2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Helikopter leszállót alakíthatnak ki a kalocsai kórház „D” épületének helyére tervezett új komplexum tetején

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 23., 08:43

A kórház jövőbeni szerepével, Paks II-vel összefüggő feladataival kapcsolatban látogatott Kalocsára január 22-én dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki az atomerőmű beruházás úgynevezett kerítésen kívüli fejlesztéséért felelős szakemberrel érkezett az intézménybe. A két vendég Font Sándor országgyűlési képviselővel, dr. Svébis Mihály főigazgatóval és dr. Mócza György főigazgató-helyettessel ült egy asztalhoz, hogy a kórház által korábban előterjesztett fejlesztési javaslatot átbeszéljék, az államtitkár a helyszínen tájékozódjon. Az esemény után Font Sándor tartott információkban gazdag sajtótájékoztatót.

Font Sándor országgyűlési képviselő felelevenítette azokat az eseményeket, amikor Süli Jánossal, a Paks II beruházásért felelős miniszterrel járták be a kórházat, de mint mondta, ők értelemszerűen nem orvosszakmai szemüvegen keresztül szemlélték a kórház állapotát és adottságait.

Forrás: Font Sándor

Ezt követően dr. Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszterrel és dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárral folytatott tárgyalásai eredményeként született a miniszteri döntés arról, hogy a Paks II beruházáshoz legközelebbi kalocsai kórházat kell a csúcs időben akár 8-10 ezer ember elsődleges ellátó helyévé fejleszteni. Időközben az intézmény vezetése egy fejlesztési javaslatot tett le az asztalra. Ennek áttanulmányozása után érkezett Kalocsára dr. Horváth Ildikó kedden.

2008-tól napjainkig tartó időszakról tájékoztattak

Font Sándor elmondta: Dr. Svébis Mihály vezetésével egy nagyon részletes tájékoztatást kapott az államtitkár egyebek mellett arról, hogy a kórház területre, az infrastruktúra döntő részére, és a személyzetre vonatkozóan milyen adottságokkal rendelkezik.

AZ ÉPÜLETEGYÜTTES BEJÁRÁSA KÖZBEN AZ ÁLLAMTITKÁR SZÁMÁRA IS EGYÉRTELMŰVÉ VÁLT, HOGY A LEGELHANYAGOLTABB ÁLLAPOTBAN LÉVŐ „D” ÉPÜLET – AMI AZ ELMÚLT HÉTEN EGY POLITIKAI POLÉMIA TÁRGYA IS VOLT, ÉS EBBEN SAJTÓKÖZLEMÉNY IS SZÜLETETT – VONATKOZÁSÁBAN A LEBONTÁS A LEGCÉLRAVEZETŐBB MEGOLDÁS.

A lebontott épület helyén egy teljesen új épületegyüttest létesítenének. Azt a bejárás során az államtitkár maga is megállapította, hogy a főépületek a korábbi fejlesztések következtében elég jó állapotban vannak, ám szükség szerint korszerűsítésre, bővítésre ott is szükség lesz. Ezen túl szóba került a helikopteres mentés fogadásához szükséges leszálló hely létesítése. Jelenleg a mentőszolgálat helikoptere a művese állomás mellette sportpályán száll le, ami távol esik a kórháztól.  Az új leszálló helynek, másik kórházak tapasztalataiból kiindulva, a D épület helyén épülő új komplexum tetejét javasolták. Ám hogy ez valóra váljon, a leszállóhelynek légügyi hatósági és egyéb követelménynek kell majd megfelelnie.

Forrás: Font Sándor

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy ugyan az államtitkár a helyszín tájékozódása alkalmával a javaslatokkal egyetértett, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyelőre nincs mögötte miniszteri, és főleg, ha az még egyet is ért majd a fejlesztés végső változatával, a kormány döntése. Ugyanakkor a mai fontos állomása a jövőbeni tervek megvalósításának – mondta Font Sándor.

Elérkeztünk oda, hogy a kormány képviselője járt nálunk

Font Sándor aláhúzta, hogy a keddi látogatás mérföldkő a kalocsai kórház Paks II-vel kapcsolatos felfejlesztése kérdésében. Már a látogatás alkalmával sok hasznos információ cserélt gazdát, így az államtitkár magával vihette azt a képzeletbeli csomagot, ami kiegészíti azt a fizikai fejlesztési dokumentációt, amit az intézmény vezetése állított össze és terjesztett fel az államtitkárságnak.

Hogyan tovább?

A folytatásról szólva elhangzott: a szakmai felső vezetés elkezdi a további egyeztetéseket, hogy körvonalazódjanak az olyan alapvető kérdések; mekkora a Pakss II-vel belépő várható betegszám? Mely osztályok bővítésével, orvostechnikai, orvostechnológiai fejlesztésekkel valósuljon meg a továbbra is körzetközponti ellátást biztosító kalocsai kórház egészségügyi ellátó hellyé történő fejlesztése?

Forrás: Font Sándor

A képviselő nem zárta ki, hogy a legközelebbi klinikák, kórházak, Pécs, Szeged, Budapest egyes osztályait is a Paks II-vel összefüggésben fejlesztik majd, hiszen a légi szállítással gyorsan leküzdhető a földrajzi távolság.

AZ ELLÁTÁS ORVOSSZAKMAI HATÁRVONALÁNAK,SZINTJEINEK MEGHÚZÁSÁVAL VÁLIK MAJD EGYÉRTELMŰVÉ, HOGY KALOCSÁN MILYEN CÉLOK, FELADATOK MENTÉN KEZDIK MEG A FEJLESZTÉST.

Nyilván olyan ellátásokat nem szabad felvállalni, ami a speciális szakértelem, vagy megfelelő betegszám miatt a jövőben nem fenntartható – fogalmazott Font Sándor.

Mint elhangzott,

A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS AZ LESZ, AMIKOR A MINISZTER EGYETÉRTŐ ELŐTERJESZTÉSÉRE A KORMÁNY DÖNT MAJD A BERUHÁZÁS PÉNZÜGYI HÁTTÉRÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL.

Mindezzel együtt jó hír, hogy nem a kalocsai kórház leépítéséről, hanem fejlesztéséről, modernizálásáról folynak a szakmai egyeztetések - mondta Font Sándor.

A képviselő nem hallgatta el, hogy hazánk, de egész Európa orvoshiányára tekintettel komoly kihívás lesz majd megfelelő felkészültségű, orvossal, ápolókkal, kiszolgáló személyzettel feltölteni az intézményt. Ám abban bíznak, hogy a fejlesztés híre és főleg gyakorlata hosszú távon nyit majd perspektívát az ide érkező, vagy érdeklődő szakemberek előtt. „Abban gondolkodunk, ha a kalocsai fejlesztés a miniszter és a kormány támogatását bírja, ez egy olyan patinás kórház lehet, ami a híd megépülésével mind a betegeknek, mind az itt dolgozóknak biztosítja, hogy a korszerű ellátóhely karnyújtásnyira legyen az autópályától."
 
Ha így lesz, az itt letelepülő orvosok nem érezhetik majd úgy, hogy ez egy olyan 17 ezer lakosú kisváros, kórház, amelyik a kevés osztályával, nem csúcs felszereltségével nem jelent szakmai kihívást. Ezt a képet szeretnék radikálisan megváltoztatni a kalocsai kórházzal kapcsolatban, mert a jövő az pont ennek az ellenkezője.”- mondta Font Sándor.

Az irány a fejlesztés

Újságírói kérdésekre válaszolva a képviselő elmondta:

AZ EGYEZTETÉS SORÁN FEL SEM MERÜLT, HOGY A KALOCSÁN JELENLEG MŰKÖDŐ OSZTÁLYOK BÁRMELYIKE A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÓHELLYÉ ALAKÍTÁS KÖVETKEZTÉBEN MEGSZŰNNE.

Az irány valamennyi osztálynál a fejlesztés. Mint elhangzott,

FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A PAKS II BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSA AZ EREDETI ELKÉPZELÉSEKHEZ KÉPEST CSÚSZÁSBAN VAN, VAGY LESZ-E, A TERVEZÉS UTOLSÓ STÁDIUMÁBAN LÉVŐ DUNA-HÍD ÉS A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSE MEGY AZ ELŐRE KIJELÖLT ÚTON,

hogy szerencsés esetben mire az atomerőmű  építése megkezdődik, mindkettő nagyberuházás elkészüljön- fejtette ki a képviselő.

Forrás: Zsiga Ferenc

Font Sándor szerint a „D” épület lebontása esetén az ott elhelyezett osztályokat vagy helyben kell elhelyezni, - erre például a volt rendelőintézet épülete alkalmas lehet, vagy ideiglenesen, az építés idejére más, környező kórházak veszik át ezeknek a betegeknek az ellátását, hogy aztán majd az új helyre térjenek vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 06. 07., 10:16
Szinte elkényezteti a kiskőrösi és környékbeli komolyzene kedvelőket az a koncertkínálat, ami az utóbbi időben elérhető a városban. Helyi kötődésű, világhírű pályát befutott művészek látogattak vissza több alkalommal is szülővárosukba, hogy virtuóz játékukkal elkápráztassák a műértő közönséget.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 09., 08:38
Megszaporodtak a kullancsok az egész országban, de különösen a városokban. Még >>>
2023. 06. 08., 16:37
A NOVOFER Alapítvány, a reál tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése érdekében „TUDATOS EGÉSZSÉG” címmel idén is meghirdette a Gábor Dénes Ösztöndíj pályázatot a hazai és a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások körében. Még >>>
2023. 06. 08., 11:29
- Miért jöttél? A boldogság Kék Madaráért, a műsorokért, a fellépő művészekért, a szórakozásért, a támogatásért, a beteg gyermekekért? Nem számít, jöttél! Tömegével jöttél, mosolyogva, csillogó szemmel, várakozó mosollyal, földöntúli boldogsággal a végén. Még >>>
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK