2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Januártól 7 százalékos illetményalap emelésben részesülnek a városháza köztisztviselői –Szeptemberben folytatódhat?

2021. 12. 11., 10:00

Példa nélkülien sok, 7 sürgősséggel előterjesztett, további 13 normál ügymenet szerint tárgyalt témában döntött december 10-én, pénteken a városi képviselő-testület. Ezek közül az egyik a városházán dolgozó köztisztviselőket érinti előnyösen: a vitát követően teljes egyetértés volt abban, hogy januártól 7 százalékkal emelik a köztisztviselői illetményalapot, amely így a jelenlegi 55.900 forintról 59.813 forintra nő. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a bérnövekedés a városházán köztisztviselői státuszban dolgozókra vonatkozik, az intézményeknél és a város tulajdonában lévő cégeknél dolgozókra nem. A döntéshozók szerint nem ördögtől való az a képviselői felvetés, hogy már januártól 10 százalékkal növeljék a béralapot, ám végül – mivel egyelőre nem láthatók pontosan a jövő évi költségvetés bevételei és kiadásai– a 7 százalékos emelés a biztos. Azonban szeptember körül megvizsgálják, milyen lehetőség van - akár visszamenőleges hatállyal - a további, 3 százalék körüli béremelésre.

Ugyan a felvezető szöveg esszenciáját adja a határozati formát öltő döntésnek, de az érzékeny, a város költségvetését érintő kérdésben természetesen többen véleményt nyilvánítottak.

Dr. Filvig Géza
polgármester az előterjesztés indokolásánál előadta: Jó csapat dolgozik a városházán, nagyon sok olyan, a városlakók előtt láthatatlan feladatot ellátnak, amely folyamatos nagy terhet ró az apparátusra. A polgármester a későbbi vita során kiemelte: ugyan bele lehet menni „százaléklicitbe”, de célszerű a realitások szintjén maradni; teljes bizonyossággal mekkora az a béremelésre fordítható összeg, ami a város 2022. évi költségvetéséből biztosítható.


Forrás: KALOhírek


Király Róbert
képviselő arra tett - nem határozati javaslat formát öltő - indítványt, hogy az előterjesztésben szereplő 7 százalékos béremelés helyett 10 százalékkal emeljék a béralapot, és azt a városházán nem kinevezett köztisztviselőként dolgozó 15 főre is terjesszék ki, esetükben 5 százalékkal. Javaslatát azzal indokolta, hogy az emberek a nagyobb elkötelezettség jegyében is tisztességes bérért dolgozzanak, ráadásul ha a 7,7 százalékos inflációt figyelembe veszik, gyakorlatilag még mindig reálbércsökkenés van. A képviselő a jegyzőtől és a pénzügyi osztályvezetőtől kapott segítség alapján számokba is kifejezte a javaslata pénzügyi vonzatát, ami a 7 és 10 százalékos béremelés között, az előterjesztés szerinti 15 millió 358 ezer forinthoz képest 2022-ben mintegy 5 millió forint többletkiadást jelentene a városnak.


Forrás: KALOhírek


Dr. Bagó Zoltán
megköszönte Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető és az aljegyző, dr. Látó Anita segítségét, majd felszólalásában Király Róberttel tisztázta, hogy az utóbbi részéről elhangzott 10 százalékos emelés nem módosító indítványt jelent, azt esetlegesen majd a vita után teszi meg a képviselő.


Forrás: KALOhírek


Dr. Vinczre András
egyetértett azzal, hogy a 7 százalékos béremelés alacsony, és felvetette: ugyan más, Kalocsához hasonló méretű városokban milyen bérek vannak? (Ez utóbbiról a jegyző előadásában később kiderült, hogy azok teljesen változóak, azonban ahol nem személyi béreket állapítanak meg, amelyek értelemszerűen magasak, ott azért a helyihez közel hasonló bérek vannak.) A képviselő azt a később mások által is támogatott véleményt is megfogalmazta, hogy januártól menjen a 7 százalék, aztán év közben, már a tényadatok ismeretében térjenek vissza a további 3, esetleg magasabb béremelésre, de azt mindenképpen javasolja, hogy az emelés két számjegyű legyen.

Dr. Kiss Csaba
jegyzőnek, az érintett hivatali dolgozók vezetőjének véleménye a továbbiakban egyfajta vízválasztónak bizonyult. Megköszönte a képviselők jóindulatú, a 7 százalék fölötti béremelésre tett javaslatát, majd dr. Bagó Zoltán felvetésére részletesen is kifejtette, a gyakorlatban hogyan áll össze egy középiskolai és felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselő bére, amire az illetményalapon túl a köztisztviselői jogviszonyban eltöltött évek száma van a legnagyobb befolyással. A jegyző kiállt az előterjesztésben szereplő 7 százalékos illetményalap emelés mellett, ami 2022 januárjától biztonsággal kifizethető, ugyanakkor nem zárja ki, hogy a témára a jövő évben még visszatérjenek, akár utólagosan, január 1-ig visszamenőleg emeljék a béreket.

Végül a képviselők egyet értettek Schmidt Rajmond, a pénzügyi bizottság elnökének véleményével, miszerint a köztisztviselők januártól részesüljenek a 7 százalékos illetményalap emelésben, és év közben térjenek vissza arra, esetlegesen milyen további lehetőség van az emelésre.


Forrás: KALOhírek


Dr. Vincze András
a szerinte a témához kapcsolódó felvetésében szólt arról, hogy december 14-én az Országgyűlés elé kerül a polgármesterek bérének 30 százalékos emelése. Amennyiben ennek költségét a kormány a központi költségvetés terhére nem vállalja, és azt helyben kell kigazdálkodni, ezzel a bérnövekmény kiadással is számolni kell a polgármester és az alpolgármester esetében. Ennek fényében még inkább óvatosan kell bánni a 7 százalék fölötti béremeléssel – fogalmazott a képviselő.

Király Róbert
szerint az említett 30 százalékos béremelés valójában 40 százalék. Ezzel kapcsolatban Szabó Balázs is megszólalt, és azt kérdezte: lehetősége van-e egy polgármesternek arra, hogy lemondjon a generálisan kiterjesztett béremelésről.


Forrás: KALOhírek


A kérdésre dr. Kiss Csaba adta meg a választ. A jegyző szerint egyedül a társadalmi megbízatású polgármestereknél, alpolgármestereknél fordulhatna elő, hogy lemondanak az őket jogszabály alapján megillető béremelésről.

A napirend tárgyalásának végén a képviselők végül egyhangúlag megszavazták a köztisztviselői kar illetményalapjának 7 százalékos, januártól hatályos emelését. Ennek kapcsán elhangzott, hogy az idei évi bérmaradvány terhére valamennyi a városházán dolgozó köztisztviselő még december 31-e előtt egységesen 30 ezer forint egyszeri, béren kívüli juttatásban részesül.


Forrás: KALOhírek


Forrás: KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK