2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Szusza” Pista bácsi anekdotáiból (1.)

Tamás Ferenc  |  2020. 04. 15., 09:57

Lakatos István, a „Szusza” – 1964-től negyven éven át szolgálta Kalocsa labdarúgássportját edzőként, tanítóként, nevelőként, miközben generációkat oltott be az imádott játék, a foci szeretetével.

E gondolatok lejegyzőjének abban a szerencsében lehetett része, hogy a focistaképzés során edzőkollégája lehetett Pista bácsinak, és mind a mai napig olyan anekdoták birtokában van, amelyet Kalocsa gyermekfocijának pápája, Pista bácsi osztott meg vele.

Hittel vallotta, hogy a legnehezebb pillanatokban sem kell feladni, mivel a sport nem csak a versengésről, a konkrét eredményekről szól, hanem az igazi jutalmak a győzelmeken túl rejtőznek – az erőn felüli küzdés, akarat, és nem kevés kitartás birtokában lehetünk gazdagabbak tőle.


Az idők során aztán sportegyesületet alapított, gyerekek százait vitte országosan jegyzett tornákra, edzőtáborokba, miközben a ’90-es évek közepétől a Kalocsai Foci Suli SE országos hírnévre tett szert. Kis tanítványaival bejárta az országot, ahol

a kalocsai fiatalok érmek és kupák garmadáját gyűjtötték be

a szakmai elismertség mellett. A fociban elért eredményeket városi, megyei és országos kitüntetésekkel ismerték el eredményes munkásságát. Amíg bírta az önmaga által felállított mércéjét mindenoldalúan teljesíteni, addig folytatta a nevelőmunkát.  Közel a „nyolcvanhoz” tette le a lantot, azaz a labdát és az edzői sípot. Tanítványai közül többen élvonalbeli játékosokká váltak, portálunk pedig egy háromrészes sorozattal kíván emléket állítani a „minik” mágusának.


Egyik ilyen történetét írásban osztotta meg velem:


Szép álmom volt

Az elmúlt napokban egy izgalmas labdarúgó mérkőzést néztem, így a megszokottnál is későbben feküdtem le. Álmomban egykori volt játékosaimmal találkoztam, akik mára nem csak szülők, de nagyszülők is. – Kik is voltak ezek a fiúk? Persze a kezdetek focistái ők, akiket most a teljesség igénye nélkül felidéznék. Tulajdonképpen velük kezdtem el edzői pályafutásomat. Medgyes Laci, Nyitrai Feri, Havasi Karcsi, Béda Józsi, Kovács Dodi, Tóth Laci, Tóth Dodi, Farkas Jóska (Fari), Katus Feri, Tóth „Habaz” Jancsi, Ruzsinkó Józsi. Közülük többen elmentek városunkból, de akik itthon maradtak, azokkal is igen ritkán találkozok. Pedig milyen kedvesek voltak nekem… Velük még nem is kóboroltam be az országot, még akkor ez a tornadömping nem is volt „divat”. Itthon focizgattak az akkori Kalocsai Honvéd és a KSE csapataiban. Rögtön hozzátenném, hogy én se ővelük, sem pedig a későbbi utódjaikkal nem kívánok dicsekedni, mert akik ismernek, azok tudják, hogy több mint megszállottja voltam az utánpótlás-nevelésnek. Nekem az volt a „fizetésem”, amikor a pályám során győztesként távozhattak a pályáról a mindenkori csapataim. Talán ezért is érzem úgy, hogy az életem egy nagy álom volt, és igazán szépeket álmodhattam hosszú éveken át.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK