2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Soltvadkert, Kecel, Kiskőrös a „hármas határon” tartott címeravató ünnepséget

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 09., 14:56

Három szőlészeteiről és borairól híres város, Soltvadkert, Kecel, Kiskőrös határának képzeletbeli találkozási pontjánál, a városok irányát, bekötőútját jelölő körforgalmi csomópontnál július 6-án, szombaton tartottak címeravató ünnepséget. A körforgó dombján elhelyezett, látványosságnak is beillő címerek mellett felállított három zászló is a települések barátságát, rivalizálás nélküli együttműködését szimbolizálják – mondta az eseményen portálunknak a címeravató ötletgazdája, Lehoczki Ferenc. Soltvadkert polgármestere azt is elárulta, az elképzelést a város partnertelepüléséről hozta magával, a két szomszédos város polgármestere és a képviselő-testületek pedig egyöntetűen támogatták az ötletet.

A délután fél háromkor kezdődő ünnepség a Kiskőrösi Fúvószenekar vérpezsdítő, hívogató koncertjével indult, a résztvevőket a települések nevében elsőként Soltvadkert polgármestere köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Font Sándor fb oldala

A címereket a három város polgármestere együttesen, Soltvadkert, Kecel, Kiskőrös sorrendet követve leplezte le, majd a településvezetők ünnepi beszéde következett.
Ennek legfőbb mondanivalója a három város önzetlen együttműködése, egymás segítése, valamint a címereken megjelenő motívumok jelentésének ismertetése volt.

Lehoczki Ferenc, Soltvadkert város polgármestere beszédében Wass Albert „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség” soraival hangsúlyozta a barátság, a partnerség, az együttműködés jelentőségét, és azt is elmondta: a körforgalom három zászlótartó rúdja között elhelyezett szélirány jelzőt Font Sándor országgyűlési képviselő adományozta, hogy ezzel segítse a kerékpárral közlekedőket.

A településvezető részletesen, a hieroglifa szabályait követve ismertette a város címerén megjelenített motívumok jelentését. Ebből kiemelést érdemel, hogy a város címere a magyar és sváb díszítőelemeket ötvöző, díszes hordó homlokzatra emlékeztet, melyet aranyszínű címerpajzs foglal magába.

A pajzs felső részén, sárga zászlószalagon, a település alapítására utaló 1376-os évszám látható. A pajzs közepén stilizált hordó alakban a község fő termelési ágát jelképező szőlőfa helyezkedik el, fehér és kék szőlő fürtjeivel. A szőlő bal oldalán a község másik jellemzője, a Vadkerti-tó körvonalazódik, kék alapon keskeny fehér kontúrral, a homokos partot jelezve.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Font Sándor fb oldala

Kecel város címerét természetesen Hasziló Ferenc polgármester mutatta be. Mint egyebek mellett elhangzott: A címerkép a város újjászületését szimbolizálja a tatár és török pusztítások után, amikor Kecel is elnéptelenedett. Az újratelepítéskor a címerben szereplő hármas halommal jelölték Kecel határait, melyből egy máig fennmaradt az utókornak. A címert díszítő korona a városi rangra utal. A hétágú csillag pedig a tökéletességre való törekvést szimbolizálja – magyarázta a polgármester.

Amint azt Domonyi László, Kiskőrös város vezetője hangsúlyozta: a város háromszáz éves címere az évek során alig változott. A mi címerünkön két kis aranyszínű homok halmon kettő kőrisfa áll. Kiskőrös város a nevét is a kőrisfáról kapta, hiszen kőrisfa erdők vették körbe a településünket és ezek a kőrisfa erdők gazdagságot is jelentettek. A kis kőrisből lett a Kiskőrös. A két kőrisfa között egy méh kaptár van. Az a méhkaptár is a múltra utal, hiszen a méhészet nagyon fontos és eredményes gazdasági ágazat volt akkor is.

A mostani címerben már nem látszik, de egy 6-os szám volt a méhkaptáron. Ez a 6-os szám lett az egyetlen csere 1973-ban, amikor Kiskőrös város lett. A 6-os számot hat szőlőlevél váltotta. Ez a hatos szám a valaha lévő Kiskőrösnek a hat pusztáját jelentette. A fő motívum, a kaptár mögül kiugró szarvas, amelyet egy arany nyíl lőtt meg. Őseink ezzel arra utaltak, hogy a meglévő erdőállományunkból hatalmas vadállománnyal a vadászat is egy nagy jelentőségű, megélhetést biztosító ágazat volt – fejtette ki Domonyi László.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Font Sándor fb oldala

A címeravatóra érkező közönség valamennyi tagja egy a Vadkerti-tóra szóló ingyenes belépőt és a szombaton Soltvadkert belvárosában tartott Bor és Gasztro Napra szóló tombolajegyet kapott ajándékba.
A körforgóban látható címerek és zászlók a „hármas határon” szombattól éjjel-nappal, igazi látványosságként vonzzák a tekintetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK