2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Törvény szerinti szintre emelték a polgármester, kérésére törvényi minimumra az alpolgármester fizetését – Az ország 3155 települése polgármesterét érinti

Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 31., 15:02

Miközben az elmúlt öt évben szinte az összes területen kötelező érvénnyel növekedett a közszférában dolgozók fizetése, a polgármesterek és alpolgármesterek illetményében 2017 óta nem történt változás. Ezt a helyzetet az Országgyűlés 2022. január 1-jei hatállyal egy általános, az ország 3155 településének vezetője javadalmazására kötelező hatállyal kiterjedő törvénymódosítással úgy orvosolta: a főállású polgármesterek illetményét bruttó 40 százalékkal megemelte. Mivel a főállású alpolgármesterek illetményét a jogszabály a polgármesteri illetmény 70-90 százalékában határozza meg, Simon Zoltán alpolgármester javadalmazása is napirendre került. Az elmúlt év december 31-ig a dr. Filvig Géza polgármester illetményének 80 százalékában részesülő Simon Zoltán a téma tárgyalásakor azt a javaslatot terjesztette elő: illetményét ne a polgármester fizetésének korábbi 80, hanem csak 70 százalékában állapítsák meg, költségtakarékossági okból.

A polgármesterek és alpolgármesterek járandóságáról szóló törvény a kötelezően adandó költségterítést is nevesíti, így azt a jogszabály szerinti alapilletmény 15 százalékos mértékében hagyták jóvá a képviselő-testület tagjai a január 27-i ülésen, de nézzük a részleteket.

A napirend tárgyalásakor dr. Filvig Géza gyakorlatilag a felvezetőben írt tényeket ismertette, hozzátéve, hogy a vonatkozó jogszabály a település lélekszámához igazítva rendelkezik a polgármesterek illetményéről. A 15500 lakosú Kalocsa településvezetőjének illetménye a 10-30 ezer lakosú városok kategóriájába esik, ami ennek megfelelően bruttó 975 ezer forint illetményt és 142 ezer 600 forint költségterítést jelent.


Forrás: KALOhírek


A polgármester felidézte, hogy ugyan minden viszonylagos, de egy 20 éves gyakorlattal rendelkező orvos alapilletménye 1 millió 340 ezer forint, egy 40 év feletti bíró alapilletménye 1 millió 50 ezer forint.

Szabó Balázs képviselő kérdéseire válaszolva elhangzott: mivel nincs jelen a pénzügyi osztály vezetője, írásban kap választ arra, hogy az általa mondottak szerint a „kormány által az önkormányzatokra erőltetett” polgármesteri költségnövekedés „mennyire terheli meg” a város 2022. évi költségvetését. Egy másik felvetésére a polgármester azt a választ adta: az állam csak az 5000 fő alatti települések esetében nyújt kompenzációt a településvezető illetményéhez.

Dr. Vincze András képviselő arra a hipotetikus kérdésére kérte a választ a jegyzőtől: amennyiben a testület nem fogadná el a törvényben írt emelést, akkor mi a pontos eljárásrend?

Dr. Kiss Csaba válaszában elmondta: ez esetben a testület törvénysértően járna el, és hivatalból lenne kötelessége törvényességi észrevételt tenni a Kormányhivatal felé. A jegyző reményét fejezte ki, hogy erre nem kerül sor, ugyanis ez esetben a testületnek újra kellene tárgyalni a kérdést, az ügyben végső esetben a bíróság mondaná ki a végszót.

Király Róbert képviselő aziránt érdeklődött, hogy a jegyző szerint a törvényben a költségtérítés esetében szereplő „jogosult” szó azt jelenti-e, hogy a költségtérítés adható, azaz mérlegelés tárgya. A jegyző válaszából egyértelművé vált, hogy a „jogosult” szó azt jelenti, kötelező megadni.


Forrás: KALOhírek


A kérdések megválaszolása után Simon Zoltán alpolgármester kért szót és azt a módosító javaslatot terjesztette elő, alpolgármesteri illetményét, amely a polgármester fizetéséhez van kötve, a testület a jelenlegi 80 százalék helyett 70 százalékban állapítsa meg.


Forrás: KALOhírek


Ezt a gesztusát az alpolgármesternek Szabó Balázs és Király Róbert képviselő megköszönte.

A polgármester azt a dilemmáját is megosztotta a jelenlévőkkel: normális ügymenetben az érintett nem szavaz a saját fizetéséről, de ez esetben ha nem szavaz, gyakorlatilag az Országgyűlés által hozott törvényre mond nemet, amit természetesen nem tehet meg. Erre figyelemmel mind dr. Filvig Géza, majd Simon Zoltán is kérte: a testület döntsön arról, szavazhat – e az őt érintő kérdésben, vagy sem. A testület az érintettek tartózkodása mellett engedélyt adott a szavazásra.

Ennek eredményeként végül dr. Filvig Géza polgármester illetményét január 1-jétől havi bruttó 975.000 forintban és 142.600 forint költségtérítésben, Simon Zoltán alpolgármester illetményét bruttó 682.000 forintban és 102.375 forint költségtérítésben Király Róbert és Szabó Balázs képviselők tartózkodása mellett szavazták meg.


Forrás: KALOhírek


A naprend zárásakor dr. Filvig Géza a szavazással összefüggésben hozzáfűzte: sok közéleti vihart megélt már a városháza tanácsterme, de eddig arra még nem volt példa, hogy képviselő ne szavazta volna meg a polgármester illetményemelését. Így volt ez legutóbb 2017-ben is, de tudomásul veszi.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>