2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Huncutságok a pesti éjszakában – egyedülálló kiállítás az MKVM-ben

Zsiga Ferenc  |  2017. 04. 04., 15:06

Ha a magyarországi szórakoztatóipar, vagy csak az önfeledt szórakozás kerül szóba, szinte korosztálytól függetlenül a „boldog 20-as évek”-re gondolunk. Arra a világra, amit Krúdy Gyula írói munkássága nyomán és a legjobb magyar filmek közé beválasztott Szinbád című alkotás, és persze déd- és nagyapáink, nagyanyáink elbeszélései révén minderről tudhatunk. A téma iránt érdeklődőknek különösen, de azoknak is érdemes ellátogatni a főváros 3. kerületében lévő Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba (MKVM), akik „Az ismeretlen görl” című kiállítás révén szeretnék megismerni: hogyan mulattak, huncutkodtak hajdanán a pesti éjszakában. A megszépítő emlékezés képsorai között még a híres, 90 éves korában Badenben elhunyt revüszínészt, Röck Marikát ábrázolóval is találkozhatunk, aki a Kalocsán élő nagybátyját élete végéig pénzadományokkal támogatta.

Ugyan a tágas múzeumban viszonylag kis helyet biztosítottak a magángyűjteményekből is színesített tárlatnak, de az ennek ellenére nem nélkülözi az egykori bárt, a szeparét, és természetesen a görl nyilvános fellépésének legfőbb kellékét, a lépcsősort. Ezen lépkedve a táncos lánynak öltözettől függően hol a hosszú lába, hol kivillanó bokája érvényesülhetett, vonzotta a férfiak tekintetét.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tárlat alaphangulatát csak fokozza a korabeli zene és azok a megfakult filmrészletek, filmkockák, amelyeken az akkori fogalmak szerint kecses, de minden kétséget kizáróan gyönyörű nők a máig érvényes koreográfia szerint énekelnek, táncolnak, kacérkodnak az úri közönséggel.

A húszas–harmincas évek mulatóit és lokáljait bemutató kiállítás olyan plakátritkaságokban is bővelkedik, amelyek nemcsak papírra nyomtatott relikviái a korszaknak, hanem máig példaként szolgálnak a ma dizájnereinek: na, kedveskéim, figyeljetek, ezt egykor, a hőskorszakban így csinálták a nagyok!

A látogatót természetesen jól megszerkesztett tablók is segítik a tájékozódásban. A számomra kicsit túlírt szöveg minden olyan fontos információt tartalmaz, ami szükséges a közel száz éve virágkorát élő műfaj és a görl, nem utolsó sorban az egykori szórakoztatóipar kultúrtörténeti jelentőségének megítéléséhez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amikor mostanában azt halljuk, mennyire megnövekedett a főváros idegenforgalma, talán nem árt, ha tudjuk: a magyar, a pesti mulatók színvonala akkoriban a hazai és külföldi látogatók tömegét vonzotta, nevüket egy lapon említették New York, Párizs vagy London szórakozóhelyeivel. Amikor az Arizona vagy a Moulin Rouge nevek ismerősen csendülnek számunkra, ne feledjük: ezek voltak azok az élvonalbeli pesti lokálok, amelyek legendás korszakká varázsolták a főváros egykor is pezsgő életét.

Az élvezetes kiállítás végére érve azt is megtudjuk: Molnár Dániel színháztörténész több közgyűjtemény és magángyűjtemények eddig ritkán, vagy egyáltalán nem látott és ismert kincseiből állította össze a tárlatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés