2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Huncutságok a pesti éjszakában – egyedülálló kiállítás az MKVM-ben

Zsiga Ferenc  |  2017. 04. 04., 15:06

Ha a magyarországi szórakoztatóipar, vagy csak az önfeledt szórakozás kerül szóba, szinte korosztálytól függetlenül a „boldog 20-as évek”-re gondolunk. Arra a világra, amit Krúdy Gyula írói munkássága nyomán és a legjobb magyar filmek közé beválasztott Szinbád című alkotás, és persze déd- és nagyapáink, nagyanyáink elbeszélései révén minderről tudhatunk. A téma iránt érdeklődőknek különösen, de azoknak is érdemes ellátogatni a főváros 3. kerületében lévő Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba (MKVM), akik „Az ismeretlen görl” című kiállítás révén szeretnék megismerni: hogyan mulattak, huncutkodtak hajdanán a pesti éjszakában. A megszépítő emlékezés képsorai között még a híres, 90 éves korában Badenben elhunyt revüszínészt, Röck Marikát ábrázolóval is találkozhatunk, aki a Kalocsán élő nagybátyját élete végéig pénzadományokkal támogatta.

Ugyan a tágas múzeumban viszonylag kis helyet biztosítottak a magángyűjteményekből is színesített tárlatnak, de az ennek ellenére nem nélkülözi az egykori bárt, a szeparét, és természetesen a görl nyilvános fellépésének legfőbb kellékét, a lépcsősort. Ezen lépkedve a táncos lánynak öltözettől függően hol a hosszú lába, hol kivillanó bokája érvényesülhetett, vonzotta a férfiak tekintetét.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tárlat alaphangulatát csak fokozza a korabeli zene és azok a megfakult filmrészletek, filmkockák, amelyeken az akkori fogalmak szerint kecses, de minden kétséget kizáróan gyönyörű nők a máig érvényes koreográfia szerint énekelnek, táncolnak, kacérkodnak az úri közönséggel.

A húszas–harmincas évek mulatóit és lokáljait bemutató kiállítás olyan plakátritkaságokban is bővelkedik, amelyek nemcsak papírra nyomtatott relikviái a korszaknak, hanem máig példaként szolgálnak a ma dizájnereinek: na, kedveskéim, figyeljetek, ezt egykor, a hőskorszakban így csinálták a nagyok!

A látogatót természetesen jól megszerkesztett tablók is segítik a tájékozódásban. A számomra kicsit túlírt szöveg minden olyan fontos információt tartalmaz, ami szükséges a közel száz éve virágkorát élő műfaj és a görl, nem utolsó sorban az egykori szórakoztatóipar kultúrtörténeti jelentőségének megítéléséhez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amikor mostanában azt halljuk, mennyire megnövekedett a főváros idegenforgalma, talán nem árt, ha tudjuk: a magyar, a pesti mulatók színvonala akkoriban a hazai és külföldi látogatók tömegét vonzotta, nevüket egy lapon említették New York, Párizs vagy London szórakozóhelyeivel. Amikor az Arizona vagy a Moulin Rouge nevek ismerősen csendülnek számunkra, ne feledjük: ezek voltak azok az élvonalbeli pesti lokálok, amelyek legendás korszakká varázsolták a főváros egykor is pezsgő életét.

Az élvezetes kiállítás végére érve azt is megtudjuk: Molnár Dániel színháztörténész több közgyűjtemény és magángyűjtemények eddig ritkán, vagy egyáltalán nem látott és ismert kincseiből állította össze a tárlatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei