2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Ezzel még tartoztam!” – Illés Attila polgármesterjelölt-aspiráns sajtótájékoztatója

Illés György Cinó  |  2024. 03. 25., 18:00

Múlt pénteken délelőtt 10 órai kezdettel a Snassz Büfében immár második sajtótájékoztatóját tartotta meg Illés Attila Ádám, Miske korábbi, kalocsai származású polgármestere, aki az első alkalommal Kalocsa polgármesteri címéért független jelöltként való indulási szándékát jelentette be a június 9-én tartandó helyhatósági választásokon.

Az már az első alkalommal is érzékelhető volt, hogy Illés Attila Ádám elégedetlen a saját pártja által támogatott kalocsai városvezetés teljesítményével– most újra odaszúrt, és utalt rá, hogy részben emiatt adta-e sajtótájékoztatójának a fenti címet, másrészt, hogy az első alkalommal el nem mondott, illetve nem részletezett elképzeléseit megossza a sajtóval és azon keresztül a közvéleménnyel.

Illés Attila megköszönte a lakosság érdeklődését és bíztatását, majd korábbi bemutatkozását életútjának kalocsai vonatkozású részleteivel egészítette ki.
Elmondta: sporttevékenységével is erősítette Kalocsát– a Kalocsai Futball Clubnál két évig játékos volt –, és Bencze Károlyné Éva vezetése mellett a néptánc életben is szerepet vállalt.

Sosem feledkeztem el arról, hogy Kalocsáról származom”– mondta.
Ennek alátámasztására fölidézte, hogy polgármesteri időszaka alatt Török Ferenc kalocsai és Bedi Gyula uszódi polgármesterekkel együttműködve egy Leader pályázat révén szereztek támogatást a Vízimadárparkra, és sajnálkozását fejezte ki, hogy a park már nincs meg, továbbá mindig támogatta a sportegyesületeket és a kutyamenhelyet, és sokszor részt vett az öregfiúk által szervezett téli bajnokságokban, teremtornákon.

Ezzel még tartozom– tehát vannak olyan információk, amelyeket még el szeretnék mondani. Az egyik, hogy miért és mikor döntöttem úgy, hogy Kalocsán szeretnék indulni a polgármesteri tisztségért, amelyet, mint említettem, szolgálatnak tekintek– mondta, majd fölidézte, hogy 2023 januárjában volt egy Font Sándor által összehívott tájékoztató, amelyen a képviselő tájékoztatója után felkérte dr. Filvig Géza polgármestert, hogy tájékoztassa a jelenlévőket a munkájáról, ahol ezek a mondatok hangzottak el:
„Ez egy ’kotla város’, és nekem ezt a ’kotla a várost’ kell működtetnem. Nagyon gyenge ennek a ’kotla városnak’ az adóerő-képessége, és én úgy gondolom, hogy nagyon nehéz munkát kell végeznem, amire felkértek.”

Én úgy gondolom, hogy amikor ilyen mondatokat mond egy első számú vezető, egy helyi lakosnak azonnal rossz gondolatai támadnak, és úgy gondolja, hogy az én városomat ilyen szavakkal nem lehet illetni. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy mindenképpen megpróbálom, másképp gondolkodva a városnak a dolgain.”Emlékeztetett: 2022 év végén csődközeli állapotban volt a város, és egy gyorssegély segített rajta. Azt bizonyítandóan hogy „ez a város nem kotla”, és adóerő-képességben nem gyenge, azt ígérte, hogy a megválasztása esetén az első intézkedések közé fog tartozni, hogy amint azt Miskén is megtette,

A VÁLLALKOZÓK MEGSEGÍTÉSÉRE MINIMÁLISRA, 1%-RA CSÖKKENTI AZ IPARŰZÉSI ADÓT, A VÁLLALKOZÓI ÉPÍTMÉNYADÓT PEDIG, HA NEM IS A CIKLUS ELSŐ ÉVÉBEN, DE A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN EL LEHETNE TÖRÖLNI,

mondván: nem az önkormányzatnak kell gazdagnak lennie, hanem a városnak.

Ha a vállalkozások kapnak lehetőséget, hogy adóban nem kell olyan nagy terheket vállalni, akkor több embert tudnak foglalkoztatni, többet tudnak fejleszteni, és ezzel a város gyorsabban tud fejlődni”– fejtette ki.

A város üres épületeit a kulturális egyesületek használatába adná, a megújítandó Dunamenti Folklórfesztiválhoz szükséges szálláshelyteremtéshez az egykori fiúkollégiumot és a lánykollégiumot venné igénybe, felújításra és hasznosításra szánná őket az értékesítés helyett.

Illés Attila Ádám nagyobb szerepet szánna a város pedagógus társadalmának a gyerekek intézményen kívüli nevelésében, és

A VÁROS KULTURÁLIS ÉLETÉT EGY ÚJ PROGRAMMAL, FOGATHAJTÓ BAJNOKSÁGGAL SZÍNESÍTENÉ.

Ennek a Szőlőkköze üres területei adhatnák a helyszínét, minimális lezárások mellett.

A jelöltaspiráns fájlalta, hogy olyan fontos funkciók nem a város kezében vannak, amilyen a kikötő, a Paprikakutató, vagy a Paprikamúzeum, sőt, az önkormányzatnak szinte rálátása sincs ezek működésére, és a Népművészeti Háznak is csak a fele van a város tulajdonában.
Illés Attila úgy vélte,

JÓ KOMPROMISSZUMOKKAL, A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEK ÖNKORMÁNYZATAIVAL ÉS VÁLLALKOZÓIVAL ÖSSZEFOGVA KELLENE MEGSZERVEZNI TURIZMUS FEJLESZTÉSÉT, ÚGY HOGY MINDENKI JÓL JÁRJON.

A jelenlegi vezetés által nemrégiben bejelentett fejlesztésekről szólva úgy fogalmazott, hogy ezek „üres, plágiumos bejelentések”, amelyekről úgy vélte: az utolsó pillanatban, a kampányban bejelentett információk nem biztos, hogy valósak.

Itt van az egymilliárdos uszodafejlesztés, ami egyszerűen nincsen realitása. Ha valaki ismeri ennek a történetét, tudja, hogy ebből a pénzből még a fúrást sem lehet megcsinálni. (…) Amit jelez a vezetés, hogy 850 méterre van a meleg víz, hát ez a tudatlanság tetőfoka, mert aki ezzel foglalkozik, mindenki tudja, hogy van egy olyan réteg, amit nagyon nehéz áttörni, és körülbelül 1500 méteren van az a meleg víz, amivel lehetne az uszodát fejleszteni”– mondta, megismételve, hogy a polgármester közmeghallgatáson erről tett előterjesztése egy másik anyagból volt kiollózva.

És most döntsük el, hogy a meglévő uszoda területén lesznek a fejlesztések, vagy amit mondott, hogy a régi laktanya, vagy a focipálya területén lesz majd, ugye, az új wellness szálloda, meg uszoda.”Ellenmondásosnak tartotta, hogy miközben rossz állapotban vannak az önkormányzat épületei, beadnak egy 755 milliós Top-pályázatot, amiből konferencia házat, gumiborítású futópályát és felrajzolt kerékpárutakat akarnak készíteni. Egyedüli reális elképzelésnek a buszmegállók felújításának tervét tartotta, ugyanakkor fölvetette, hogy vajon értesítette-e valaki az érsekséget, hogy az Érsekkertbe a százéves fák, bokrok közé gumifutópályát tesz valaki, és értesítették-e a lakosságot arról, hogy a városban felfestett kerékpárutak lesznek? Úgy vélte, a mai közlekedési viszonyok között ezt nem lehet megtenni, és társadalmi egyeztetéseket kellene róla folytatni.

Ahhoz, hogy mindezt el lehessen végezni, a választóknak azokat a jelölteket kellene a önkormányzati képviselő-testületbe juttatni, akik igazán az önkormányzatért és a városért szeretnének dolgozni.

Én azt kérem Kalocsa lakosságától, hogy az önkormányzati választáson mindenki tartsa meg az identitását, szavazzon arra pártra, arra a szövetségre, akiről úgy gondolja, hogy jó, viszont polgármestert olyant válasszon, (…) akinek tapasztalata van, aki az embereket meg tudja nyerni, azzal, hogy hiteles”– mondta Illés Attila Ádám, aki kijelentette: tősgyökeres kalocsai lakosként alkalmasnak tartja magát arra, hogy Kalocsát egy olyan fordulatra tudja vinni, hogy

Az itt élő emberek amikor találkoznak, ne a politikáról és ne a másik bántásáról beszéljenek, hanem a családjukról, hogy hol fognak találkozni, köszönnek egymásnak, tehát a barátság, a kedvesség és az öröm legyen ennek a városnak [a jellemzője], mint ami volt a 70-es-től a kilencvenes évek közepéig.”- zárta gondolatait Illés Attila Ádám, végül Ralph Waldo Emerson amerikai esszéírótól, költőtől kölcsönzött idézetekkel fogalmazta meg ars poeticáját:

„Igaz barát az, aki előtt hangosan gondolkodhatom”

„Életünkben leginkább arra van szükségünk, hogy legyen valaki, aki rábír hogy megtegyük, amire képesek vagyunk.”

„Minden percért, amit mérgelődéssel töltesz, elvesztegetsz hatvan másodpercnyi boldogságot.”

„A barátság igazi dicsősége nem az egymás felé kinyújtott kéz, nem a kedves mosoly, nem is a társaság öröme, hanem a lelki és szellemi megvilágosodás, amelyben részed lehet, amikor rádöbbensz, hogy egy embertársad hisz és bízik benned.”
(Ralph Waldo Emerson)

E szellemben végül arra kérte Kalocsa lakosságát: 

„BÍZZANAK BENNEM, SEGÍTENI FOGOK, ÉS MINDENT MEGTESZEK AZÉRT, HOGY A VÁROSBAN A LAKOSSÁG JÓL ÉREZZE MAGÁT, ÉS A VÁROS FEJLŐDJÖN!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK