2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb 870 millió forint fejlesztési forrás érkezett a kalocsai járásba – Bátya, Dunatetétlen, Dusnok, Foktő, Ordas, Öregcsertő, Szakmár, Újtelek a kedvezményezettek között

Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 14., 08:56

Csaknem 60 Bács-Kiskun vármegyei település polgármestere írt alá támogatási szerződést 8,2 milliárd forint értékben a TOP Plusz program keretében február 13-án, hétfőn Kecskeméten, a vármegyeházán. Bács-Kiskun eddig összesen 28 milliárd forint terület- és településfejlesztési támogatást nyert el a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban, így a nyertes pályázatok kihirdetése és a támogatási szerződések aláírása folytatódik. A kalocsai járásból ezúttal 8 település polgármestere összesen 9 támogatási szerződést írt alá, ugyanis Bátyának két pályázata volt eredményes. A települések életében nagy jelentőségű, protokolláris eseményen portálunk is képviseltette magát.

A támogatási szerződések ünnepélyes aláírása alkalmából Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a hétéves uniós költségvetési ciklusban összesen több, mint 100 milliárd forint terület- és településfejlesztési forrás érkezik a vármegyébe. Ahogy az az előző ciklusban a TOP pályázatok esetében történt, a TOP Plusz települési projektek lebonyolításában a vármegyei önkormányzat ezúttal is főszerepet vállal.

Eddig 150 pályázatot adtunk be, amelyből már 120 nyert is, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok háromnegyedében már van fedezete a megtervezett fejlesztéseknek. A terveink szerint most is minden vármegyei településre jut majd fejlesztési támogatás a TOP Plusz keretében.”– hangsúlyozta Rideg László, hozzátéve, hogy most a legfrissebb döntések nyomán elnyert több mint 8 milliárd forint vonatkozásában írták alá a támogatási szerződéseket a polgármesterekkel.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az elnök hozzáfűzte: A TOP Plusz program „elődje”, a 2014-ben indult TOP program keretében csaknem 800 települési projekt nyert el támogatást, ezek döntő többsége már megvalósult, vagy a befejezéshez közelít.

Bács-Kiskunban kivétel nélkül minden településre jutott fejlesztés.

Az eseményen Szabó Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője tartott előadást, aki kiemelte: Bács-Kiskunban eddig összesen 28 milliárd forintnyi támogatásról született döntés a TOP Plusz keretében. Eddig a legtöbb forrást a településfejlesztési, közútfejlesztési és energetikai projektek nyerték el. A következő hónapokban további pályázati felhívások jelennek meg, ezek között kiemelt cél lesz a helyi és térségi turizmusfejlesztés.

Szabó Csaba hozzátette: a vármegyék közül Bács-Kiskun teljesített legjobban a TOP-projektek megvalósításában. Eddig itt hívták le legnagyobb arányban a rendelkezésre álló támogatásokat (89 százalék), valamint itt a legmagasabb a már fenntartási időszakban lévő projektek aránya is.

Mint megtudtuk, a most elnyert 8,2 milliárd forintot az alábbi célokra fordítják az érintett önkormányzatok: helyi gazdaságfejlesztés (1,6 milliárd forint), településfejlesztés (1,3 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), turisztika (1,1 milliárd forint), útépítés (1 milliárd forint), csapadékvíz hasznosítás (650 millió forint), óvoda-bölcsőde építés-bővítés (530 millió forint).

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az egyes települések által elnyert pályázati összegek az alábbi táblázatban láthatók, és mivel az ünnepélyes aláírással a beruházások előkészítése megkezdődik, a közeljövőben valamennyi érintett település polgármesterét megkérdezzük, milyen célok megvalósítására fordítják a már rendelkezésre álló forrást.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK