2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Külön bekezdésben menti fel a szankciók alól a Paks II. projektet az Európai Unió

2024. 06. 27., 14:29

Jákli Gergely szerint a döntés fontos jelzés az európai uniós és a magyar beszállítók számára.

Kitartó munka és hosszú egyeztetések révén sikerült elérni, hogy az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseinek immár nincs hatása a Paks II. projektre – reagált a hétfőn elfogadott 14. szankciós csomagra Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a most elfogadott rendelet szövegében a beruházás külön bekezdést kapott. Míg korábban az európai uniós szankcióknál egy-egy adott intézkedésnél volt kivételként nevesítve a projekt, addig mostantól általánosságban, önálló bekezdésben szerepel, hogy a szankciók nincsenek hatással rá, nem befolyásolják. 

Ez fontos előrelépés, ami jól mutatja minden potenciális európai beszállító számára, hogy az unió által hozott intézkedések nem fogják befolyásolni az adott termék vagy szolgáltatás beszállítását a Paks II. projektbe.– szögezte le a társaság vezetője, hozzátéve: kifejezetten igaz ez a hazai vállalkozásokra, hiszen nagyon fontos, hogy a felépülő, 2400 MW kapacitású atomerőműben a lehető legtöbb magyar szakértelem és tudás integrálódjon.

Jákli Gergely hozzátette: a változások másik aspektusa, hogy egyes termékek és szolgáltatások esetében korábban mentesítési engedélyt kellett kérni a beszállítás előtt az adott állam illetékes hatóságától. A Paks II. esetében mostantól ez a folyamat gyakorlatilag megszűnik, elégséges lesz csupán tájékoztatni a kompetens hatóságot.


Ezáltal az Európai Unióból érkező vállalatok arra fókuszálhatnak, ami egy nukleáris beszállító számára fontos: a termék előállítására, annak minőségbiztosítására. Ez egy felkiáltójellel ér fel a vállalkozói közösség számára, miszerint a beruházás vár minden kapacitással és kompetenciával bíró uniós beszállítót.– húzta alá az elnök-vezérigazgató. 

Forrás: paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK