2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Pannon-Art és vendégei – Horvát-magyar nemzetközi kiállítás nyílt Kalocsán

Illés György Cinó  |  2018. 03. 27., 15:53

Két horvátországi és egy magyar alkotói csoportosulás – a szabadkai Kro-Art csoport és a Beliscei Festészeti Alkotókör, illetve a dusnoki Pannon-Art – 16-16 művészének egy-egy alkotását vonultatja föl az a kiállítás, amely péntek délutáni ötórai kezdettel nyílt meg a Városi Galériában. A tárlat rangját jelzi, hogy megnyitón a Pécsi Horvát Főkonzulátus is képviseltette magát. A kiállítás április 15-ig lesz látogatható.

A három alkotói csoport összesen 48 művészének egy-egy munkáját bemutató kiállítás megnyitóján a Városi Galériát működtető Viski Károly Múzeum igazgatója, Romsics Imre köszöntötte az egybegyűlteket, majd a tárlatot Szabó László, a kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, illetve Szkenderovity Marin a budapesti Horvát Idegenforgalmi Közösség vezetője nyitotta meg.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: KALOhírek

A mintegy 80 fő részvételével zajlott megnyitó ünnepélyességét Szabó Zoltán főmuzeológus, a Hagyományok Háza osztályvezetője dudán előadott bunyevác, illetve szerb népdalokat felvonultató dalcsokra emelte. A kiállító művészek közt jelen volt Ivan Vajda, a Dráva-menti, beiscei csoport vezetője, valamint a megnyitón részt vett Joszip Horvát, a Kro-Art csoport elnöke is. A kiállítás rangját az is jelzi, hogy azon a Pécsi Horvát Főkonzulátus is képviseltette magát, a konzulhelyettes személyes részvételével.

A kiállítás megnyitóját követően a személyesen megjelent alkotók a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub vendégei voltak, ahol kötetlen beszélgetés mellé kiváló horvát és dalmát borokat fogyasztottak, késő estébe nyúlóan, és tartósnak ígérkező művészbarátságokat kötöttek, majd a Dózsa Középiskola Kunszt utcai kollégiumában töltötték az éjszakát.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: KALOhírek

A külföldről érkezett művészek magyar vendéglátóik kíséretében szombaton megtekintették az érseki kastélyt és az Astriceum Érseki Múzeumot is, majd a HubART Galéria vezetője, Hubert László és alkotóköri társai Dusnokon látták vendégül őket egy finom, kalákában főzött ebédre.

A március 23-án nyílott kiállítás április 15-éig tekinthető meg a Városi Galéria megszokott nyitvatartási idejében, hétfő kivételével naponta, déllőtt 10–12, illetve délután 14–17 óráig.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>