2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2024. február 26.
2024. 02. 26., 09:09
Jubileumi koncertet adott a 10 éves MEDrigál Kórus
Tíz éve alakult meg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDrigál Kórusa. Ebből az alkalomból adtak koncertet 2024. február 23-án, pénteken 18 órakor a Kecskeméti Evangélikus Templomban. A kórházi kórus vendégeként a koncerten a Lajosmizsei Városi Kamarakórus is szerepelt Berta István vezetésével.

A koncerten a kórust Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója, az est fővédnöke köszöntötte, Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató pedig a kórus tagjaként emlékezett vissza az eltelt 10 évre. Zárszót Szabó Sándor, a kórus karnagya mondott.

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kórusa 2014-ben alakult közel egy tucatnyi ápoló és irodai dolgozó énekszeretetének köszönhetően. Egyszólamú népdalcsokrok éneklésével kezdtek, majd két-illetve háromszólamú művek, madrigálok, és zongorakíséretes művek színesítették repertoárjukat.

A kórusban jelenleg az ápolási igazgatón, orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak már, akik szívesen csatlakoztak a jókedvű énekesek táborába.

Jelenleg közel harmincan gyűlnek össze hétről-hétre, heti alkalommal, egy órás próba erejéig.

Felejthetetlenné teszik a kórházi ünnepségeket, de emellett rendszeresen szerepelnek városi rendezvényeken, kórusünnepeken is, és mindig meghitté varázsolják a kórházi adventi gyertyagyújtásokat.

2017-ben Kórházi Kórusok I. Országos Találkozóját szervezték meg, jelenleg 4 ilyen énekkar létezik az országban.

Sem a próbákat, sem a fellépéseket nem könnyű összehangolni az egészségügyi, több műaszkos munkarenddel, de elhivatottságokat mutatja ez a 10 éves évforduló.


A kórus szíve-lelke, hajtóereje Szabó Sándor, zenepedagógus, a Kecskeméti Televízió korábbi főszerkesztője, tárogatóművész, aki 2023-ban, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült. Személyisége, szakmai tudása, hozzáállása példaértékű. Vérbeli pedagógus és művész, aki örömmel karolta fel az énekelni szerető közösséget, és varázsolt belőlük színvonalas, igazi unicumot, egy bármely más kórus között helytálló női énekkart.

A jubileumi koncerten a kórusvezető mellett megköszönték Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet zongoratanárnő támogatását is, aki mindig önzetlenül megy a kórus fellépéseire, tiszteletbeli kórustagként segíti őket, hogy nagy álmaikat is megvalósíthassák közösen.

A jubileumi hangversenyre a kórustagok a legkedveltebb kórusműveiket válogatták össze. Helyet kaptak benne madrigálok, motetták, magyar szerzők művei, köztük Kodály, Bartók, Karai művek, egyházi darabok zongora, illetve orgona kísérettel.

 

264
   TEGNAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Tájékoztatója a szakellátás igénybevételéről
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2024. 04. 12., 17:28
Új biciklitároló került kihelyezésre ma a belvárosban
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
Kovács László fazekasmester megtartotta akadémiai székfoglalóját
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK