2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták Kalocsa legújabb, a járás legkorszerűbb játszóterét a Csajda-kertben

Átadták Kalocsa legújabb, a járás legkorszerűbb játszóterét a Csajda-kertben
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 26., 16:36

Kalocsa egyik jellegzetessége, a Csajda-kerti őspark árnyat adó fái ölelésében, 50 millió forint kormányzati támogatásból épült meg a város és a kalocsai járás legnagyobb és legkorszerűbb új játszótere. Az új játszótér a Vidats utcai Kiskalóz Kikötő után Kalocsa több pontján megvalósuló játszótér-fejlesztési program második elemeként május 26-án ünnepélyesen adták át az eseményre érkezett több száz gyermek örömére. A Font Sándor országgyűlési képviselő részvételével megtartott ünnepségnek a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) szervezésében megvalósuló, közelgő vasárnapi gyermeknap adott különös aktualitást.

Mint emlékezetes, dr. Filvig Géza polgármester a Kalocsa Jövőjéért Egyesület 2021. évi gyermeknapi rendezvényén jelentette beazt a nagy ívű, a város több pontján – főképp az eddig e téren szerényebben ellátott részeken – megvalósuló játszótér-fejlesztési programot, amelynek az új játszótér a második eleme.

A bejelentés óta a program első lépéseként megvalósult a Vidats utcai ’Kiskalóz Kikötő’, amelyet tavaly nyár végén, augusztus 26-án adták át, ugyancsak kis ünnepség keretében, a város óvodásainak jelenlétében.

A résztvevőket a Zöldfa utcai tagóvoda Pillangó csoportja az Új játszótér című verssel köszöntötte, majd a nemrégiben Kalocsa város díszpolgári címet kapott Papp Róbert és barátai az egész ünnepség alatt gyermekdalokat adtak elő, hangszeres kíséret mellett.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza polgármester köszöntőbeszédében megköszönte Font Sándor országgyűlési képviselő és Magyarország Kormánya támogatását az új Csajda – kerti játszótér megépítéséhez, és mint kiemelte:

a városban közel 1200 óvodás és alsó tagozatos gyerek nevelkedik, nekik jelent nagy örömöt, kikapcsolódási lehetőséget a városi uszoda közvetlen szomszédságában épült játszótér.”

A városvezető a polgármesteri hivatal munkatársainak és a kivitelezőnek is köszönetet mondott, majd sok vidámságot, önfeledt szórakozást kívánt a gyerekeknek és családjuknak.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint megtudtuk, a kivitelezés során egyetlen fát sem kellett kivágni. Az új létesítmény a korcsoportok szerinti használatot teszi lehetővé, azaz a kisebb és a nagyobb gyerekek a terület különböző részein legyenek. A kelet-nyugati irányú - a területet keresztben átszelő - gyalogút mentén(a játszótér északi részén) telepítették a kisebb gyerekek játékait (itt szükséges az intenzívebb szülői felügyelet is), míg ettől délebbre azokat a játékokat, amelyeket nagyobb gyerekek használnak.
A Zöldfa utca felé kivezető sétány mentén meglévő néhányan padon túl új, játékok közeli (főleg a kisgyermekeknél) további padokat helyeztek ki.

2022. januárjában a játszótér kivitelezését az ÁCS ÉS ÁLLVÁNYOZÓ Kft. (7100 Szekszárd, Epreskert u. 10/C.) kezdte meg, és 2022. májusára a játszótér teljes egészében elkészült.

A támogatásból 11 db játszótéri elem (egy részük a legkisebb korosztály számára, más részük a nagyobb gyermekek részére), illetve kültéri bútorok, padok, hulladéktartályok kerültek elhelyezésre (1-1 db Kalandvár, láncos hármas hinta, kétszemélyes mérleghinta, ülőhelyes körhinta, kötélpiramis, ügyességi pálya, csúszda, süllyesztett trambulin, kötélpálya, rugós hinták és homokozó + 6 db támlás pad, 2 db ülőgarnitúra, 8 db hulladéktartály).

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor országgyűlési képviselő gratulált a megvalósításhoz, és mint emlékeztetett:

Kalocsa Város Önkormányzata 2021. augusztusában jelezte a Miniszterelnökség felé (Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos - Települési Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkárság - Kiemelt Kormányzati Településfejlesztési Főosztály) a projektötletét az ún. kisvárosi programcsomaghoz kapcsolódóan a Csajda-kerti játszótér illetve a temető (ravatalozó kápolna) fejlesztését illetően.


Az 1869/2021. (XII. 3.) Korm. határozat alapján Kalocsa Város Önkormányzata „Játszótér létesítése; temető fejlesztése, ravatalozó felújítása” célra 250 millió Ft összegben vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Ebből 50 millió Ft összeg került felhasználásra a Csajda-kertben létesített játszótérre, illetve 200 millió Ft-ból kezdődött meg a kalocsai temetőben a ravatalozó kápolna és környezete megújítása, mely utóbbi várható ez év őszére készülhet el.

Az országgyűlési képviselő beszédének elhangzását követően az avatószalagot Font Sándor, Dr. Filvig Géza, Dr. Jéri Tamás, a játszótér kezelője, a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője, és a kivitelező cég vezetője vágta át, majd a jelenlévő több száz gyermek örömkiáltások közepette vette birtokba Kalocsa város új, a kalocsai járás legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 10., 07:35
A rendkívül szoros eredményre tekintettel több helyen újraszámlálják a szavazatokat így, még nem dőlt el véglegesen a fővárosi főpolgármesteri cím kérdése, és a kalocsai polgármesteri címmel kapcsolatban sem végleges a tegnap közölt eredmény. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK