2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bemutatta programját a Békés Kalocsáért Egyesület – Bolvári Ferdinánd polgármesterjelölt tartott sajtótájékoztatót

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 27., 18:39

Bolvári Ferdinánd, a Békés Kalocsáért Egyesület polgármesterjelöltje a következő választási ciklusra előretekintő városfejlesztési, városüzemeltetési programját ismertette a május 27-én, hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Mint megállapítottuk, legutóbbi látogatásunk óta jelentős változások történtek az egyesület által használt Rákóczi Ferenc utca 11. szám alatti épület stúdiószobájában, ahol a kor színvonalán álló médiaháttér és modern, élő közvetítésre alkalmas technikai felszereltség fogadott bennünket. Mindez jól segítette a polgármesterjelölt prezentációjának megtartását, ennek segítségével például a város közlekedésében tervezett változtatásokat a jelenlévők és az eseményt a közösségi médiában figyelemmel kísérők jobban nyomon követhették. A polgármesterjelölt és a mögötte álló csapat rövid, közép és hosszabb távú víziói elsősorban a város közbeszédét uraló témákat ölelték föl: új Duna-híd, belvárosi közlekedés, Kalocsa kitörési pontjai, és hogy mire számíthatnak a város polgárai a következő fél évtizedben, amennyiben a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltjeire szavaznak.

Bolvári Ferdinánd felhívta a figyelmet, hogy a postaládákba még a héten eljuttatott kiadványból és az egyesület honlapjáról mindenkinek lehetősége lesz a teljes programot részleteiben is megismerni.

Figyelemmel arra, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottakat írásban is megkaptuk, és nehéz lenne eldönteni, hogy szerintünk melyek az ismertetett program legfigyelemreméltóbb elemei, a Bolvári Ferdinánd által elmondottakat az alábbiakban olvashatják.

„Tisztelettel köszöntöm a sajtó munkatársait, és Kalocsa Polgárait!

Mához két hétre, már tudni fogjuk, Kalocsa lakossága hogyan döntött, milyen jövőt választott magának az elkövetkező négy, vagy esetleg még több évre.

A következő percekben el szeretném mondani, hogy miért a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltjei lennének a legalkalmasabbak e jövő építésére.

A programunk nagyon hosszú, természetesen tartalmazza mindazon elemeket, melyek minden városvezetés részéről alapvetően elvárhatóak: jó utak, járdák, csapadékvíz elvezetés, kulturális és sportolási lehetőségek, bölcsőde, óvoda (ahova papírzsepit és wc papírt sem kell vinni!)


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ezt mind elolvashatják, nyomtatott formában minden háztartásba eljuttatjuk, honlapunkon pedig elektronikusan is hozzáférhetővé tesszük a teljes anyagot.

A mai sajtótájékoztató során, csak a program fő tartópilléreit szeretném ismertetni Önökkel.

Ez a program képes arra a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltjeivel, hogy rövid, közép, és hosszútávon is orvosolja azokat a problémákat, melyek a város életében jelentkeznek.

Alacsony bérek, járda és útfelújítási nehézségek, rendezetlen városkép, gondozatlan zöldövezetek, magukra hagyott és kitaszított vállalkozók, sportolók és kultúremberek. Fiatalok elvándorlása, elöregedő lakosság, negatív közhangulat, kilátástalan jelen és kiszámíthatatlan jövő.

Ezek a valós jelenségek, de mindez csupán egy-egy tünet, nem a probléma!

A probléma, a tünetek oka, hogy a világ elment Kalocsa mellett!

Településünk a térség nagyobb városaitól (Budapest, Kecskemét, Szeged, Pécs, Székesfehérvár) hozzávetőlegesen egyenlő távolságra van. Egy 100 km-es kör közepén, de hozzájuk képest mégis a periférián.

A Kalocsa – Paks Duna híd, azaz a Tomori Pál híd évtizedes adóssága az államnak, de a jelenlegi helyzetben sajnos az elvándorlást fogja katalizálni, hiszen könnyebbé válik versenyképes jövedelmet kínáló városok elérése.

Kalocsa mezővárosi jellege, és eddigi nehéz megközelíthetősége miatt, kiszorult az ipari fejlesztésekből, az innovációból.

Lemaradtunk a szomszéd településekhez képest is, Kalocsa, lassan egy nagyobb falu szintjére süllyed, ami szényen a város ezer éves múltjára, és dicső elődeinkre!

Szemléletváltásra van szükség!

Ehhez viszont nyitottság szükséges, készen kell állnunk, hogy megragadjuk a lehetőségeket!

Mert manapság nem a nagy hal eszi meg a kicsit, hanem a gyors a lassút!

Kalocsának a mezővárosi jellegét és múltját nem feledve, más lehetőségek után kellett néznünk.

Két, egymással kéz a kézben járó, város-profilban, a szolgáltató szektorban, és az idegenforgalomban látjuk Kalocsa kitörési lehetőségét.

Vegyük sorra a két területet. Kezdem a szolgáltató szektorral és azzal, hogy ezen belül minek a fejlesztésében látjuk a lehetőségét az előbb felvázolt negatív folyamatok megfordításának.

Nyitott szemmel járunk a világban, ezért tisztán látjuk, hogy két ellentétes folyamat jellemzi a társadalmat.

Az emberek egyre magasabb kort élnek meg, egyre kevesebb gyermek születik, sok fiatal elhagyja hazáját, a társadalmunk elöregszik. Ugyanakkor az élet rohamosan gyorsul, a dolgozó emberek nem képesek idős családtagjaikról gondoskodni.

Ennek felismeréseként a szolgáltató szektor fejlesztésére irányuló programunk egyik kulcseleme, hogyKalocsa adottságait kihasználva (gyönyörű kisváros, vallási központ, van kórház, egészségügyi szakképzés, Érsekkert), olyan szolgáltatásokat építünk ki, amely piaci alapon, különféle kényelmi szintű megoldást kínál az idősellátásban. Mindezt kiajánlva az ország és az egész Európai Unió területére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mit jelentene ez Kalocsának? Egy piacképes szolgáltatási iparágat, mely:

 • munkát jelent a kalocsai vállalkozóknak az építés és karbantartás során;
 • a vendéglátó és szálláshelyeknek, hiszen a hozzátartozók látogatása során igény jelentkezne rájuk, ahogy a város és környékének turisztikai attrakcióira is;
 • minden más szolgáltatás (gyógytornász, masszőr, manikűrös, pedikűrös, fodrász, kozmetikus) forgalma növekedne;
 • az intézményekben szakemberekre lesz szükség, így a kalocsai iskolák, különösen az egészségügyi szakképzés fölértékelődik. Újra iskolaváros lehetne Kalocsa!
 • a kórházunk léte-nemléte nem lehetne kérdés!
 • helyben maradnak a fiatalok, mert lesz munka; versenyképes bér, tervezhető jövő.

Mi kell ehhez?
1. Szakemberek, akik megtervezik, előkészítik és működtetik. Ez a rendelkezésünkre áll!
2. Olyan önkormányzati vezetés, aki lehetőséget és termékeny közeget biztosít egy ilyen jelentőségű, a város jövőjét több évtizedre meghatározó elképzelés megvalósításához. 
3. A Békés Kalocsáért Egyesület csapata erre kéri a felhatalmazást és az együttműködést!


Tehát programunk egyik tartóoszlopa, a város egyik kitörési lehetősége, a Szolgáltatási szektor fejlesztése.

A másik nem új keletű, de az utóbbi években elhanyagolt, mostohagyerekként kezelt szektor, az Idegenforgalom.

Első lépésként, egy minimum 60-70 Celsius fokos vizet adó termál kutat fogunk fúratni, mely víz alapja lehet egy wellness és gyógyászati központnak, élményfürdőnek és szállodának.

Eddig egy Kalocsa alatt lévő kemény gránitlencse akadályozta a megfelelő mélység elérését. Ki fogjuk kérni a MOL által néhány éve, a paksi új blokkok tervezését megelőzően végzett földtani rétegvizsgálatok adatait. A kutat ott kell fúrni, ahol lehetséges a forró víz elérése.

Kalocsa, több, egyedülálló turisztikai látványossággal rendelkezik, amely kikapcsolódást tud nyújtani minden korosztály számára.

Kalocsa ezeréves múltjából kifolyólag, eddig főként az idősebbek számára nyújtott turisztikai célpontot. Mi ezen az arányon javítani szeretnénk, ezért különösen nagy figyelmet fogunk fordítani arra, hogy a város a fiatalok számára is vonzó úti cél legyen.

 • Az egyházi épületegyüttes, az Érseki Könyvtárral, Astriceummal az érsekségé ugyan, de mellé helyezve 
 • két Hungarikumunkat, a népművészetet és a fűszerpaprikát, már egy komplex turisztikai attrakció a közép és idősebb korosztály számára.
 • A Duna menti Folklór Fesztivált új, a kor igényeinek megfelelő alapokra helyezve, ismét meg fogjuk rendezni. Civil szervezeteink bevonásával, a szakértelmükre támaszkodva, több napos rendezvényt szervezünk népművészeti vásárral, konferenciákkal, népi mesterségek bemutatásával, minden korosztály számára. 
 • Tudjuk, hogy ezek a programok nem tartoznak föltétlen a fiatalok érdeklődési körébe, ezért az Ő igényeikre külön figyelünk. Jelenleg Kalocsán nincsenek, kifejezetten a fiataloknak szóló zenei kulturális rendezvények, fesztiválok. Erre is van megoldásunk! Rendelkezünk kapcsolatrendszerrel ahhoz, hogy nagy fesztiválokat tudjunk idehozni Kalocsára, pl. autós márka találkozókat, de tökéletes helyszínek vannak arra is, hogy akár saját könnyűzenei fesztivált rendezzünk.
 • A helyi fiatalok szórakozásáról sem feledkezünk meg. Tudjuk, hogy nagyon kevés a szórakozási lehetőség Kalocsán, és az a kevés is sokszor csak kompromisszumos megoldás. Pl. a sétáló utcában éjfél után, pont amikor a tetőfokára ér a hangulat) csak visszafogottan lehet szórakozni, a lakók zavarása miatt. Erre is kínálunk megoldást! Új buli helyszíneket találtunk a városban, ahol a lakók zavarása nélkül lehet majd szórakozni.
 • élményprogramok irányába is nyitunk, a kor elvárásaihoz igazodva
 • ehhez kiválóan illeszkedik, a városon keresztül kacskaringózó ökofolyosónk a Vajas. A vízi turizmus, a sárkányhajózás, kiváló programelemei céges csapatépítőknek, osztálykirándulásoknak. 
 • Országos és nemzetközi versenyek rendezésére buzdítjuk sportegyesületeinket, ehhez minden segítséget megadva nekik. Ezzel is növelni szeretnénk a kalocsai programok és a városba látogatók számát.
 • Viszont nincs idegenforgalom minőségi szálláshelyek nélkül! Meg fogjuk találni a helyét és a pénzügyi forrását egy vagy több, minden igényt kielégítő, új szállodának!
 • Elképzelésünk szerint, ezek a beruházások a volt Foktői úti laktanya és a Vajas közötti területen lennének a legjobb helyen, ezért azonnali lépéseket teszünk az ingatlan megszerzésére.

A laktanya területét érintő beruházásunk neve: Honvéd Liget

Teljes mértékben elutasítjuk, a már egyre valószínűbbnek tűnő elképzelést, hogy a volt honvédségi épületeket lebontsák, és több ezer vendégmunkást befogadó konténervárost helyezzenek ott el!

Mind a várható közbiztonsági problémák, mind az épületek fölújítására és majdani szociális célra történő átadására tett ígéret miatt, elfogadhatatlan számunkra ez az opció.

Egy új városrészt szeretnénk ott építeni, mely lakásoknak, bérlakásoknak, nyugdíjas otthonoknak, parkoknak, kulturális és sport létesítményeknek adna helyet.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szemléletváltásra van szükség a város kapcsolatrendszerében is!

Nemcsak gazdasági, de szellemiségi megújulásra is szüksége van Kalocsának, ezért polgármesterré választásom esetén, azonnal tárgyalásokat kezdek az Érsekséggel, országgyűlési képviselőnkkel, a környék polgármestereivel, a kórház vezetésével, a helyi vállalkozókkal és a civil szervezetek vezetőivel.

A városban rossz közhangulat uralkodik, amelyen nyílt, őszinte kommunikációval változtatni fogunk. Az emberek véleménye számít nekünk, ezért minden negyedévben közmeghallgatást tartunk.

A képviselőtestület iránti bizalom növelése érdekében, több intézkedést tervezünk, ezek egyike, hogy a választott tisztségviselők vagyonnyilatkozatait, bárki számára elérhetővé tesszük a város honlapján.

A város lakóit napjainkban az egyik leginkább foglalkoztató kérdés a Szentháromság tér körül kialakult közlekedési káosz, melyet néhány azonnali intézkedéssel normalizálunk.

 • több kisebb forgalomtechnikai módosítással csillapítjuk a belváros szűk utcáin átmenő forgalmat.
 • 1. A Foktői út felöl engedélyezzük az egyirányú behajtást a főtér irányába.
 • 2. Megszüntetjük a két emeletes volt tiszti ház melletti dombokat, a helyükön parkolók kerülnek kialakításra.
 • 3. Az Érsekséggel tárgyalni fogunk arról, hogy a szálloda parkolóját, ameddig a hotel nem készül el, nyissák meg a lakosság számára.
 • 4. A parkolón, a foktői út irányából át lehessen hajtani a Sörház köz felé
 • 5. a Hotel és a Földhivatal épülete között, a Főtér sarkán ki lehet majd kanyarodni a Szent István útra


Ezeket a változtatásokat az Érsekséggel szoros együttműködésben, egymás érdekeit figyelembe véve, kölcsönös engedmények árán meg tudjuk valósítani!

A Szent István út túloldalán már sajnos más a helyzet.

A városvezetés azon elképzelése, amely két lakóház lebontásával, kacskaringós kis utcára ráerőszakolt kétirányú forgalommal járna, véleményünk szerint elfogadhatatlan.

A jelenlegi városvezetés az érintett utakat átadta az államnak, mi ezeket visszaszerezzük!

Kalocsa közlekedéséről helyben szeretnénk dönteni!

Javaslataink:

 • Batthyány utca egyirányú a Hunyadi utca felé, és a végén jobbra és balra is el lehet kanyarodni.
 • Hunyadi utca a Batthyány utcától balra egyirányú, jobbra egyirányú
 • Katona ház udvarán átmenő út egyirányú a Petőfi utca felé, ahol csak balra lehet kanyarodni
 • A Petőfiből a Kossuth utcára csak jobbra lehet kanyarodni
 • A Kossuth utca végén a templom faránál lesz egy kis körforgalom, melyből el lehet kanyarodni az Érsekkert felé, és vissza lehet fordulni a Kossuth utcára.


Ezekkel egy időben, el fog indulni egy átfogó városfejlesztési, közlekedési stratégia kidolgozása. Ennek része lesz egy északi elkerülő út, amely a végleges megoldást fog jelenteni a Szentháromság tér elkerülésében.

És meg kell oldanunk még egy közlekedési problémát! A Tomori Pál Híddal kapcsolatban tervben volt az ipari parki elkerülő út meghosszabbítása a Bátyai útig. Ennek elmaradása óriási, átmenő forgalmat fog okozni a Móra Ferenc és Kinizsi  utcákon, és a város 51-es úti szakaszán. Polgármesterként, minden erőmmel azon leszek, hogy ez az elkerülő út mihamarabb megépüljön.

A jelenleg ismertetésre kerülő utolsó programelemünk:

A Hunyadi projekt

A város üresen álló épületeit megtöltjük élettel! A lakosság szociális, kulturális vagy sport tevékenységei otthonra lelhetnek. Támogatunk minden civil tevékenységet, amely a kalocsaiak életminőségét javítja.

Van egy épület, mely sorsát megkülönböztetett figyelemmel kísérem. Határozottan kijelentem, hogy a Hunyadi Kollégium épülete NEM (lesz) ELADÓ!

Önkormányzati tulajdonban maradva, az üzemeltetését rábízzuk egy új szervezetre, melyet hívhatunk például majd úgy, hogy Kalocsai Öregdiákok és Kollégisták Alapítványa.

Vállalom, hogy polgármesterré választásom esetén ezt az alapítványt létrehozom!

A volt kalocsai diákok és kollégisták támogatását kérem, legyenek bármerre a világban, hogy kapcsolataikkal segítsenek az épület teljes körű fölújítására forrást találnunk.

Élettel fogjuk megtölteni a szebb napokat látott ingatlant! A földszinten előadó termek, az emeleten pedig modern szálláshelyek lesznek.

Fiatalok fognak benne nyüzsögni a világ minden részéből. Otthont fog adni egyetemi kihelyezett oktatásoknak, céges továbbképzéseknek, tematikus táboroknak, akár több napos osztály és évfolyam találkozóknak.

Az épület gazdaságos üzemeltetése érdekében, piaci alapon bárki számára igénybe vehető lesz oktatási, kulturális és egyéb célokra.

Mindamellett egy olyan hely lesz, ahova ellátogathat mindenki, aki Kalocsa Iskolaváros múltjára szeretne emlékezni. Mert mi, Hunyadi kollégisták még jól emlékszünk: „Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg ki mit ér!”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Tisztelt kalocsaiak!

Első hallásra talán merésznek tűnhetnek terveink! Kérem Önöket, olvassák el programunkat melyet megtalálnak postaládájukban, vagy honlapunkon!

Mi, a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltjei, nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni szeretett városunk lecsúszását!

Tudjuk, mi magasra tettük a lécet!

Igen, mi sokat vállaltunk, mert fiatal, gyakorlatias, nagy teherbírású jelöltek vagyunk!

Ha bizalmat kapunk, fejlődő pályára fogjuk állítani szeretett városunkat!

Ne legyenek kishitűek!

Kérem Önöket, június 9-én szavazzanak a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltjeire!

Merjünk végre nagyok lenni!”
– hangzott el a sajtótájékoztatón.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK