2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai szezonnyitány a Főszékesegyházban – Meglepetésekkel teli ünnepség volt

2017. 03. 17., 08:39

Március 15-én, 15 órára hívta a Szentháromság téren folyó beruházások gyümölcsei iránt érdeklődőket a Kalocsai Érsekség az ASTRICEUM Érseki Múzeumba, illetve a Főszékesegyházba. Ez volt ugyanis a nap, amelyet az új, illetve a régi-új épület hivatalos turisztikai nyitónapjaként hirdettek meg, és e napra ingyenes betekintést, valamint körbevezetést biztosítottak a szép számmal megjelent tömegnek.

Előzetes regisztrációt követően a több száz érdeklődő a nagytemplom padsoraiban foglalhatott helyet (szinte zsúfolásig meg is töltve azokat), ahol dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte őket, bejelentvén, hogy ettől a naptól

az idegenforgalom számára is folyamatosan elérhető lesz úgy az újonnan épült és Szekeres Erzsébet szenteket ábrázoló textilkiállításával, valamint az Érseki Kincstár egyes tárgyaival kibővített Astriceum, mint a barokk terében teljesen megújult Főszékesegyház.

Forrás: KALOhírek

Ugyan a Himnusz és Szózat szólamaiból építkező, Leányfalusi Vilmos-féle improvizációtól zengő orgonaszó még nem a templom legendás Angster-orgonájának sípjaiból töltötte meg a teret, a főpásztor elmondta, hogy a húsvéti szentmisére reménykednek abban, hogy már a „régi orgonán” játszhat Vilmos atya.

Arról már az érsekség beruházásait vezető főépítész, Vörös Márta mérnök beszélt rövid templomismertetőjében, hogy a hangszert a nagy múltú pécsi Angster cég szakemberei újították fel és hangolják újra. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az impozáns kalocsai hangszerkirálynő hangzását újonnan vásárolt és beépített spanyolkürtök teszik majd még különlegesebbé.

Forrás: KALOhírek

Az esemény kiemelt pillanata volt, amikor a mérnökasszony felkérte Bábel érseket, hogy az újraaranyozott szószékre lépve szóljon néhány szót a megjelenteknek. Ez azért is számított kuriózumnak, mert egykoron a liturgiában rendeltetésszerűen ezen funkciót töltötte be a szószék, ahogy arra az érsek is rávilágított, a hangosítási rendszerek és mikrofonok templomi bevezetése óta ez a szokás kikopott.

A templomtörténeti és néhány újdonságra figyelmet irányító előadást követően a megjelentek megnézhették az ASTRICEUM Érseki Múzeum tárlatait, kisebb csoportokban megcsodálhatták a kastélyban lévő egyedülálló könyvtár turisták által is előszeretettel látogatott Patachich-termét, valamint a Főszékesegyház homlokzatáról korábban levett, majd újrafaragást követően visszahelyezett Szent Péter és Szent Pál szobrainak maradványait is megtekintették az ASTRICEUM udvarában.

Forrás: KALOhírek

Érdekességképpen itt már az ugyancsak újrafaragás alatt álló Szentháromság szobor egy kis szeletét is kiállították az érdeklődők kedvéért.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK