2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ki lett a polgármester, hogyan alakult a választás a szomszédos városokban? – Kiskőrösön valamennyi választókerületben a kormánypárt jelöltjei nyertek

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 22., 13:15

Az október 13-i helyhatósági választás eredményeit Kalocsa, a kalocsai járás települései, a megyei közgyűlés esetében már ismertettük, elemeztük. Ám arról még nem esett szó, hogyan alakult a választás a választókörzet olyan meghatározó városaiban, mind Soltvadkert, Kiskőrös, Kecel, ahol például az utóbbi esetében a képviselőtestület jelentős része kicserélődött. Összességében leszögezhetjük, az új, régi-új városvezetők abban a biztos tudatban tehetik le a hivatali esküt, hogy a most lezajlott választáson minden idők talán legtöbb szavazója vonult az urnákhoz és nyilvánított véleményt a múltról és a várakozással kísért jövőről.

Soltvadkert a választások során azért került országosan is a figyelem középpontjába, mert Lehoczki Ferenc, a FIDESZ-KDNP jelöltjelként 2006 óta sikeres polgármester nem indult az idei választáson, nyugdíjba vonul.

A megyezászlót tartó Lehoczki Ferenc nem indult az őszi választásokon

A 13 éven át töretlenül népszerűségnek, elismertségnek örvendő polgármester kivonulása a közéletből reményt keltett a politikai riválisok körében, és több tekintetben a kalocsaihoz hasonló, negatív elemekkel tűzdelt kampányt eredményezett.

A városban 2006-óta testületi többséggel rendelkező Fidesz-KDNP helyi szervezete a városfejlesztésért felelős alpolgármestert, Temerini Ferencet indította polgármester-jelöltjeként, és mind a 7 választókerületben jelöltet állított.

A tét kimondatlanul is azért bírt nagyobb jelentőséggel, mint máshol, mert

A VÁROSBAN KÉT, A KORMÁNYZÓPÁRTBÓL KIKERÜLT ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ÉL, DR. KERÉNYI JÁNOS ÉS FONT SÁNDOR.

Temerini Ferenccel és csapatával szemben indult a Medgyes Attila vezette, független jelölteket tömörítő csoport, akik a közösségi médiában Tegyünk Végre Soltvadkertért - Civil Összefogás a Városért szlogennel kampányoltak.

Temerini Ferenc, Soltvadkert új polgármestere

Október 13-án este felszállt a fehér füst, a vadkerti szavazók 67,84 százaléka (2063 fő) Temerini Ferencet támogatta, 32,16 százaléka (978 fő) Medgyes Attilát, így

TEMERINI FERENC VEZETI A VÁROST A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN.

A képviselő- testületbe választott képviselők nagyobb része, 5 fő a Fidesz-KDNP jelöltjei közül kerül ki, a fennmaradó három képviselő függetlenként jutott mandátumhoz.

Soltvadkerten abban mindenképpen meglepetést hozott a választás, hogy több személy is kiesett a képviselő-testületből azok közül, akik az előző ciklusokban, ciklusban tagjai voltak a testületnek.

A bejutott képviselők nagy része, öt fő a Fidesz-KDNP jelöltjei közül került ki, a többi három pedig függetlenként tagja a testületnek.

Kiskőrös

Kiskőrösön az országos adatokhoz képest viszonylag kevés választó, a jogosultak 36,76 százaléka szavazott, de ez még mindig 6 százalékkal magasabb részvételi arányt jelent, mint az öt évvel korábbi.

DOMONYI LÁSZLÓ POLGÁRMESTERNEK NEM VOLT KIHÍVÓJA, ÍGY IMMÁR MÁSODIK ALKALOMMAL EGYEDÜLI JELÖLTKÉNT INDULT ÉS NYERTE EL A POLGÁRMESTERI POSZTOT.

A nyolc egyéni önkormányzati választókerületet ismét a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték, így elmondható, a hogy a pártszövetség 2006 óta töretlenül sikeres Kiskőrösön. Mi több, ráerősített, mert a korábbi választásokhoz képest öt választókerületben 50 százalék feletti támogatottsággal lettek képviselők a jelöltjeik.

Domonyi László kiskőrösi polgármester kihívó nélkül indult a választáson

A Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei összesen 2155 szavazatot szereztek a választáson, ami 441 szavazattal több, mint az öt évvel ezelőtti.

Kiskőrösön átrendeződés a kompenzációs listán bejutó képviselők körében történt.Nagy meglepetést nem okozott, viszont

JELENTŐS VÁLTOZÁS, HOGY AZ MSZP HELYI SZERVEZETE, AMELY 1994 ÓTA VALAMENNYI VÁLASZTÁSON MANDÁTUMHOZ JUTOTT A KISKŐRÖSI KÉPVISELŐ- TESTÜLETBEN, MOST KIMARADT A GRÉMIUMBÓL.

Az MSZP az idei választáson pártszínekben nem indult. Helyette tagjai, szimpatizánsai a Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület néven indultak, de képviselői helyet listán sem szereztek. Így a klasszikus baloldal negyedszázad után kimaradt a kiskőrösi képviselő - testületből.

A VÁROSBAN UGYANÍGY NEM JUTOTT MANDÁTUMHOZ A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, AMELY ÖSSZESEN 182 SZAVAZATOT SZERZETT.

Meglepetést a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület – Ültess Fát Mozgalom szereplése hozott. A mozgalom a magas támogatottságuknak köszönhetően kompenzációs listáról két mandátumot szerezett.

A májusi Európa Parlamenti Választás meglepetésnek számító Momentum az önkormányzati választáson is indított képviselőjelölteket. Az összesen 489 szavazattal egy listás helyet szereztek a testületben.

Kecel

A polgármester jelöltek közül Haszilló Ferenc Attila 1581 szavazattal, a voksok 44,94 százalékával lett polgármester.

Haszilló Ferenc Attila 1581 szavazattal, a voksok 44,94 százalékával lett polgármester Kecelen

Kihívói közül Herczeg Imre 1203, Szabadi Zsolt 713 és Ondrovics Ferenc 21 szavazatot kapott.

A RÉGI-ÚJ POLGÁRMESTER A KORÁBBINÁL KÉNYELMESEBB HELYZETBŐL IRÁNYÍTHATJA A VÁROST, UGYANIS MÖGÖTTE 2006-ÓTA NEM VOLT STABIL, ŐT TÁMOGATÓ TÖBBSÉG A TESTÜLETBEN.

Kecelen ezzel együtt jelentősen kicserélődött a képviselő testület, a megválasztott képviselők fele újonnan került a grémiumba. Egy képviselő a Kecel Összeköt Egyesület színeiben, listáról jutott mandátumhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK