2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bátyán a vízmegtartó projektet értékelték – Öt településen indul a Life Logos4 Waters program

Bátyán a vízmegtartó projektet értékelték – Öt településen indul a Life Logos4 Waters program
Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 23., 08:20

Bátyán a már sikeresen megvalósított, a Belügyminisztérium által koordinált úgynevezett Life-Micacc vízmegtartó projekt kétéves tapasztalatait február 22-én, szerdán a művelődési házban, majd a helyszínen, a záportározó tó környezetében értékelték a szakemberek. Az eseményen Mindszenti István Dusnok és Pandur Gábor Drágszél polgármestere is részt vett. A Fekete Csaba bátyai polgármester irányításával megvalósult projekt tapasztalataira építve a fejlesztés a három községen túl Foktőn és Kalocsán a Life Logos4 Waters program keretében folytatódik.

Mint emlékezetes, Bátya község, mint gesztortelepülés Kalocsa várossal, Foktő, Dusnok, Drágszél községekkel 2022. november 29-én, a kalocsai városháza dísztermében kötött elvi együttműködési megállapodást. A konvenció a felszíni és felszín alatti vizek megtartásáról szólt, már a hamarosan induló és majd közösen megvalósítandó Life Logos4 Waters pályázatra felkészülés jegyében. A szakmai alapokat a Bátyán már sikeresen, hasonló célból 2 éve megvalósított, fenntartási időszakban lévő, a Belügyminisztérium által koordinált Life-Micacc projekt adja, amelyet már eleve a folytatás előkészítésének szántak.

Fekete Csaba a bátyai művelődési házban folytatott szakmai beszélgetést követően a téli csapadékos időjárás ellenére alacsony vízállású új záportározónál elmondta:

A tavalyi rendkívül aszályos év különösen rávilágított azokra a jogos aggodalmakra, amelyek szerint a klímaváltozás káros következményeit csak rendkívül körültekintő szakmai munkával, szemléletbeli változásokkal lehet ellensúlyozni. A tapasztalataink sajnos kétfajták: egyrészt pozitívak, másrészt negatívak. Az, hogy a lakosság milyen kedvezően fogadta, az egy nagyon jó tapasztalás. Mint ahogy az is, hogy amiért ezt a tavat létrehoztuk, a csapadékvíz ide vezetése, az megvalósul. Sajnos ami negatívum: olyan mértékű vízvesztésünk van, a talajvíz szintje annyira csökken, hogy igazán most szembesültünk azzal, ez mekkora nagy probléma. Ezzel természetesen nem csak nekünk, hanem az összes településnek szembe kell majd néznie. Azt gondolom, nagyon sok megoldást kell létrehozni ahhoz, hogy a talajvízszint csökkenést legalább lassítsuk, de ha megállítjuk, akkor nagyon nagy dolgot hoztunk létre.”- mondta a bátyai polgármester, hozzátéve: „Dusnok és Drágszél polgármesterei a hamarosan összesen öt településsel, Bátya gesztorsága mellett induló Life Logos4 Waters helyi képviselőiként vannak jelen. Mint köztudott, ebbe a körbe tartozik Kalocsa és Foktő is. Mind az öt településen egy-egy vízmegtartó megoldást szeretnénk létrehozni, de mindenhol másfajtát. Még a célok sem teljesen ugyan azok, csak a vízmegtartás mindenhol a prioritás.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mindehhez milyen anyagi és humánerőforrás áll rendelkezésre?
A pénzügyi forrás 3 részből tevődik össze: EU közvetlen támogatásból, belügyminisztériumi támogatásból, illetve önrészből. Ez utóbbit egyelőre Bátya biztosítja, de erre is pályázni fogunk. A Belügyminisztérium adja a projekt menedzsmentjét, itt helyben egy koordinátort, egy félállású klímaadaptációs referenst, egy részmunkaidős pénzügyest és egy részmunkaidős szakmai vezetőt alkalmazunk. Ők viszik a végig a projektet a négyéves időszak alatt.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A kalocsai projekt milyen stádiumban van?
A kalocsai projekt terveit előzetes véleményezésre beadtuk, és március 2-án, a kalocsai városházán 16 órától egy lakossági fórumot tartunk, a WWF Magyarország és a Belügyminisztérium részvételével, melyre hívjuk, várjuk a lakosságot, hogy értsék az emberek, mit akarunk létrehozni és magukévá tudják tenni ezeket a gondolatokat.”

Konkrétan mit terveznek Kalocsán?
Kalocsán a „gyümölcs utcák” végében öt olyan mély fekvésű terület van, amelynek az adottsága más és más. Ezek vízmegtartására különböző megoldások születtek. De ne szaladjunk előre, a lakossági fórumon minden információ elhangzik majd ezzel kapcsolatban.

A már megvalósult bátyai projektnek mi a hozadéka?
„A bátyai bemutató jellegű projekt azért fontos, mert erre lehet a most induló projekteket alapozni. Abban bízom, hogy a most szövetkező öt település ugyan különböző mértékben, de külön-külön is az induló beruházásnak a nyertese lesz. Bátya, mint gesztortelepülés koordinálásában olyan vízmegtartó megoldások valósulnak meg az együttműködési megállapodást aláíró településeken, amelyek majd a továbbiakban - a lehetőségek szerint - még más helyeken is hasznosulnak."


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK