2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösön elérte az 1,5 milliárdos álomhatárt az önkormányzat helyi adóbevétele

Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 25., 09:58

Kiskőrösön a sikeres Petőfi 200 emlékév megannyi emlékezetes, ország-világra szóló eseménye mellett az elmúlt esztendő abban is kiemelkedik, hogy az önkormányzat helyi adóbevétele elérte az 1,5 milliárd forintos álomhatárt! – jelentette be az örömteli hírt Domonyi László a városháza dísztermében 2024. február 9-én, pénteken este, a város legnagyobb adófizetői és támogatói részére rendezett polgármesteri fogadáson.

A 18 órakor kezdődő, végig jó hangulatú est vendégeit, köztük Font Sándorországgyűlési képviselőt és Rideg Lászlót, a vármegyei közgyűlés elnökét a terem bejáratában Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester szívélyesen, kézfogással és üdvözlőitallal köszöntötte.

Az ünnepség megnyitása után elsőként Font Sándor köszöntötte a résztvevőket, majd rövid áttekintést adott az elmúlt esztendő fontosabb világpolitikai és hazai eseményeiről. 

A képviselő elöljáróban leszögezte: immár elmondhatjuk, hogy az elmúlt időszak egyik legnehezebb évén vagyunk túl. A vállalkozások 2011 óta kicsit már hozzászokhattak ahhoz, hogy rendkívül dinamikus fejlesztéseken mehettek keresztül, makró és mikro gazdasági szinten egyaránt fejlődő pályára állt a gazdaság. Mindez a cégek árbevételében, nyereségében és a befizetett helyi iparűzési adó mértékében is megmutatkozott. Ezt a lendületet törte meg a Covid–járvány, majd a kirobbant, energiaválságot előidéző orosz-ukrán háború, most legújabban pedig a közel-keleti konfliktus– részletezte a képviselő a nehézségeket, hozzátéve, hogy mindez egyelőre nem pontosan belátható jövőképet fest elénk. Ennek megfelelően a 2024. évi központi költségvetés rendkívül szigorú és óvatos. 
Font Sándor az infláció letörésére hozott sikeres intézkedésekre éppúgy kitért, mint arra, hogy a magyar gazdaság idei fejlődését 3-4 százalékra tippelik, valamint ehhez hasonló mértékű inflációt prognosztizálnak. Ám ez már messze az a kezelhető gazdasági környezet, ami tavaly még nem létezett 
- állapította meg a képviselő. A folytatásban elhangzott: „Hála Istennek, az Önök munkásságának köszönhetően a magyar gazdaság mindennek ellenére válságálló és versenyképes! Óriási köszönet önöknek, hogy az ország válságállóságát és Kiskőrös fejlődését a legnehezebb időkben is biztosítják! Köszönhető ez annak is, hogy Domonyi Lászlóval az élen Kiskőrösnek olyan városvezetése van hosszú idő óta, amely az itt régóta meglévő vállalkozói kedvet fenntartja és tovább élénkíti. Font Sándor végül az önkormányzat vezetőinek és munkatársainak, valamennyi kiskőrösi vállalkozónak jó egészséget, sikeres évet és munkát kívánt.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Rideg László, a vármegyei közgyűlés elnöke úgyis, mint 16 évig kiskőrösi önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, Bács-Kiskun vármegyében a közösségi fejlesztés az elmúlt ciklusok alatt úgy alakult, hogy a vármegyék rangsorában Bács-Kiskun a 13-ról a 6. helyre került. A megye 11 járása közül a kecskeméti és a kiskőrösi vezeti a sort, ez a Kiskőrösön befizetett helyi adó mértékében is megmutatkozik. Rideg László végezetül azt a jó hírt jelentette be: két napja Domonyi László polgármesterrel azoktól a következő, egymilliárdot kitevő fejlesztésekről tárgyalt, amelyekre a város már a közeli hetekben pályázatokat nyújthat be. 

A folytatásban Domonyi László személyenként is bemutatta a képviselő-testület tagjait, a hivatal vezetőit, külön is kiemelve Schaffer Tamás, a Kőrösszolgálat vezetőjének és munkatársainak a város üzemeltetésében végzett kiváló munkáját. Ha maga az esemény nem is, de a városvezető ezt követő bejelentése a város történetének aranylapjaira kerülhet:

Magánszemélyek kommunális adójából 71 millió, helyi iparűzési adóból 1 milliárd 410 millió, idegenforgalmi adóból 10,5 millió forint folyt be a város kasszájába. Ezek azok a számok, amelyek olyan magasságokba röpítettek minket, amire még nem volt példa, a helyi adóbevétel megütötte a közel 1,5 milliárdos álomhatárt!” - mondta a polgármester, hozzátéve:

Nagyon szépen köszönjük és nagyon hálásak vagyunk, hogy ezáltal is fejlődhet Kiskőrös! A befizetett helyi iparűzési adó és az egyéb adók óriási lehetőséget biztosítanak arra, hogy önerőből is fejlődhessen a város. Köszönöm Önöknek, köszönöm valamennyi kiskőrösi vállalkozásnak, a kiskőrösieknek, mindenkinek, aki segíti a munkánkat!"Domonyi László a továbbiakban részletesen ismertette a már megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket, hangsúlyt fektetve a közvilágítás hálózat korszerűsítésére, a jövőre már működő helyi piac megvalósítására. Külön kitért a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére, amelynek egyik nagy városi sikere, hogy Font Sándor segítségével sikerült az új vasútállomás épületét egy városképi a forgalomtechnikai szempontból is előnyösebb helyszínre áttetetni. A prezentáció végén Domonyi László mondott pohárköszöntőt, majd az est állófogadással, jó hangulatú baráti beszélgetésekkel ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK