2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai betegszállító vonattal ütközött Fülöpszállásnál - a vakszerencsén múlt, hogy nem volt halálos áldozat

Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 08., 20:30

Tragikus fordulatokban bővelkedő, kis híján halálos kimenetelű, baleset történt december 22-én, pénteken reggel 7 óra körüli időben Fülöpszállásnál, az 52-es főút és a Budapest-Kelebia vasútvonal félsorompóval és fénysorompóval biztosított kereszteződésében. Az évszakhoz képest is szokatlanul nagy ködben, a csúszós úton egy kalocsai székhelyű privát betegszállító cég kalocsai sofőrje az általa vezetett járművel áttörte a félsorompót és összeütközött a Budapestről Kelebia felé tartó személyvonattal. A vonat a betegszállító jármű bal hátsó oldalát kapta el, majd az a hatalmas ütéstől mintegy 60 métert sodródva – repülve vágódott le a vasúti töltésről. A felismerhetetlenségig összetört, elképesztő állapotban lévő személygépkocsi vezetője kisebb, a kecskeméti megyei kórházba vizsgálatra szállítandó beteg és kísérője súlyos sérüléseket szenvedett. A helyszínen még a roncs elszállítása előtt tartózkodó szemtanú szerint csak a vakszerencsén múlt, hogy nincs halálos áldozat. Az elsődleges vizsgálatok és személyi bizonyítékok alapján a fénysorompó pirosan villogott, a félsorompó le volt engedve. Az állami mentőszolgálat és a privát betegszállítók alkalmazottjai között futótűzként terjedő hírre mindenkit fokozott óvatosságra intettek, de a rutinszerű vezetés veszélyeire is nyomatékosan felhívták a figyelmet.

A szakmabeliek az eset kapcsán annak a véleményüknek adtak hangot: ha mindez egy olyan emberrel történik, aki csak ritkán, vagy először halad át az összesen 64 kilométer hosszú másodrendű főút egyetlen folyamatosan működő vasúti kereszteződésén és szenved balesetet, az valahogy még csak érthető. Ám aki hosszú évek óta, télen-nyáron, szakadó esőben, hóban, fagyban, ködben szinte naponta, vagy naponta többször, legalább PAV 2-es alkalmassági vizsgával teszi meg ugyanazt az utat Kecskemétig és vissza, annak józan ésszel a köd sem lehet akkora veszélyforrás, hogy egy ilyen súlyos baleset aktív okozója legyen. Már csak azért sem, mert se szeri, se száma a hírhedt vasúti átjáróban bekövetkezett halálos kimenetelű baleseteknek.

Az összetört betegszállító kisbusz
Forrás: Donka Ferenc / MTI

A vasúti átjáróig vezető út és környezetének jellegzetességei, különösen az átjárót megelőző rázóburkolat (rázósáv), a feltűnő színű útburkolati jelek mind azt szolgálják, hogy a járművezetőben még időben megszólaljon a vészcsengő: csak óvatosan, figyelmesen, mert itt előre látható, tudható veszély leselkedik a közlekedőkre. Emellett ott van az elmaradhatatlan közlekedési tábla, amely egyértelműen jelzi: fél- és fénysorompóval biztosított vasúti átjáró következik!

Ugyanakkor az is igaz, hogy a betegeket szállító járműveket vezetők elvileg ugyan kizárólag az út minőségének, a forgalomnak, a látási és időjárási viszonyoknak vannak alárendelve, mégis előfordulhat, hogy önhibájukon kívül késve indulnak. Mindeközben jól tudják, hogy a kezelés kezdő időpontjára ha törik, ha szakad oda kell érniük, mert ha mégsem, az egészségügyi személyzettől vagy a betegtől ők kapják a szemrehányást.

Ilyenkor fordulhat elő, hogy a megkülönböztető jelzés felszerelésére és használatára nem jogosult magán betegszállítók az idő szorításában megpróbálják előreküzdeni magukat a járműsor végéről, latba vetik minden járművezetői rutinjukat, kerülő utakat, helyismeretüket, hogy a beteggel időben a kórházba érjenek. Jó időben, kedvező forgalmi viszonyok és sebességhatárok között nincs is baj ezzel, teljesen életszerű: tudjuk le ezt a fuvart is, vár a következő.

Teherautók és személyautók egyaránt érintettek voltak a balesetekben
Forrás: Donka Ferenc / MTI

Mindez persze csak egy általánosítható fikció, lehet, hogy a konkrét esethez semmi köze. Már csak azért is feltevés, mert ha a betegszállító 7 óra pár perckor szenvedett balesetet Fülöpszállásnál, a reggel 8-kor kezdődő kezelésre, vizsgálatra még a legnagyobb ködben is odaért volna, hiszen a megyei kórházig onnan még hátra lévő út száz méterre pontosan 36 kilométer.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján nyugodtan mondhatjuk:

2017. december 22-e kivételesen elkeserítő nap az 52-es főút életében.

Azon a napon a kora reggeli sűrű köd, a helyenként jeges út balesetek egész sorát indította el. Ilyenkor mondják, aki teheti, ne induljon útnak! Kivételt képez a mentő és a betegszállító, amelynek ilyenkor is mennie kell.

A bejelentések sorrendjét követve elsőként Solt közelében 7 óra 10 perc körül fordult keresztbe egy kamion az 52-esen. Az útzár miatt az arra közlekedők bő három órán át az 5305-ös út felé kerültek, vagy villogó helyzetjelzők mellett várakoztak a csak fél kilenc, kilenc óra körül felszálló ködben.

Teherautók és személyautók egyaránt érintettek voltak a balesetekben
Forrás: Donka Ferenc / MTI

Ezt a jéggel, köddel nehezített szakaszt már maga mögött tudta a kalocsai betegszállító, aki valószínűleg Harta felé kerülve, Solt-Járáspusztánál hajthatott fel a főútra. Csakhogy ott hasonló helyzet fogadta. Így következett be a mozdonnyal való ütközés, ami egyszeriben további balesetek sorát generálta.

A hét óra és negyed nyolc között bekövetkezett vonattal való ütközés helyszínére először a szabadszállási önkormányzati tűzoltók érkeztek. A lánglovagok két súlyosan sérült embert,

a kezelésre szállított beteget és kísérőjét kézi erővel emelték ki a felismerhetetlenségig összetört autóból,

majd átadták a helyszínre érkező Országos Mentőszolgálat munkatársainak.
A sofőr kisebb sérülésekkel megúszta.

Információnk szerint a két sérült közül az egyiket, egy kalocsai hölgyet azonnal a műtőbe vitték. A beavatkozást követően egy ideig mesterséges kómában tartották, de a lépét is el kellett távolítani.

A hatósági helyszínelés idejére a vágányt a rendőrség lezárta, emiatt a Budapest-Kelebiai vasútvonalon jelentős késések alakultak ki.

Mint kiderítettük, az 52-esen negyed nyolctól

több személyautó és több kamion ütközött, szaladt bele a vonatbaleset miatt Solt és Kecskemét irányából egyaránt álló kocsisorba.

Az újabb balesetekben a műszaki mentést már a kecskeméti hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával folytatták. A mentést a tejköd mellett a helyenként jeges útszakaszok is nehezítették. A tömegesen jelentkező járulékos balesetek egy része a vasúti átjárótól mintegy 400 méterre történt, és csak a mindkét irányban közel 3 kilométer hosszan feltorlódott járművek kisebb hányadát érintette.

Teherautók és személyautók egyaránt érintettek voltak a balesetekben
Forrás: Donka Ferenc / MTI

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint

8 teherautó és legalább 17 személyautó volt érintett a térben és időben elkülöníthető balesetekben.

Ezekért természetesen a kalocsai betegszállító jármű vezetője közvetlen felelősséggel nem tartozik.

Mint megtudtuk, a feltorlódott kocsisor egyik hátulról megsérült személygépkocsijában három kisgyermek utazott, az autót az édesanyjuk vezette. A kettő, másfél, illetve három év körüli gyermekek közül az egyik fejsérülést szenvedett, ezért a mentők őt is kórházba szállították. Szerencsére hamar elhagyhatta az intézményt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság portálunk kérdéseire egyebek mellett azt a tájékoztatást adta: a balesetek miatti helyszínelést négy rendőrkapitányság, a kecskeméti, a kiskőrösi, a kunszentmiklósi és a kalocsai munkatársai végezték.

A szinte folyamatos, teljes útlezárás mellett végzett helyszínelés idejére Kecskemét irányából Szabadszállás, illetve Kisizsák, Solt irányából az 53-as út felé nyitottak elkerülő, illetve „menekülő” utat.

A végső összesítés szerint december 22-én az 52-es főúton szerencsére tömegbaleset nem történt, de egymástól térben és időben elkülönült helyszíneken összesen 5 különböző balesetben mintegy 25 jármű sérült, illetve volt érintett. A mentők öt főt szállítottak kórházba.

Ugyan portálunk a rendelkezésre álló adatokból a kalocsai betegszállító céget, mint jogi személyt, a betegszállító jármű vezetőjét, mint természetes személyt egyértelműen azonosította, de az érintetteket a közelmúltban ért megrázó esemény, a szolgáltatásukhoz nélkülözhetetlen bizalmi viszony miatt megnevezni nem kívánjuk, az ügyre annak hivatalos lezárását követően térünk vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.