2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen átadták a megújult temetői ravatalozókápolnát – A 200 milliós pályázati projektben a környezetet és a kerítést is felújították

Illés György Cinó  |  2022. 11. 02., 10:29

Tegnap, Mindenszentek ünnepén a kalocsai köztemetőben tartották az ünnepélyes átadóját annak a mintegy kétszáz millió forintos pályázati forrás felhasználásával megvalósult fejlesztést, amelynek keretében teljesen felújították a ravatalozót és a kápolnát, a környező területeket, közlekedési felületeket, valamint az Alkony és a Béke utca felőli kerítést. A tavaszi projektindítástól kezdve mostanáig ideiglenes ravatalozóhelyen lehetett megtartani a búcsúztató alkalmakat, kegyeleti szertartásokat. A verőfényes, gyönyörű őszi időben megtartott ünnepségen köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő. A megújult kegyeleti helyet Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek szentelte föl.

A munkálatok idejére ideiglenes ravatalozót alakítottak ki, ahol a búcsúztatókat méltóképp meg lehetett tartani. Az ideiglenes kegyeleti helyszín május derekán készült el. Az átmeneti megoldásról márciusban határozott a képviselő-testület, egyúttal november elsejét jelölve meg a projekt véghatáridejének, amit sikerült is megtartani.

A felújításra – valamint a Csajda-kerti játszótér létesítésére – tavaly decemberben nyert összesen 250 millió forintos pályázati támogatást az önkormányzat. A kedvezményezett projektekről hamarosan Font Sándor közölt részleteket, világossá téve, hogy a temetői felújításokhoz 200 millió, a játszótár kialakítására 50 millió áll a város rendelkezésére.
A játszótér már a télutótól ütemesen épült, így már áprilisban is előrehaladott állapotokról számolhattunk be képgalériával illusztrált cikkünkben, és
gyermeknap alkalmából már át is adták, a tegnap átadóval pedig a teljes, 250 milliós projekt is lezárult.

A délután négy órakor kezdődött ünnepség kezdetén Filvig Géza polgármester köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezve ki, Mindenszentek ünnepén, halottak napjának előestéjén ilyen jeles eseményre kerülhet sor.

Nagyon hosszú évekig álltunk úgy itt a kápolna előtt temetési szertartásokon, amikor nagyon méltatlan volt ennek a kápolnának az állapota.(…) Ebben mindent kalocsai család érintett, a temetési szertartáson, búcsúztatón egyébként is nehéz órákat élünk át. Hogy a temetői kápolnát és környezetét ehhez méltóvá tegyük, már régi kötelességük volt.”
– mondta a polgármester, fölidézve, hogy a fejlesztés előkészítésének időszakában a kikalkulált, mintegy 200 millió forintos igénnyel megkereste Font Sándor képviselőt, akinél kedvező fogadtatásra talált, egyből az ügy élére állt, és Kalocsára hozzásegítette ehhez a forráshoz.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A képviselő közbenjárását a polgármester ezúton is megköszönte, és köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és -fejlesztési osztályának az előkészítő munkáért, a Kalo-Bau Kft.-nek és az alvállalkozóknak a pontos kivitelezésért, valamit a Vagyonhasznosítási Kft. minden munkatársának, aki kivette részét ebből a munkából, erőn felül teljesítve, annak érdekében, hogy határidőre megvalósuljon ez a beruházás, és végre méltó környezetben folyhassanak a temetési szertartások.

A továbbiakban Font Sándor országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait. Emlékeztetett, hogy Kalocsa városa a történelmi hagyományok miatt túlnyomórészt katolikus eredetű, de más egyházak hívei és a felekezethez nem tartozó kalocsaiak is itt helyezik végső nyugalomra.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Elmondta: képviselősége folytán többször jelen volt közeli ismerősei, munkatársai itt megtartott temetésén, így ismertek voltak előtte ennek a ravatalozónak a gyengeségei, a megfelelő kiszolgáló helyiségek hiánya és a környezet általános avultsága, így érthető volt az igény, hogy méltó környezetet teremtsenek a végtisztesség megadásához – ennek az igénynek tett eleget, amikor a kisvárosi program keretében a kalocsai pályázatot az indokokat megértő elbírálók elé vitte.

A képviselő emlékeztetett: a pályázathoz tartozott még egy, a halál és búcsúzás helyszínének mintegy ellentétpárjaként az élet kezdetének időszakát jelképező beruházás felújítás, hiszen a Csajda-kertben néhány hónappal ezelőtt egy a kor minden igényét kielégítő játszóteret adtak át.

Ezt követően Bábel Balázs érsek megáldotta a megújult kápolnát.
A szertartáson Szent Lukács könyvéből hangzott el szentlecke, amely Jézus keresztre feszítésétől és azt követő jelektől a feltámadást kijelentő angyali üzenetig idézte föl a megváltás történetét.

Amióta ember az ember, eltemeti halottait és itt kezdődik az emberség. Mindig a legnagyobb gyalázatnak számított, ha nem lehetett eltemetni a halottakat, gondoljunk Antigonéra, a görög dráma hősnőjére, aki belehalt abba, hogy eltemethesse testvérét, vagy a bibliai Tóbiásra, aki nagy küzdelmek árán tudta eltemetni hittestvéreit. De magyar földön, nem is olyan rég, a mi életünkben történt meg az, hogy nem temettek el embereket kegyelettel, hanem csak elvermelték őket, és el kellett telnie 50-60 évnek, hogy meg lehessen adni nekik a végtisztességet.”– emlékeztetett a szomorú kultúrtörténeti és történelmi példákat. Hozzátette: a halál mindig tiszteletet parancsol, a temető ennélfogva tiszteletreméltó hely.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


MI KERESZTÉNYEK, KATOLIKUSOK AZT MONDJUK, HOGY SZENT HELY, EZÉRT A LEGNAGYOBB BARBÁRSÁGOK KÖZÉ TARTOZIK, HA VALAKI KÁRT TESZ A SÍROKBAN.

Talán a kereszténység az egyetlen vallás, amelyik felül tud emelkedni a halál fölött érzett emberi, egzisztenciális szomorúságon, mert

SOSEM LEHET ERŐSEBB A FÁJDALOM A FELTÁMADÁSBA VETETT REMÉNYNÉL, HISZEN JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADT A HALÁLBÓL ÉS MEGÍGÉRTE A FELTÁMADÁST és AZ ÖRÖK ÉLETET

– mondta a főpásztor. Hozzátette: a régi keresztény temetők bejáratnál erre emlékeztet a kápolna bejárata fölött a felújítás során is megőrzött, egymondatos felkiáltás: „Feltámadunk!”

Végezetül Devecseri Gábor költőnek életvégi búcsúzásról szóló, Ha elmész című versét idézte, amelyben az életében nem istenhívő költő is azt írja feleségének: nézze a temető kapuját, azon a föltámadás reményét hirdető feliratot, amelynek biztosítéka Jézus Krisztus.
Bábel Balázs végül köszönetet mondott a felújított ravatalozóért mindazoknak, akik részt vettek a munkában, majd Isten áldását kérve fölszentelte a megújult ravatalozót.
Majd Filvig Géza polgármester kívánt méltóságteljes ünneplést, szeretteinkre való emlékezést a megjelenteknek.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK