2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Simon Zoltán a polgármester - alpolgármester közötti feladatmegosztásról, terveiről tartott sajtótájékoztatót

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 14., 12:45

Napra pontosan az október 13-i önkormányzati választásokat követő két hónap elteltével, december 13-án városházi irodájában tartott sajtótájékoztatót Simon Zoltán. A főállású alpolgármester a képviselői eskütétel óta eltelt időszakról, a polgármester és a közötte kialakított feladatmegosztásról, a bizottságok, a bizottsági elnökök munkájáról, az önkormányzat és a városban működő intézmények kapcsolatáról, egy civil fórum létrehozásának szükségességéről beszélt a nyilvánosságot képviselő sajtó munkatársai előtt.

Simon Zoltán kezdő gondolatként kifejtette: nagy öröm számára, hogy dr. Filvig Géza lett a polgármester és a nyolc egyéni körzetből hétben a Fidesz-KDNP és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület jelöltjei szerezték meg a képviselői mandátumokat. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a választóknak azért a nagyfokú bizalomért és felhatalmazásért, amelyet a megválasztott képviselők kaptak. Ám ez a bizalom komoly elvárás is a választók részéről, így a képviselők és a tisztségviselők ennek tudatában végzik jelenleg és a jövőben is a munkájukat- mondta az alpolgármester.

Simon Zoltán ezúttal is köszönetét fejezte ki dr. Filvig Gézának és a képviselő-testületnek azért a bizalomért, hogy főállású alpolgármesternek választották. Azt ígérte, ezt a felelősségteljes munkát a legjobb tudása szerint látja el, ez köszön majd vissza a polgármestert segítő munkájában is.

Az alpolgármester emlékeztetett: alpolgármesterré választása miatt október 31-i hatállyal megszűntette több évtizedes múltra visszatekintő, szeretett pedagógusi munkaviszonyát. Mint mondta, nehéz pillanat volt, ugyanakkor örömmel néz az új feladatok és kihívások elé.

Ahogy elhangzott: még a kampány időszakában elszenvedett sportsérülése miatt nem volt zökkenőmentes az eltelt két hónap, de ennek ellenére igyekezett helytállni. Amíg a mozgásában akadályoztatva volt, a polgármesterrel hetente akár több alkalommal, otthonában folytattak megbeszéléseket, egyeztetéseket. Ennek is köszönhetően a polgármesterrel való együttműködése a kezdetek óta hatékony, az egyeztetések, konzultációk azóta is rendszeresek. Minden erejével azon lesz, hogy segítse a polgármester munkáját, távollétében maradéktalanul ellássa a rá háruló feladatokat.

Simon Zoltán szerint a kezdeti időszak legfontosabb feladata a város ügyeinek hivatalos, papírforma szerinti átvétele, a folyamatban lévő ügyek, beruházások megismerése, azok továbbvitele volt.

Melyek az alpolgármesterhez tartozó szakterületek?

Simon Zoltán a saját kettős, képviselői, egyben alpolgármesteri státuszáról szólva elmondta: annyiban sajátos a helyzete, hogy egyszerre kell képviselnie az egyéni választókörzetét, ugyanakkor mint alpolgármesternek, a város egészére vonatkozó feladatai vannak.

Nagyon megtisztelő számomra, hogy a kalocsai 2. választókörzetben immár a harmadik ciklusban választottak meg képviselőnek. Ebben az eddigi munkám visszaigazolását látom. Úgy érzem, jó úton jártam!” – mondta Simon Zoltán, aki legfontosabbnak azt nevezte, hogy a jövőben mind az egyéni, mind a közösségi problémákra megtalálják a párbeszéden alapuló megnyugtató megoldást.

Az elérhetőség a legfontosabb!

Az alpolgármester alapvetőnek nevezte: ahogy eddig, a jövőben is biztosítsa az elérhetőségét. Mint aláhúzta, erre a legkézenfekvőbbnek a képviselői fogadóórákat tartja. Ez úgy alakul, hogy egy hónapban három napon bárki, bármilyen problémával felkeresheti. Mint mondta, a betegségéből való lábadozása miatt a most ismertetett időpontok igazából február 1-jétől élnek majd, de onnan folyamatosan.

Alpolgármesteri fogadóórák

-Minden hónap első keddjén 16.30 - 17-30-ig, a Dózsa középiskola Martinovics utcai épületében

-Minden hónap második keddjén 16.30-17.30-ig a Nebuló Általános Iskola Tompa Mihály utcai épületében

-Minden hónap harmadik keddjén 14-16 óráig a Városházán, az alpolgármesteri irodában.

Ám amikor elfoglaltsága ezt engedi, bármikor bárkit szívesen fogad, mindenki előtt nyitva áll az ajtaja, szeretné, ha minél többen keresnék fel egyéni vagy közösségi problémájukkal.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Természetesen a polgármester is tart fogadóórákat, ő is a lakosság rendelkezésére áll, ebben a kérdésben is hasonlóan gondolkodnak - fűzte hozzá az alpolgármester.

Feladatmegosztás

Simon Zoltán szólt arról is, fő feladata a polgármester munkájának segítése, támogatása, távollétében teljes jogú helyettesítése, melynek alapja a folyamatos egyeztetés.

Az alpolgármester a feladatmegosztás következtében rá háruló feladatok közé sorolta a képviselő-testület bizottságai munkájának az instruálását, segítését.

Mint mondta, igyekszik minden bizottsági ülésen részt venni. Feladata a bizottságok munkájának, döntéshozatali tevékenységüknek a segítése, támogatása. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ez a város vezetése felé is egyfajta kapcsolattartás, kétirányú információáramlás, oda-vissza. Fontos, hogy a bizottságok jól működjenek, mert mielőtt egy kérdés a képviselő-testület elé kerül, arról a bizottságok tárgyalnak.

Ezzel kapcsolatban rámutatott: örömmel tapasztalja, hogy a bizottsági elnökök nagyon gyorsan beletanultak az önkormányzati munkába, jól és hatékonyan vezetik a bizottságokat. Mindez nagy öröm és megnyugvás számára.

Simon Zoltán a másik nagy feladatkörének a város széles körű és sok embert érintő humán feladatait nevezte.

Mint kifejtette, hozzá tartozik a város összes kulturális intézménye, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, a Városi Televízió, a múzeumok, a városi rendezvények felügyelete és összehangolása.

Ugyancsak feladatai közé tartozik a szociális terület, ami magába foglalja a szociális intézmények felügyeletét, azok munkájának ellenőrzését, az önkormányzat részéről megvalósuló segítő, támogató közreműködést.

Mint elhangzott, munkájának fontos része az oktatási terület. Nem kíván visszamutogatni, de tény: számos esetben tapasztalta, hogy az előző városvezetés ezt nem kezelte igazán a helyén. Az elmúlt ciklus polgármestere több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy semmi közük az iskolákhoz, mivel az iskolák szakmai irányítása elkerült Kalocsáról.

Ezzel szemben ő ezt nem így gondolja - talán ezért sem, mert az iskolákkal való kapcsolata a mai napig szoros és ez a jövőben is így lesz – ígérte Simon Zoltán.

Hozzátette: látva a rengeteg beruházást, fejlesztést, ami a város iskoláiban megvalósult, erre a területre úgy tekint, hogy akár a Bajai Tankerületi Központtal, annak igazgatójával, Sárosi Magdolnával, akár a Bajai Szakképzési Centrum vezetőjével, Virág Tibor kancellárral a személyes jó kapcsolat ápolása nagyon fontos.

Az elmúlt években jó személyes és jó munkakapcsolat alakult ki, így az érintettekkel egyetértésben ezt az együttműködést szeretné továbbfejleszteni, és mint alpolgármester, egészen új alapokra helyezni.

Természetesen a bölcsődét, óvodákat automatikusan ide kell érteni, hiszen ezek a város fenntartásában működnek – mondta Simon Zoltán.

Az alpolgármester ez irányú terveiről szólva kijelentette: egy olyan platformot szeretne létrehozni, amelyen az intézmények vezetői vesznek részt, és azon közösen megbeszélnék a szakma és a város együttműködési kérdéseit, áttekintenék a problémákat.

Civil szervezetek, civil fórum

Kiemelt, hozzá tartozó terület még a civil egyesületekkel, egyes közösségekkel való kapcsolattartás - mondta Simon Zoltán, aki szerint ebben is komoly hiányosságok mutatkoznak.

Úgy érzi, a civil szervezetek kicsit magukra hagyatva, egymástól elszigetelődve működnek. Ezért civil fórumokat szeretne összehívni, amelyet a város koordinálna. A fő irány az lenne, a város miben, hogyan tudja segíteni a civil szervezetek minél hatékonyabb és eredményesebb munkáját.

Nyugdíjas szervezetek, nyugdíjasok

Az előadó szerint olyan nyugdíjas fórumokat kell szervezni, amelyeken a nyugdíjasok elmondhatják a problémáikat, és ezen keresztül személyes kapcsolat alakulhat ki a nyugdíjasok és a város vezetése között. A nyugdíjas szervezetekkel is egy aktív, élő kapcsolat a kívánatos, hiszen ezek az egyesületek fogják össze, látják leginkább ennek a korosztálynak a problémáit. Rajtuk keresztül talán jobban el lehet jutni az egyéni problémák megoldásához is – mondta Simon Zoltán.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy olyan, 2010 és 2014 között már működő, rendszeres megbeszéléseket szeretne összehívni, amelyeken az egyes szakterületek városi vezetői vennének részt. Ezen a kulturális, oktatási, szociális területek, valamint a civil és nyugdíjas szervezetek vezetői vennének részt. Ez mintegy 25-30 főt érintene a városban, és igénytől függően kéthavonta, negyedévente tartanák.

Mint elhangzott,

akinek beszélt róla, az üdvözölte, mert általános probléma, hogy szinte senki nem tud a másikról semmit. Ezeken a közös fórumokon viszont lehetőség lenne egymás munkájának, a kapcsolódási pontoknak a megismerésére, a rendezvények összehangolására.

Negatív példaként hozta fel, hogy az elmúlt napokban azzal a „gyermeteg” problémával szembesült: a városban ugyan abban az időpontban három rendezvényt tartottak. Simon Zoltán szerint, ha ebben a kérdésben, az információáramlásban előre lépnek, az érdeklődőknek valamennyi rendezvény látogatására lehetőségük lesz.

A célok nem változtak

Az alpolgármester azzal zárta a sajtótájékoztatót: „Szeretném kihangsúlyozni, hogy céljaink nem változtak, ugyan azok, amik az elmúlt hónapokban elhangzottak: egy dinamikusan fejlődő, élhető, szerethető Kalocsát szeretnénk létrehozni. Azon dolgozunk a polgármesterrel és a képviselő-testülettel, hogy ezt elérjük.

Végezetül minden kalocsai lakosnak áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!” – mondta Simon Zoltán a december 13-án, pénteken tartott sajtótájékoztatón.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK