2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

WIFI ingyenesen, korlátozásmentesen öt közforgalmú helyen – Helyszínenként ötvenen használhatják egy időben

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 23., 09:21

A nagyközönség hamarosan Kalocsa egyes közforgalmú helyein is ingyenesen és korlátozás mentesen férhet hozzá az innováció és technológia csúcsát reprezentáló WIFI-hez (angolul, fonetikusan, vájfáj). Cél az internetkapcsolatnak a helyi közösségekben történő még nagyobb felhasználása, elterjesztése. Az európai uniós forrásból, összesen 15 ezer euróból megvalósuló fejlesztés öt közforgalmú helyen valósul meg a városban. Az egyes helyszínekről, némi hezitálás után, az április 18-i ülésén döntött a képviselő-testület.

A WIFI4EU program előfutáraként, évekkel ezelőtt először a könyvtárak, informatikai pontok látogatói fértek hozzá az ingyenes internetkapcsolathoz. Ám ennek komoly hátránya, hogy a felhasználás az érintett helyiség nyitvatartási idejéhez kötött.

A mobil internet előfizetése a szolgáltatóknál még mindig jelentős többletkiadással jár, így

különösen a diákok, turisták számára lehet nagy előny, hogy a WIFI4EU program keretében, Kalocsa öt közterületén, illetve közforgalmú helyén lesz ingyenes, jelszó nélküli WIFI hozzáférés.

A hálózatra csatlakozóknak elég lesz belépni az érintett zónába, és máris megnyílik számukra a világháló.

Az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtási Ügynökséggel(INEA) ez év január 22-én aláírt szerződés értelmében az önkormányzat öt olyan helyszínt jelöl ki a városban, ahol megvalósulhat az ingyenes és korlátlan WIFI hozzáférés.

Természetesen csak annak, aki rendelkezik okostelefonnal, vagy hordozható számítógéppel. Egyedül a felnőtt tartalmak hozzáférését korlátozzák, a kiskorúak védelme érdekében.

A megvalósítás 18 hónapjából három hónap már eltelt, így15 hónap áll rendelkezésre, hogy az ügynökség által közvetlenül finanszírozott, tehát nem az önkormányzaton átfutó uniós forrásból a projektet befejezzék.

Az előterjesztés szerint

a városba látogató turisták és a helybéliek várhatóan ősztől élvezhetik a térítésmentes WIFI előnyeit.

A projekt az önkormányzat számára ingyenes, csupán azt kellett vállalnia, hogy a kötelező 3 éves fenntartási időszak alatt a karbantartási és hibaelhárítási munkákat elvégezteti.

A polgármester, mint előterjesztő által támogatott helyszínek, rangsorolva:

1.Szentháromság-tér
2.Meszesi kikötő
3.Városi Sportcsarnok
4.Városi sportpálya
5.Autóbusz – pályaudvar

Szavazás előtt Török Ferenc képviselő azzal a javaslattal élt: a tervezetet egészítsék ki, vagy az egyik helyszínt cseréljék ki a Szent István király út sétáló utcai szakaszával, hiszen a városok ilyen jellegű közterületein szerte a világban ingyenes internet hozzáférést biztosítanak.

A felvetésre Katus Attila képviselő reagált, aki annak a véleményének adott hangot, hogy az átutazó és helyközi forgalomban résztvevő, vagy várakozó utasoknak nagy segítség lenne az ingyenes internet, tehát az igények felmérésekor szerinte jó, hogy a buszpályaudvar került fel a listára. A sétáló utca kávézóiban, egyes üzleteiben van ingyenes WIFI, így akinek erre van szüksége, ott hozzáférhet – mondta a képviselő.

Mint az előterjesztő részéről elhangzott, a sétáló utca, mint lehetséges helyszín, felmerült a téma tárgyalásakor. Ám arra jutottak, hogy ez esetben számos üzlet és lakás tulajdonosa is ingyenesen használhatná WIFI-t. Ebből adódóan hamar kimerülne a rendelkezésre álló kapacitás, hiszen helyszínenként

350 négyzetméter lefedettségű területről, legfeljebb 50 egy idejű felhasználóról beszélünk.

A helyszínt eldöntendő, dr. Bálint József szavazásra tette fel a kérdést: buszpályaudvar, vagy sétáló utca?A képviselők végül a buszpályaudvar javára döntöttek. A végső, az eredeti határozati javaslatról szóló szavazás viszont már úgy alakult, hogy 11 képviselő a felsorolt öt helyszínt fogadta el, egy tartózkodott.

A szavazás végén a polgármester kifejtette: figyelemmel arra, hogy műszaki kérdésről van szó, a megvalósítás, különösen külterületen, nem várt akadályokba ütközhet. Erre figyelemmel még nincs kizárva, hogy egy ilyen esetben, vagy később, a sétáló utca is rendelkezzen majd ingyenes WIFI-vel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK