2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen átadták a megújult temetői ravatalozókápolnát – A 200 milliós pályázati projektben a környezetet és a kerítést is felújították

Illés György Cinó  |  2022. 11. 02., 10:29

Tegnap, Mindenszentek ünnepén a kalocsai köztemetőben tartották az ünnepélyes átadóját annak a mintegy kétszáz millió forintos pályázati forrás felhasználásával megvalósult fejlesztést, amelynek keretében teljesen felújították a ravatalozót és a kápolnát, a környező területeket, közlekedési felületeket, valamint az Alkony és a Béke utca felőli kerítést. A tavaszi projektindítástól kezdve mostanáig ideiglenes ravatalozóhelyen lehetett megtartani a búcsúztató alkalmakat, kegyeleti szertartásokat. A verőfényes, gyönyörű őszi időben megtartott ünnepségen köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő. A megújult kegyeleti helyet Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek szentelte föl.

A munkálatok idejére ideiglenes ravatalozót alakítottak ki, ahol a búcsúztatókat méltóképp meg lehetett tartani. Az ideiglenes kegyeleti helyszín május derekán készült el. Az átmeneti megoldásról márciusban határozott a képviselő-testület, egyúttal november elsejét jelölve meg a projekt véghatáridejének, amit sikerült is megtartani.

A felújításra – valamint a Csajda-kerti játszótér létesítésére – tavaly decemberben nyert összesen 250 millió forintos pályázati támogatást az önkormányzat. A kedvezményezett projektekről hamarosan Font Sándor közölt részleteket, világossá téve, hogy a temetői felújításokhoz 200 millió, a játszótár kialakítására 50 millió áll a város rendelkezésére.
A játszótér már a télutótól ütemesen épült, így már áprilisban is előrehaladott állapotokról számolhattunk be képgalériával illusztrált cikkünkben, és
gyermeknap alkalmából már át is adták, a tegnap átadóval pedig a teljes, 250 milliós projekt is lezárult.

A délután négy órakor kezdődött ünnepség kezdetén Filvig Géza polgármester köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezve ki, Mindenszentek ünnepén, halottak napjának előestéjén ilyen jeles eseményre kerülhet sor.

Nagyon hosszú évekig álltunk úgy itt a kápolna előtt temetési szertartásokon, amikor nagyon méltatlan volt ennek a kápolnának az állapota.(…) Ebben mindent kalocsai család érintett, a temetési szertartáson, búcsúztatón egyébként is nehéz órákat élünk át. Hogy a temetői kápolnát és környezetét ehhez méltóvá tegyük, már régi kötelességük volt.”
– mondta a polgármester, fölidézve, hogy a fejlesztés előkészítésének időszakában a kikalkulált, mintegy 200 millió forintos igénnyel megkereste Font Sándor képviselőt, akinél kedvező fogadtatásra talált, egyből az ügy élére állt, és Kalocsára hozzásegítette ehhez a forráshoz.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A képviselő közbenjárását a polgármester ezúton is megköszönte, és köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és -fejlesztési osztályának az előkészítő munkáért, a Kalo-Bau Kft.-nek és az alvállalkozóknak a pontos kivitelezésért, valamit a Vagyonhasznosítási Kft. minden munkatársának, aki kivette részét ebből a munkából, erőn felül teljesítve, annak érdekében, hogy határidőre megvalósuljon ez a beruházás, és végre méltó környezetben folyhassanak a temetési szertartások.

A továbbiakban Font Sándor országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait. Emlékeztetett, hogy Kalocsa városa a történelmi hagyományok miatt túlnyomórészt katolikus eredetű, de más egyházak hívei és a felekezethez nem tartozó kalocsaiak is itt helyezik végső nyugalomra.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Elmondta: képviselősége folytán többször jelen volt közeli ismerősei, munkatársai itt megtartott temetésén, így ismertek voltak előtte ennek a ravatalozónak a gyengeségei, a megfelelő kiszolgáló helyiségek hiánya és a környezet általános avultsága, így érthető volt az igény, hogy méltó környezetet teremtsenek a végtisztesség megadásához – ennek az igénynek tett eleget, amikor a kisvárosi program keretében a kalocsai pályázatot az indokokat megértő elbírálók elé vitte.

A képviselő emlékeztetett: a pályázathoz tartozott még egy, a halál és búcsúzás helyszínének mintegy ellentétpárjaként az élet kezdetének időszakát jelképező beruházás felújítás, hiszen a Csajda-kertben néhány hónappal ezelőtt egy a kor minden igényét kielégítő játszóteret adtak át.

Ezt követően Bábel Balázs érsek megáldotta a megújult kápolnát.
A szertartáson Szent Lukács könyvéből hangzott el szentlecke, amely Jézus keresztre feszítésétől és azt követő jelektől a feltámadást kijelentő angyali üzenetig idézte föl a megváltás történetét.

Amióta ember az ember, eltemeti halottait és itt kezdődik az emberség. Mindig a legnagyobb gyalázatnak számított, ha nem lehetett eltemetni a halottakat, gondoljunk Antigonéra, a görög dráma hősnőjére, aki belehalt abba, hogy eltemethesse testvérét, vagy a bibliai Tóbiásra, aki nagy küzdelmek árán tudta eltemetni hittestvéreit. De magyar földön, nem is olyan rég, a mi életünkben történt meg az, hogy nem temettek el embereket kegyelettel, hanem csak elvermelték őket, és el kellett telnie 50-60 évnek, hogy meg lehessen adni nekik a végtisztességet.”– emlékeztetett a szomorú kultúrtörténeti és történelmi példákat. Hozzátette: a halál mindig tiszteletet parancsol, a temető ennélfogva tiszteletreméltó hely.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


MI KERESZTÉNYEK, KATOLIKUSOK AZT MONDJUK, HOGY SZENT HELY, EZÉRT A LEGNAGYOBB BARBÁRSÁGOK KÖZÉ TARTOZIK, HA VALAKI KÁRT TESZ A SÍROKBAN.

Talán a kereszténység az egyetlen vallás, amelyik felül tud emelkedni a halál fölött érzett emberi, egzisztenciális szomorúságon, mert

SOSEM LEHET ERŐSEBB A FÁJDALOM A FELTÁMADÁSBA VETETT REMÉNYNÉL, HISZEN JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADT A HALÁLBÓL ÉS MEGÍGÉRTE A FELTÁMADÁST és AZ ÖRÖK ÉLETET

– mondta a főpásztor. Hozzátette: a régi keresztény temetők bejáratnál erre emlékeztet a kápolna bejárata fölött a felújítás során is megőrzött, egymondatos felkiáltás: „Feltámadunk!”

Végezetül Devecseri Gábor költőnek életvégi búcsúzásról szóló, Ha elmész című versét idézte, amelyben az életében nem istenhívő költő is azt írja feleségének: nézze a temető kapuját, azon a föltámadás reményét hirdető feliratot, amelynek biztosítéka Jézus Krisztus.
Bábel Balázs végül köszönetet mondott a felújított ravatalozóért mindazoknak, akik részt vettek a munkában, majd Isten áldását kérve fölszentelte a megújult ravatalozót.
Majd Filvig Géza polgármester kívánt méltóságteljes ünneplést, szeretteinkre való emlékezést a megjelenteknek.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK