2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új polgármester vette át a hivatalt Bátyán és Fajszon is

Illés György Cinó  |  2019. 10. 18., 14:29

Csupán néhány helyen választottak új polgármestert a térségben. Ezek többségéről már írtunk is, de két település, ahol szintén új polgármestert avattak, kimaradt cikkünkből. Most pótoljuk.

Solt és Miske, valamint Dusnok is új polgármesterrel kezdi meg a következő választási ciklust, amiről már önálló cikkben beszámoltunk, megnevezve az új és a leköszönő polgármestereket is.

A vasárnapi önkormányzati választáson a kalocsai járásban több helyen meglepetés eredmény született, egy városban és két községben új polgármester került a település élére.
bővebben ...

Hasonló változások történtek járásunk két további településén, Bátyán és Fajszon is. Úgy tudjuk, az új polgármesterek ma vették át hivatalukat.

Bátyán nem okozott meglepetést a váltás, hiszen a korábbi polgármester, Zsebis Ilona nem indult újraválasztásáért.

A leköszönő polgármestert a volt alpolgármester, a választásokon függetlenként elindult Fekete Csaba váltja székében, aki 610 voksával a szavazatok nagy többségét megszerezve magabiztos, 78,21%-os szavazati aránnyal lett polgármester. Riválisa a szintén függetlenként indult Takács Tiborné volt, aki 170 szavazatot szerzett, ezzel a választók 21,79%-át tudhatta maga mögött.

Fekete Csaba, volt alpolgármester irányíthatja Bátyát öt éven keresztül
Forrás: KALOhírek

A képviselőtestületbe négyen függetlenként, ketten pedig a Fidesz–KDNP támogatásával jutottak be Bátyán. A kapott szavazatok száma szerint csökkenő sorrendben: Anisity Attila és Markó János függetlenként indult, Junger Péter és Markó Gábor a kormánypártok jelöltje volt, és szintén függetlenül állt a megmérettetés elé Mészáros József és Cserdi Sándor Zoltán.

A képviselői mandátumhoz a 790 érvényes szavazólapon 282 szavazat kellett, vagyis a választópolgárok 35,7%-ának támogatásával már mandátumot lehetett szerezni.

Fajszon viszont szorosabb küzdelemben dőlt el a polgármesteri cím sorsa, és a képviselői helyekhez is több támogatóra volt szükség: a polgármesterségért folyó versenyt Jánosi Mária 346 szavazattal nyerte az eddig hivatalban lévő Berta Zsolttal szemben, aki 306 szavazatot kapott.

A fajszi községháza, ahol Jánosi Mária váltotta az eddig hivatalban lévő Berta Zsoltot
Forrás: KALOhírek

A két nagy rivális szavazatinak százalékos aránya 50,07%, illetve 44,28% volt. Rajtuk kívül indult még a választáson a fönnmaradó 5,64%-ot megszerző Molnár Róbert, akit 39 választó támogatott szavazatával. Mindhárman függetlenként álltak rajthoz.

Az új fajszi képviselőtestületet Domine Lajos, Mihalik István, Richterné Taba Csilla, Szelestyei Tibor, Tímár Gábor, valamint Varga János alkotja, mindnyájan függetlenként álltak a megmérettetés elé. Itt a mandátumhoz a szavazók közel felének a támogatására szükségvolt: a 694 érvényes szavazólapról legalább 335 szavazatot kellett begyűjteni a bejutáshoz, ami 48, 27%-os támogatottságot jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK