2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai szezonnyitány a Főszékesegyházban – Meglepetésekkel teli ünnepség volt

2017. 03. 17., 08:39

Március 15-én, 15 órára hívta a Szentháromság téren folyó beruházások gyümölcsei iránt érdeklődőket a Kalocsai Érsekség az ASTRICEUM Érseki Múzeumba, illetve a Főszékesegyházba. Ez volt ugyanis a nap, amelyet az új, illetve a régi-új épület hivatalos turisztikai nyitónapjaként hirdettek meg, és e napra ingyenes betekintést, valamint körbevezetést biztosítottak a szép számmal megjelent tömegnek.

Előzetes regisztrációt követően a több száz érdeklődő a nagytemplom padsoraiban foglalhatott helyet (szinte zsúfolásig meg is töltve azokat), ahol dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte őket, bejelentvén, hogy ettől a naptól

az idegenforgalom számára is folyamatosan elérhető lesz úgy az újonnan épült és Szekeres Erzsébet szenteket ábrázoló textilkiállításával, valamint az Érseki Kincstár egyes tárgyaival kibővített Astriceum, mint a barokk terében teljesen megújult Főszékesegyház.

Forrás: KALOhírek

Ugyan a Himnusz és Szózat szólamaiból építkező, Leányfalusi Vilmos-féle improvizációtól zengő orgonaszó még nem a templom legendás Angster-orgonájának sípjaiból töltötte meg a teret, a főpásztor elmondta, hogy a húsvéti szentmisére reménykednek abban, hogy már a „régi orgonán” játszhat Vilmos atya.

Arról már az érsekség beruházásait vezető főépítész, Vörös Márta mérnök beszélt rövid templomismertetőjében, hogy a hangszert a nagy múltú pécsi Angster cég szakemberei újították fel és hangolják újra. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az impozáns kalocsai hangszerkirálynő hangzását újonnan vásárolt és beépített spanyolkürtök teszik majd még különlegesebbé.

Forrás: KALOhírek

Az esemény kiemelt pillanata volt, amikor a mérnökasszony felkérte Bábel érseket, hogy az újraaranyozott szószékre lépve szóljon néhány szót a megjelenteknek. Ez azért is számított kuriózumnak, mert egykoron a liturgiában rendeltetésszerűen ezen funkciót töltötte be a szószék, ahogy arra az érsek is rávilágított, a hangosítási rendszerek és mikrofonok templomi bevezetése óta ez a szokás kikopott.

A templomtörténeti és néhány újdonságra figyelmet irányító előadást követően a megjelentek megnézhették az ASTRICEUM Érseki Múzeum tárlatait, kisebb csoportokban megcsodálhatták a kastélyban lévő egyedülálló könyvtár turisták által is előszeretettel látogatott Patachich-termét, valamint a Főszékesegyház homlokzatáról korábban levett, majd újrafaragást követően visszahelyezett Szent Péter és Szent Pál szobrainak maradványait is megtekintették az ASTRICEUM udvarában.

Forrás: KALOhírek

Érdekességképpen itt már az ugyancsak újrafaragás alatt álló Szentháromság szobor egy kis szeletét is kiállították az érdeklődők kedvéért.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés