biztosító fejlesztéseket tartalmaz.

A főigazgató-helyettes a kalocsai polgármester, dr. Balogh Melindamegyei tisztifőorvos, a Kiskunfélegyházi Kórház vezetésének, a kórház dolgozóinak köszöntése után felelevenítette az intézmény megmentéséért, fejlődő pályára állításáért tett erőfeszítéseket. Mint fogalmazott, az újabb beruházás is segít annak elérésében, hogy a beutalási körzetébe tartozó 72 ezer ember a kalocsai kórházat keresse fel gyógyulása, egészsége megőrzése érdekében.

A két másik kórházzal közösen elnyert 3 milliárd forint egyedülálló esélyt adott a kalocsai intézménynek a magasabb színvonalú ellátás feltételrendszerének megteremtésére, mely elősegíti az integrált ellátást a kecskeméti anyakórházzal, jelentősen csökkentve a betegterheket, például a felesleges utaztatást.

A sürgősségi ellátás és a digitális radiológia infrastruktúrájának korszerűsítésével, a központi betegfogadó és -kiszolgáló terek kialakításával olyan jelentős előrelépés történik a kórházban, amelynek szinte valamennyi szakterületre jótékony hatása lesz.

A rendelkezésre álló forrás segítségével a Szent Kereszt Kórház főépületét mintegy 2000 négyzetméter alapterületen átalakítják. Ebből közel 150 négyzetméter lesz új építésű.
A főépület utcafrontjára nyílóan központi főbejáratot, betegfogadó teret, betegirányítót alakítanak ki, és ezek informatikai feltételeit is biztosítják. A főépületbe kerülnek át a szakrendelések és azok a szolgáltatások, amelyek jelenleg az úgynevezett régi SZTK-ban működnek. Ezzel egy tömbbe kerül a teljes járóbeteg-ellátás, megkönnyítve a betegek kórházon belüli tájékozódását, lerövidítve és optimalizálva a betegutakat.

A sürgősségi ellátás területén is jelentős fejlesztés történik. A 8 ágyas, a szakmai besorolás szerint SO1 szintű sürgősségi osztály a „C” épületből átkerül a „B” épület mélyföldszintjén jelenleg üzemelő konyha helyére, míg a központi betegfelvételt a jelenlegi intézményi gyógyszertár mára már feleslegessé vált területén alakítják ki.

Az 500 négyzetméteres alapterületű sürgősségi osztályhoz fedett mentőbeálló csatlakozik. Fejlesztik a képalkotó diagnosztikát: digitális röntgen gépeket telepítenek, korszerű ultrahang berendezéseket szereznek be, amelyek a teleradiológia működtetését teszik lehetővé. Minden áthelyezésre kerülő szakrendelő – mint például a szemészet, az urológia – új műszerparkot kap, emellett megújulnak az endoszkópos és műtéti eszközök, műszerek is. A projekt segítségével a műszerek és berendezések átlagéletkora 6-7 évvel csökken.

Jelentős mértékű fejlesztés várható az informatika területén is, hiszen az a két tagkórház csatlakozásával az egységes működés, a betegellátás összehangolásának elengedhetetlen feltétele.

A gyógyítás körülményeinek korszerűsítése egyben a munkafeltételek javulását is eredményezi. Ennek következtében nőhet a Kalocsai Szent Kereszt Kórház munkaerő-megszerző, és -megtartó képessége, csökkenhet a fluktuáció.

Az eseményen részt vett dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere, aki arra emlékeztetett, hogy a Kalocsa-Paks Duna-híd tervezése, a Paks II. Atomerőmű megvalósításának előkészítése folyamatban van, ennek következtében a megaberuházáshoz a Kalocsai Szent Kereszt Kórház lesz a legközelebb, csupán 12 kilométerre. Ez a körülmény hosszú távon megalapozza az intézmény létjogosultságát, a további fejlesztésekre is hatása lehet.

A sajtótájékoztató az építkezés helyszínének megtekintésével zárult.

A projekt pontos címe: TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0013 „Kecskeméti Megyei Kórház – Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Kórház-Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ Integrációs programja”. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Műszaki
2015-12-02 21:43:38
Gratulálunk az új kórház igazgatónak, az intézkedéseit jóváhagyó valamennyi illetékesnek, bárki és bármilyen szinten és magasan legyen! Sikerült elbizonytalanítani, megosztani a kórházi dolgozókat, a várost és a környéket, ha helyettesnek olyan embert talált, aki SZDSZ támogatással éveken át volt városi képviselő, TGA, ja , és a testülete bizalmából kórház igazgató, csak éppen csődbiztost kellett kirendelni. Az meg ki lett volna, mint a volt falubelije. Az új önkormányzat nem véletlenül vált meg tőle, utána a Fidesz, KDNP igen kemény munkával, lobbbival állította talpra a kórházat. Jöttek a kitűnő sebészek, lett sürgősségi, újra nyitott a gyerekosztály, a volt szdsz-esek támadták, de megtörtént az egyesülés Kecskeméttel. Akkor ennek a jó kis döntésnek most mi és ki által az üzenete? Éleslátásból jeles, a volt szdsz mszp, dk tagozata joggal örülhet, dicsekedhet a városházán, kocsmában, piacon, taggyűésen, hogy ott is "mi" vagyunk. És ahogy a képeken látom, tényleg "ott "vannak, kár tagadni, 20 évig egy pártgyűlésre jártak a Hunyadi utcába. Nem volt aki ezt elmondja ennek az új embernek? Mondják a bentiek, a helyettesítéssel megbízottnak külön iroda jár , ott még nincs titkárnője. A nagy fejlesztés nem tudom szól-e arról, hogy talán a helyettesítéssel megbízott igazgatóhoz tartozó rendelőintézetben a reumatológián márciusra van időpont, ha valaki most bejelentkezik. Három és fél hónap, addig el is temethetik. Órai várakozás után kiszólnak, nem lesz a főorvos. A stílust hagyjuk, az maga az ember, de hogy mit meg nem enged magának egy asszisztens. É csak mindig itt. Nem csoda, ha fogja magát a beteg, és elmegy innen néhány betegségével Bajára, Pécsre, Pestre, Szegedre a kórházba, vagy magánrendelőbe. Nem mindennel, mert szerencsére itt is vannak jó és emberséges orvosok. A háziorvosom volt a legjobban meglepődve, amikor hallotta, ki helyettesíti az igazgatót. Nem csoda, hogy nem értette.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés