2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ki lett a polgármester, hogyan alakult a választás a szomszédos városokban? – Kiskőrösön valamennyi választókerületben a kormánypárt jelöltjei nyertek

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 22., 13:15

Az október 13-i helyhatósági választás eredményeit Kalocsa, a kalocsai járás települései, a megyei közgyűlés esetében már ismertettük, elemeztük. Ám arról még nem esett szó, hogyan alakult a választás a választókörzet olyan meghatározó városaiban, mind Soltvadkert, Kiskőrös, Kecel, ahol például az utóbbi esetében a képviselőtestület jelentős része kicserélődött. Összességében leszögezhetjük, az új, régi-új városvezetők abban a biztos tudatban tehetik le a hivatali esküt, hogy a most lezajlott választáson minden idők talán legtöbb szavazója vonult az urnákhoz és nyilvánított véleményt a múltról és a várakozással kísért jövőről.

Soltvadkert a választások során azért került országosan is a figyelem középpontjába, mert Lehoczki Ferenc, a FIDESZ-KDNP jelöltjelként 2006 óta sikeres polgármester nem indult az idei választáson, nyugdíjba vonul.

A megyezászlót tartó Lehoczki Ferenc nem indult az őszi választásokon

A 13 éven át töretlenül népszerűségnek, elismertségnek örvendő polgármester kivonulása a közéletből reményt keltett a politikai riválisok körében, és több tekintetben a kalocsaihoz hasonló, negatív elemekkel tűzdelt kampányt eredményezett.

A városban 2006-óta testületi többséggel rendelkező Fidesz-KDNP helyi szervezete a városfejlesztésért felelős alpolgármestert, Temerini Ferencet indította polgármester-jelöltjeként, és mind a 7 választókerületben jelöltet állított.

A tét kimondatlanul is azért bírt nagyobb jelentőséggel, mint máshol, mert

A VÁROSBAN KÉT, A KORMÁNYZÓPÁRTBÓL KIKERÜLT ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ÉL, DR. KERÉNYI JÁNOS ÉS FONT SÁNDOR.

Temerini Ferenccel és csapatával szemben indult a Medgyes Attila vezette, független jelölteket tömörítő csoport, akik a közösségi médiában Tegyünk Végre Soltvadkertért - Civil Összefogás a Városért szlogennel kampányoltak.

Temerini Ferenc, Soltvadkert új polgármestere

Október 13-án este felszállt a fehér füst, a vadkerti szavazók 67,84 százaléka (2063 fő) Temerini Ferencet támogatta, 32,16 százaléka (978 fő) Medgyes Attilát, így

TEMERINI FERENC VEZETI A VÁROST A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN.

A képviselő- testületbe választott képviselők nagyobb része, 5 fő a Fidesz-KDNP jelöltjei közül kerül ki, a fennmaradó három képviselő függetlenként jutott mandátumhoz.

Soltvadkerten abban mindenképpen meglepetést hozott a választás, hogy több személy is kiesett a képviselő-testületből azok közül, akik az előző ciklusokban, ciklusban tagjai voltak a testületnek.

A bejutott képviselők nagy része, öt fő a Fidesz-KDNP jelöltjei közül került ki, a többi három pedig függetlenként tagja a testületnek.

Kiskőrös

Kiskőrösön az országos adatokhoz képest viszonylag kevés választó, a jogosultak 36,76 százaléka szavazott, de ez még mindig 6 százalékkal magasabb részvételi arányt jelent, mint az öt évvel korábbi.

DOMONYI LÁSZLÓ POLGÁRMESTERNEK NEM VOLT KIHÍVÓJA, ÍGY IMMÁR MÁSODIK ALKALOMMAL EGYEDÜLI JELÖLTKÉNT INDULT ÉS NYERTE EL A POLGÁRMESTERI POSZTOT.

A nyolc egyéni önkormányzati választókerületet ismét a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték, így elmondható, a hogy a pártszövetség 2006 óta töretlenül sikeres Kiskőrösön. Mi több, ráerősített, mert a korábbi választásokhoz képest öt választókerületben 50 százalék feletti támogatottsággal lettek képviselők a jelöltjeik.

Domonyi László kiskőrösi polgármester kihívó nélkül indult a választáson

A Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei összesen 2155 szavazatot szereztek a választáson, ami 441 szavazattal több, mint az öt évvel ezelőtti.

Kiskőrösön átrendeződés a kompenzációs listán bejutó képviselők körében történt.Nagy meglepetést nem okozott, viszont

JELENTŐS VÁLTOZÁS, HOGY AZ MSZP HELYI SZERVEZETE, AMELY 1994 ÓTA VALAMENNYI VÁLASZTÁSON MANDÁTUMHOZ JUTOTT A KISKŐRÖSI KÉPVISELŐ- TESTÜLETBEN, MOST KIMARADT A GRÉMIUMBÓL.

Az MSZP az idei választáson pártszínekben nem indult. Helyette tagjai, szimpatizánsai a Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület néven indultak, de képviselői helyet listán sem szereztek. Így a klasszikus baloldal negyedszázad után kimaradt a kiskőrösi képviselő - testületből.

A VÁROSBAN UGYANÍGY NEM JUTOTT MANDÁTUMHOZ A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, AMELY ÖSSZESEN 182 SZAVAZATOT SZERZETT.

Meglepetést a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület – Ültess Fát Mozgalom szereplése hozott. A mozgalom a magas támogatottságuknak köszönhetően kompenzációs listáról két mandátumot szerezett.

A májusi Európa Parlamenti Választás meglepetésnek számító Momentum az önkormányzati választáson is indított képviselőjelölteket. Az összesen 489 szavazattal egy listás helyet szereztek a testületben.

Kecel

A polgármester jelöltek közül Haszilló Ferenc Attila 1581 szavazattal, a voksok 44,94 százalékával lett polgármester.

Haszilló Ferenc Attila 1581 szavazattal, a voksok 44,94 százalékával lett polgármester Kecelen

Kihívói közül Herczeg Imre 1203, Szabadi Zsolt 713 és Ondrovics Ferenc 21 szavazatot kapott.

A RÉGI-ÚJ POLGÁRMESTER A KORÁBBINÁL KÉNYELMESEBB HELYZETBŐL IRÁNYÍTHATJA A VÁROST, UGYANIS MÖGÖTTE 2006-ÓTA NEM VOLT STABIL, ŐT TÁMOGATÓ TÖBBSÉG A TESTÜLETBEN.

Kecelen ezzel együtt jelentősen kicserélődött a képviselő testület, a megválasztott képviselők fele újonnan került a grémiumba. Egy képviselő a Kecel Összeköt Egyesület színeiben, listáról jutott mandátumhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 10., 07:35
A rendkívül szoros eredményre tekintettel több helyen újraszámlálják a szavazatokat így, még nem dőlt el véglegesen a fővárosi főpolgármesteri cím kérdése, és a kalocsai polgármesteri címmel kapcsolatban sem végleges a tegnap közölt eredmény. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK