2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Helikopter leszállót alakíthatnak ki a kalocsai kórház „D” épületének helyére tervezett új komplexum tetején

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 23., 08:43

A kórház jövőbeni szerepével, Paks II-vel összefüggő feladataival kapcsolatban látogatott Kalocsára január 22-én dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki az atomerőmű beruházás úgynevezett kerítésen kívüli fejlesztéséért felelős szakemberrel érkezett az intézménybe. A két vendég Font Sándor országgyűlési képviselővel, dr. Svébis Mihály főigazgatóval és dr. Mócza György főigazgató-helyettessel ült egy asztalhoz, hogy a kórház által korábban előterjesztett fejlesztési javaslatot átbeszéljék, az államtitkár a helyszínen tájékozódjon. Az esemény után Font Sándor tartott információkban gazdag sajtótájékoztatót.

Font Sándor országgyűlési képviselő felelevenítette azokat az eseményeket, amikor Süli Jánossal, a Paks II beruházásért felelős miniszterrel járták be a kórházat, de mint mondta, ők értelemszerűen nem orvosszakmai szemüvegen keresztül szemlélték a kórház állapotát és adottságait.

Forrás: Font Sándor

Ezt követően dr. Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszterrel és dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárral folytatott tárgyalásai eredményeként született a miniszteri döntés arról, hogy a Paks II beruházáshoz legközelebbi kalocsai kórházat kell a csúcs időben akár 8-10 ezer ember elsődleges ellátó helyévé fejleszteni. Időközben az intézmény vezetése egy fejlesztési javaslatot tett le az asztalra. Ennek áttanulmányozása után érkezett Kalocsára dr. Horváth Ildikó kedden.

2008-tól napjainkig tartó időszakról tájékoztattak

Font Sándor elmondta: Dr. Svébis Mihály vezetésével egy nagyon részletes tájékoztatást kapott az államtitkár egyebek mellett arról, hogy a kórház területre, az infrastruktúra döntő részére, és a személyzetre vonatkozóan milyen adottságokkal rendelkezik.

AZ ÉPÜLETEGYÜTTES BEJÁRÁSA KÖZBEN AZ ÁLLAMTITKÁR SZÁMÁRA IS EGYÉRTELMŰVÉ VÁLT, HOGY A LEGELHANYAGOLTABB ÁLLAPOTBAN LÉVŐ „D” ÉPÜLET – AMI AZ ELMÚLT HÉTEN EGY POLITIKAI POLÉMIA TÁRGYA IS VOLT, ÉS EBBEN SAJTÓKÖZLEMÉNY IS SZÜLETETT – VONATKOZÁSÁBAN A LEBONTÁS A LEGCÉLRAVEZETŐBB MEGOLDÁS.

A lebontott épület helyén egy teljesen új épületegyüttest létesítenének. Azt a bejárás során az államtitkár maga is megállapította, hogy a főépületek a korábbi fejlesztések következtében elég jó állapotban vannak, ám szükség szerint korszerűsítésre, bővítésre ott is szükség lesz. Ezen túl szóba került a helikopteres mentés fogadásához szükséges leszálló hely létesítése. Jelenleg a mentőszolgálat helikoptere a művese állomás mellette sportpályán száll le, ami távol esik a kórháztól.  Az új leszálló helynek, másik kórházak tapasztalataiból kiindulva, a D épület helyén épülő új komplexum tetejét javasolták. Ám hogy ez valóra váljon, a leszállóhelynek légügyi hatósági és egyéb követelménynek kell majd megfelelnie.

Forrás: Font Sándor

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy ugyan az államtitkár a helyszín tájékozódása alkalmával a javaslatokkal egyetértett, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyelőre nincs mögötte miniszteri, és főleg, ha az még egyet is ért majd a fejlesztés végső változatával, a kormány döntése. Ugyanakkor a mai fontos állomása a jövőbeni tervek megvalósításának – mondta Font Sándor.

Elérkeztünk oda, hogy a kormány képviselője járt nálunk

Font Sándor aláhúzta, hogy a keddi látogatás mérföldkő a kalocsai kórház Paks II-vel kapcsolatos felfejlesztése kérdésében. Már a látogatás alkalmával sok hasznos információ cserélt gazdát, így az államtitkár magával vihette azt a képzeletbeli csomagot, ami kiegészíti azt a fizikai fejlesztési dokumentációt, amit az intézmény vezetése állított össze és terjesztett fel az államtitkárságnak.

Hogyan tovább?

A folytatásról szólva elhangzott: a szakmai felső vezetés elkezdi a további egyeztetéseket, hogy körvonalazódjanak az olyan alapvető kérdések; mekkora a Pakss II-vel belépő várható betegszám? Mely osztályok bővítésével, orvostechnikai, orvostechnológiai fejlesztésekkel valósuljon meg a továbbra is körzetközponti ellátást biztosító kalocsai kórház egészségügyi ellátó hellyé történő fejlesztése?

Forrás: Font Sándor

A képviselő nem zárta ki, hogy a legközelebbi klinikák, kórházak, Pécs, Szeged, Budapest egyes osztályait is a Paks II-vel összefüggésben fejlesztik majd, hiszen a légi szállítással gyorsan leküzdhető a földrajzi távolság.

AZ ELLÁTÁS ORVOSSZAKMAI HATÁRVONALÁNAK,SZINTJEINEK MEGHÚZÁSÁVAL VÁLIK MAJD EGYÉRTELMŰVÉ, HOGY KALOCSÁN MILYEN CÉLOK, FELADATOK MENTÉN KEZDIK MEG A FEJLESZTÉST.

Nyilván olyan ellátásokat nem szabad felvállalni, ami a speciális szakértelem, vagy megfelelő betegszám miatt a jövőben nem fenntartható – fogalmazott Font Sándor.

Mint elhangzott,

A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS AZ LESZ, AMIKOR A MINISZTER EGYETÉRTŐ ELŐTERJESZTÉSÉRE A KORMÁNY DÖNT MAJD A BERUHÁZÁS PÉNZÜGYI HÁTTÉRÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL.

Mindezzel együtt jó hír, hogy nem a kalocsai kórház leépítéséről, hanem fejlesztéséről, modernizálásáról folynak a szakmai egyeztetések - mondta Font Sándor.

A képviselő nem hallgatta el, hogy hazánk, de egész Európa orvoshiányára tekintettel komoly kihívás lesz majd megfelelő felkészültségű, orvossal, ápolókkal, kiszolgáló személyzettel feltölteni az intézményt. Ám abban bíznak, hogy a fejlesztés híre és főleg gyakorlata hosszú távon nyit majd perspektívát az ide érkező, vagy érdeklődő szakemberek előtt. „Abban gondolkodunk, ha a kalocsai fejlesztés a miniszter és a kormány támogatását bírja, ez egy olyan patinás kórház lehet, ami a híd megépülésével mind a betegeknek, mind az itt dolgozóknak biztosítja, hogy a korszerű ellátóhely karnyújtásnyira legyen az autópályától."
 
Ha így lesz, az itt letelepülő orvosok nem érezhetik majd úgy, hogy ez egy olyan 17 ezer lakosú kisváros, kórház, amelyik a kevés osztályával, nem csúcs felszereltségével nem jelent szakmai kihívást. Ezt a képet szeretnék radikálisan megváltoztatni a kalocsai kórházzal kapcsolatban, mert a jövő az pont ennek az ellenkezője.”- mondta Font Sándor.

Az irány a fejlesztés

Újságírói kérdésekre válaszolva a képviselő elmondta:

AZ EGYEZTETÉS SORÁN FEL SEM MERÜLT, HOGY A KALOCSÁN JELENLEG MŰKÖDŐ OSZTÁLYOK BÁRMELYIKE A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÓHELLYÉ ALAKÍTÁS KÖVETKEZTÉBEN MEGSZŰNNE.

Az irány valamennyi osztálynál a fejlesztés. Mint elhangzott,

FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A PAKS II BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSA AZ EREDETI ELKÉPZELÉSEKHEZ KÉPEST CSÚSZÁSBAN VAN, VAGY LESZ-E, A TERVEZÉS UTOLSÓ STÁDIUMÁBAN LÉVŐ DUNA-HÍD ÉS A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSE MEGY AZ ELŐRE KIJELÖLT ÚTON,

hogy szerencsés esetben mire az atomerőmű  építése megkezdődik, mindkettő nagyberuházás elkészüljön- fejtette ki a képviselő.

Forrás: Zsiga Ferenc

Font Sándor szerint a „D” épület lebontása esetén az ott elhelyezett osztályokat vagy helyben kell elhelyezni, - erre például a volt rendelőintézet épülete alkalmas lehet, vagy ideiglenesen, az építés idejére más, környező kórházak veszik át ezeknek a betegeknek az ellátását, hogy aztán majd az új helyre térjenek vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés