2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb 870 millió forint fejlesztési forrás érkezett a kalocsai járásba – Bátya, Dunatetétlen, Dusnok, Foktő, Ordas, Öregcsertő, Szakmár, Újtelek a kedvezményezettek között

Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 14., 08:56

Csaknem 60 Bács-Kiskun vármegyei település polgármestere írt alá támogatási szerződést 8,2 milliárd forint értékben a TOP Plusz program keretében február 13-án, hétfőn Kecskeméten, a vármegyeházán. Bács-Kiskun eddig összesen 28 milliárd forint terület- és településfejlesztési támogatást nyert el a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban, így a nyertes pályázatok kihirdetése és a támogatási szerződések aláírása folytatódik. A kalocsai járásból ezúttal 8 település polgármestere összesen 9 támogatási szerződést írt alá, ugyanis Bátyának két pályázata volt eredményes. A települések életében nagy jelentőségű, protokolláris eseményen portálunk is képviseltette magát.

A támogatási szerződések ünnepélyes aláírása alkalmából Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a hétéves uniós költségvetési ciklusban összesen több, mint 100 milliárd forint terület- és településfejlesztési forrás érkezik a vármegyébe. Ahogy az az előző ciklusban a TOP pályázatok esetében történt, a TOP Plusz települési projektek lebonyolításában a vármegyei önkormányzat ezúttal is főszerepet vállal.

Eddig 150 pályázatot adtunk be, amelyből már 120 nyert is, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok háromnegyedében már van fedezete a megtervezett fejlesztéseknek. A terveink szerint most is minden vármegyei településre jut majd fejlesztési támogatás a TOP Plusz keretében.”– hangsúlyozta Rideg László, hozzátéve, hogy most a legfrissebb döntések nyomán elnyert több mint 8 milliárd forint vonatkozásában írták alá a támogatási szerződéseket a polgármesterekkel.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az elnök hozzáfűzte: A TOP Plusz program „elődje”, a 2014-ben indult TOP program keretében csaknem 800 települési projekt nyert el támogatást, ezek döntő többsége már megvalósult, vagy a befejezéshez közelít.

Bács-Kiskunban kivétel nélkül minden településre jutott fejlesztés.

Az eseményen Szabó Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője tartott előadást, aki kiemelte: Bács-Kiskunban eddig összesen 28 milliárd forintnyi támogatásról született döntés a TOP Plusz keretében. Eddig a legtöbb forrást a településfejlesztési, közútfejlesztési és energetikai projektek nyerték el. A következő hónapokban további pályázati felhívások jelennek meg, ezek között kiemelt cél lesz a helyi és térségi turizmusfejlesztés.

Szabó Csaba hozzátette: a vármegyék közül Bács-Kiskun teljesített legjobban a TOP-projektek megvalósításában. Eddig itt hívták le legnagyobb arányban a rendelkezésre álló támogatásokat (89 százalék), valamint itt a legmagasabb a már fenntartási időszakban lévő projektek aránya is.

Mint megtudtuk, a most elnyert 8,2 milliárd forintot az alábbi célokra fordítják az érintett önkormányzatok: helyi gazdaságfejlesztés (1,6 milliárd forint), településfejlesztés (1,3 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), turisztika (1,1 milliárd forint), útépítés (1 milliárd forint), csapadékvíz hasznosítás (650 millió forint), óvoda-bölcsőde építés-bővítés (530 millió forint).

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az egyes települések által elnyert pályázati összegek az alábbi táblázatban láthatók, és mivel az ünnepélyes aláírással a beruházások előkészítése megkezdődik, a közeljövőben valamennyi érintett település polgármesterét megkérdezzük, milyen célok megvalósítására fordítják a már rendelkezésre álló forrást.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK