2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták Kalocsa legújabb, a járás legkorszerűbb játszóterét a Csajda-kertben

Átadták Kalocsa legújabb, a járás legkorszerűbb játszóterét a Csajda-kertben
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 26., 16:36

Kalocsa egyik jellegzetessége, a Csajda-kerti őspark árnyat adó fái ölelésében, 50 millió forint kormányzati támogatásból épült meg a város és a kalocsai járás legnagyobb és legkorszerűbb új játszótere. Az új játszótér a Vidats utcai Kiskalóz Kikötő után Kalocsa több pontján megvalósuló játszótér-fejlesztési program második elemeként május 26-án ünnepélyesen adták át az eseményre érkezett több száz gyermek örömére. A Font Sándor országgyűlési képviselő részvételével megtartott ünnepségnek a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) szervezésében megvalósuló, közelgő vasárnapi gyermeknap adott különös aktualitást.

Mint emlékezetes, dr. Filvig Géza polgármester a Kalocsa Jövőjéért Egyesület 2021. évi gyermeknapi rendezvényén jelentette beazt a nagy ívű, a város több pontján – főképp az eddig e téren szerényebben ellátott részeken – megvalósuló játszótér-fejlesztési programot, amelynek az új játszótér a második eleme.

A bejelentés óta a program első lépéseként megvalósult a Vidats utcai ’Kiskalóz Kikötő’, amelyet tavaly nyár végén, augusztus 26-án adták át, ugyancsak kis ünnepség keretében, a város óvodásainak jelenlétében.

A résztvevőket a Zöldfa utcai tagóvoda Pillangó csoportja az Új játszótér című verssel köszöntötte, majd a nemrégiben Kalocsa város díszpolgári címet kapott Papp Róbert és barátai az egész ünnepség alatt gyermekdalokat adtak elő, hangszeres kíséret mellett.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza polgármester köszöntőbeszédében megköszönte Font Sándor országgyűlési képviselő és Magyarország Kormánya támogatását az új Csajda – kerti játszótér megépítéséhez, és mint kiemelte:

a városban közel 1200 óvodás és alsó tagozatos gyerek nevelkedik, nekik jelent nagy örömöt, kikapcsolódási lehetőséget a városi uszoda közvetlen szomszédságában épült játszótér.”

A városvezető a polgármesteri hivatal munkatársainak és a kivitelezőnek is köszönetet mondott, majd sok vidámságot, önfeledt szórakozást kívánt a gyerekeknek és családjuknak.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint megtudtuk, a kivitelezés során egyetlen fát sem kellett kivágni. Az új létesítmény a korcsoportok szerinti használatot teszi lehetővé, azaz a kisebb és a nagyobb gyerekek a terület különböző részein legyenek. A kelet-nyugati irányú - a területet keresztben átszelő - gyalogút mentén(a játszótér északi részén) telepítették a kisebb gyerekek játékait (itt szükséges az intenzívebb szülői felügyelet is), míg ettől délebbre azokat a játékokat, amelyeket nagyobb gyerekek használnak.
A Zöldfa utca felé kivezető sétány mentén meglévő néhányan padon túl új, játékok közeli (főleg a kisgyermekeknél) további padokat helyeztek ki.

2022. januárjában a játszótér kivitelezését az ÁCS ÉS ÁLLVÁNYOZÓ Kft. (7100 Szekszárd, Epreskert u. 10/C.) kezdte meg, és 2022. májusára a játszótér teljes egészében elkészült.

A támogatásból 11 db játszótéri elem (egy részük a legkisebb korosztály számára, más részük a nagyobb gyermekek részére), illetve kültéri bútorok, padok, hulladéktartályok kerültek elhelyezésre (1-1 db Kalandvár, láncos hármas hinta, kétszemélyes mérleghinta, ülőhelyes körhinta, kötélpiramis, ügyességi pálya, csúszda, süllyesztett trambulin, kötélpálya, rugós hinták és homokozó + 6 db támlás pad, 2 db ülőgarnitúra, 8 db hulladéktartály).

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor országgyűlési képviselő gratulált a megvalósításhoz, és mint emlékeztetett:

Kalocsa Város Önkormányzata 2021. augusztusában jelezte a Miniszterelnökség felé (Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos - Települési Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkárság - Kiemelt Kormányzati Településfejlesztési Főosztály) a projektötletét az ún. kisvárosi programcsomaghoz kapcsolódóan a Csajda-kerti játszótér illetve a temető (ravatalozó kápolna) fejlesztését illetően.


Az 1869/2021. (XII. 3.) Korm. határozat alapján Kalocsa Város Önkormányzata „Játszótér létesítése; temető fejlesztése, ravatalozó felújítása” célra 250 millió Ft összegben vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Ebből 50 millió Ft összeg került felhasználásra a Csajda-kertben létesített játszótérre, illetve 200 millió Ft-ból kezdődött meg a kalocsai temetőben a ravatalozó kápolna és környezete megújítása, mely utóbbi várható ez év őszére készülhet el.

Az országgyűlési képviselő beszédének elhangzását követően az avatószalagot Font Sándor, Dr. Filvig Géza, Dr. Jéri Tamás, a játszótér kezelője, a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője, és a kivitelező cég vezetője vágta át, majd a jelenlévő több száz gyermek örömkiáltások közepette vette birtokba Kalocsa város új, a kalocsai járás legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK